|
Boscova - kráľovná hrušiek. Naozaj?
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 192.41 (?), 20.12.2016 19:18
Ja mam bohate skusenosti na dule A, tvar palmeta. Musi sa najprv nastepit ale naockovat konferencie ako medzistepenie. stromceky su potom o to drahsie. No bezne sa v ruke stepi na dulu konferencia a na to hned boscova, pri perfektnej starostlivosti su stromceky uz ako jednorocne vhodne na sadenie.
Pestovanie na dule A ma velku vyhodu ked to niekto pestuje vo velkom a to taku ze sa nemusi robit prebierka, plody su skoro vsetky pekne velke, narozdiel od konferencie ma menej defektov, a netrpi zdrobnovanim plodov.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 21.12.2016 20:15
Chtěl bych se zeptat znalce chutí Petra z Pardubic, zda někdy ochutnal dobře vyzrálou kultovní Koporečku. Pokud ano, co jí říká? Synonymum zimní muškatelka jí jsitě nebylo dáno náhodou...
Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 21.12.2016 20:22
Leckdy mi lidé vyčítají, že jsem bez výjimky odvrhl všechny nové odrůdy hrušní. Já na to říkám- nikoliv bez důvodu. Chybí tam originalita chutí, leckdy se jedná jen o sladkou cukrovou řepu. Měl jsem tu pochybnou čest jednu z těchto nových šlechtění ochutnat, předpokldám že to bylo něco z Charneuské, protože měla podobný vzhled, dlouihou stopku i typické sesychání. Chut byla fádně sladká, o level níž než u Charneuské, přestože ta taky nepatří k Top aromatickým.. Kde se ztratila kořenitost Kozačky, Špinky, nebo Muškatelky turecké? Řekl bych že průměrná hruška se současným šlechtěním, nejen že neposouvá kvalitativně výš, ale klesá stále níž...
Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.17 (?), 21.12.2016 21:10
O odrůdách Kozačka, Špinka a Muškatelka turecká se moc nepíše. Můžete nám napsat něco víc o těchto odrůdách. A je nějaký rozdíl mezi Muškatelkou a Muškatelkou tureckou. Zatím mám Solanku a Marilatovu.Díky za info.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 22.12.2016 8:54
Tyto odrůdy byly probírány ve vláknech po nich nazvanými. Špinka je stále ještě poměrně známa a staré stromy se dají najít. Ty další dvě už jsou širší ovocnářské veřejnosti prakticky neznámé..Muškatelku tureckou i Kozačku stutgardskou můžete ochutnat v sezoně třeba v starém sadu na pražském Petříně..
Muškatelka je širší pojem než muškatelka turecká, tedy odrůd muškatelek je více. Kultovní je třeba středočeská Muškatelka šedá, která je význačná i tím, že bohatě plodí i v oblastech s velkým rozšířením rzi hruškové. Zimní muškatekou byla nazývána i nejchutnější odrůda hrušky vůbec- severočeská Koporečka...
Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.63 (?), 22.12.2016 17:35
Pre ing.Fidlu: "...kultovní Muškatelka šedá...", "...nejchutnější odrůda hrušky vůbec-Koporečka...", "... nej- jablka nevypěstujeme někde u Komárna...". Silné tvrdenia, ja by som si to takto formulovať netrúfol. Obdivujem Vaše zanietenie pre staré odrody, ale prečo ruka v ruke s tým zavrhovať VŠETKY novšie? Mne sa tiež nepáči, ak súčasní šľachtitelia skrížia Boscovu s Drouardovou a "vytvoria" 8 (slovom osem!) akože nových odrôd - na jedno kopyto... Ale napríklad taká Harrow Delight nie je určite stará sorta, ale ten korenistý "říz" tam teda je, a sakramentsky výrazný. Potom ten výraz "kultovní" - koľko ľudí tu z fóra pozná Muškatelku, v čom spočíva jej kult? Potom Koporečka - "nejchutnější vůbec" : ste si absolútne istý že niekde v Dolomitoch alebo Burgundsku nie je hruška ktorá by ju prekonala? Poznáte všetky sorty sveta? Ak je naozaj tá naj-, prečo nerastie v každej záhrade, ľudia predsa nie sú hlúpi a chcú mať pre seba to najlepšie. Netvrdím že staré sorty sú zlé, na to ich ani dostatočne nepoznám, ba dokonca akosi tuším že moja ovocinárska cesta sa v budúcnosti bude uberať Vaším smerom (potulné sadařství), a keby som bol šľachtiteľ tak určite oveľa viac siaham do genofondu "stariniek", len si myslím že nadŕžať nekriticky jednému pohľadu na problém môže viesť k tomu, že s vodou vylejeme z vaničky aj dieťa... Neberte môj príspevok prosím osobne, len som si dovolil trochu zapolemizovať. Každopádne Ste vo mne vzbudili záujem o staré odrody hrušiek a možno si ich na ten Petřín aj prídem ochutnať...😉 S pozdravom IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.241 (?), 23.12.2016 6:47
Nepochybujem o tom, že staré odrody hrušiek sú chuťovo vynikajúce. A pohľad na majestátnu storočnú hrušku vyvoláva vo mne zakaždým až mrazenie v chrbte. Skôr ma trápi otázka, prečo sa takmer všetky vytratili z českých a slovenských záhrad (česť výnimkám). Odpoveď nepoznám, indícií sa vynára viac (politika veľkoproducentov, obchodné záujmy, nevhodnosť pre intenzívne tvary, odklon od pestovania vyšších tvarov stromov, snaha o čo najskoršiu rodivosť...). Pravdou je, že väčšina starých krajových odrôd výzorom zaostáva napr. za Boscovou či Williamsovou, a konzumenti-laici zo supermarketov jedia viac očami ako jazykom (my skúsenejší ale vieme svoje). Prečo sú teda záhrady plné rôznych Dokoloriek, Erík, Ján či Bohemík, a kde sú Muškatelky, Solanky, Špinky,Koporečky...? Kto vie, nech povie. Stráca sa ovocinárska biodiverzita a vzácny genofond. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 23.12.2016 13:19
Prečo sú teda záhrady plné rôznych Dokoloriek, Erík, Ján či Bohemík, a kde sú Muškatelky, Solanky, Špinky, Koporečky...?
Myslím, že vysvětlení - alespoň částečné - lze najít. Ty staré odrůdy chuťově vysoce hodnocené mají jednu nectnost. Ta do nebe vychvalovaná chuť trvá jen krátce a obvykle těsně předchází stavu, kdy je ovoce měkké a netransportovatelné. Povětšinou se taky jedná o odrůdy letní či podzimní. Jenže na trhu je poptávka po trvanlivějším ovoci, které lze skladovat, dopravovat a nějakou dobu prodávat. A po celou tu dobu by mělo jakž takž stejně chutnat. Takže se hledají především zimní sorty. I v minulosti takové hrušky byly, ale při vší úctě k Pastornicím a Pařížankám, žádná chuťová hitparáda to není. Proto je na zahrádkářích - kteří nemusejí své výpěstky vozit a prodávat, a tedy jim krátká konzumní zraliost nevadí, aby si zvolili ty správné odrůdy.
Já jsem tomu koneckonců rád. U jablek začínám trpět komplexem, že výstavním bremburnům, pinklajdám, šogúnům svými jablky pomalu neumím konkurovat. U hrušek nůžu být - aspoň zatím - klidný.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|