Zrání rajčat



Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.30 (?)
5.8.2012 15:33

Ano, sice ne Galbani, ale chutná výborněwink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.30 (?), 5.8.2012 15:33

Ano, sice ne Galbani, ale chutná výborněwink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 1.25 (?), 5.8.2012 11:08

Žádný spěch :).

Letošní rajčata jsou docela specifická - mám osm odrůd, z každé ta první rajčata za moc nestála, zlepšuje se to až s dalšími plody. Čekám, že opravdu chutné budou až ty po půlce srpna.

Červené (či zralé) rajče se ještě ne vždy rovná chutné rajče. A já preferuji tu chuť, byť si na ni musím počkat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 150.114 (?), 5.8.2012 12:08

aky je Vas nazor a zber este nezrelych plodov? dost casto pocujem nazor, ze je lepsie utrhnut oranzove rajce a nechat ho dojst niekde na slnku (nie na rastline), aby ostatne na rastline mohli dozrievat. mne sa to zda divne, pretoze mam pocit, ze odtrhnute a dozrete mimo nechuti tak dobre - ci si to len nahovaram? radsej neskor a dobre rajcinky, ako rychlo a bezchutove... co Vy na to? adri

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 5.8.2012 12:35

A jakou chcete odpověď? To je přece Vaše volba. Jestli vám takto předčasně sklizená rajčata nechutnají, nedělejte to. Nikdo vás k tomu nemůže donutit a názor kohokoliv tu chuť nezlepší. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 150.114 (?), 5.8.2012 12:53

asi sme sa nepochopili - mala som na mysli, ci to niekto tu na fore praktikuje a preco, jasne, ze ak niekomu nechutia extra zrale rajcata (pre prilis sladku chut) tak ich bude sklizet oranzove. ale pytala som sa, ci ma niekto odskusane, ze takto dozrete rajciny mimo rastlinu maju rovnaku chut - lebo mozno si to nahovaram, ze ak dozrelo rajce mimo, uz nikdy nebude take dobre ako rovno z rastliny. lebo mne to pride naozaj divne, pestovat doma rajciny, aby som nekupovala bezchutove gule v hypermarkete a potom ich oberiem oranzove a necham dozriet na parapetnej doske. ale robi to u nas na dedine mnoho ludi takto.

lebo ak sa nemylim, je forum primarne urcene na vymenu skusenosti a nie na kritiku typu "jestli se vam to nelibi, nedelejte to"... adri

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 5.8.2012 13:05

Podtržené rajče si můžu koupit v krámě...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 30.159 (?), 5.8.2012 17:44

Souhlasím s tím co píše KUKY. Rajčata pěstuji proto, že nechci jíst nezralá ze supermarketu. Není nic lepšího než plně dozrálé rajče čerstvě utržené.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 5.8.2012 13:16
Asi to neplati pre vsetky odrody rovnako, no ja svoje zberam, az ked su cervene. Mam odskusane ze dozrete na rastline, chutia lepsie. No aj paradajky podtrhnute z vlastnej zahradky, urcite chutia lepsiem, ako tie z hypermarketov.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 5.149 (?), 5.8.2012 17:07

Rajčata se nikdy nenechávají dozrávat na slunci.Dozrávají v místnosti s teplotou okolo 20 °C.

Existuje takový jednoduchý test. Na rostlině rajčete si vyberete na jednom vijanu stejně vybarvená světle červená rajčata. Jedno utrhnete a umístíte je v místnosti k dozrání. Druhé si označíte a v době, kdy se Vám zdá, že je plně uzrálé, tak je označíte a utrhnete. Druhá osoba obě rajčata rozkrájí na čtvrtky a podává Vám je k ochutnání a vy určujete, aniž je vidíte, které čtvrtky jsou lepší. Já jsem takto testoval loni rajčata Start a Bejbino a nerad přiznávám, že jsem nebyl schopen určit, které čtvrtky jsou lepší. Na tomto vlákně jsou jistě lepší degustátoři, ale zkuste si to sama.

Pokud jde o názory uvádějící něco o supermarketových rajčatech, tak tyto jsou úplně mimo mísu. Každý pěstitel přece ví, že otázka chuti je především otázkou odrůdy a pro supermarkety nelze pěstovat odrůdy, které pěstují zahrádkáři (i když koktejlová rajčata ze supermarketu nejsou k zahození).

Přikládám stanovisko firmy ke skladovatelnosti a chuťovým vlasnostem některých jejich odrůd

                     Mr Big

Rajčata SEMO
Rajčata SEMO
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 5.8.2012 18:35

To je zajímavý článek, který lecos vysvětluje. Je známý fakt, že jablka a jiné ovoce uvolňují etylen, což by mělo znamenat:

1. Supermarketová rajčata (s blokovanou tvorbou etylenu) by měla získat lepší chuť, když je na nějakou dobu dáme do pytlíku s jablkem

2. Uvedené odrůdy (Torino, Bejbino...) by měla s jablkem rychleji uzrát

Odpovídá to něčí praktické zkušenosti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika