|
Zapařené nebo přemrzlé houby
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?) 24.10.2014 12:25
asi tady není ta pravá parketa pro mykologickou diskusi. Obecně ty časy platí pro směs hřibovitých a mohou být i jiné, ale...
Prostě, pokud chce někdo nějakým způsobem sbírat a konzumovat houby, musí znát mnoho věcí s tím souvisejících. Tady byl dotaz, jak poznat kdy je houba pouze orosená a kdy v ní už nastaly změny způsobené zapařením. Nebo kdy je houba poprvé zmrzlá a kdy je zmrzlá opakovaně. Stejně nejlepší je vypravit se na procházku se zkušeným mykologem... a nediskutovat to na anonymním fóru, kde nemůže nikdo předvést, jaké je to na omak a jaké je to podle vůně,...
SfK
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 24.10.2014 9:25
Houba musí být při rozkrojení matná pórovitá. Pokud je při rozkrojení sklovitá, houby jsou přemrzlé nebo zapařené natolik, že nejsou použitelné.
Vyjímku tvoří zmrznutí, které proběhlo pouze jednou - tedy při ukládání do mrazáku hotových očistěných hub jsou tyto použitelné pro tepelnou úpravu trvající minimálně 20 minut při teplotě nad 90°C (dušení) nebo minimálně 12 minut při teplotě nad 120°C (restování, smažení). Do uvedených dob se nezapočítává doba potřebná k prohřátí z 0°C (povolené houby) na cílovou teplotu přípravy. Houby necháme před přípravou jen povolit(2°C na povrchu, krystalky ledu v jádře), nikoliv zcela rozmrznout (nad 2°C i v jádře).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 24.10.2014 10:46
A vy jste někdy konzumoval houby syrové? tedy vyjma některých žampionů?
Ne, nevytváří se tam patogeny, jen se některé látky přemění na takové, které by mohly způsobit zdravotní obtíže spojené s horší stravitelností apod. Dodržet ty časy není zase tak problematické - pokud dám houby pod maso, tak i kuřecí plátek se dusí minimálně 30 minut, hovězí klidně i 90 ... Je lepší si pochutnat, než mít nechutnou "minutku".
Do salátů je pak leší dávat houby sterilované ve slaném či sladkokyselém nálevu, neý houby mražené (a pak orestované).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 24.10.2014 11:47
"A vy jste někdy konzumoval houby syrové? tedy vyjma některých žampionů?"
Konzumoval, nikoli zcela syrové, ale taková syrovinka, jen lehce posolená a letmo opečená na rozehřátém plátu kamen je docela chuťovka. Ale jinak samozřejmě běžně houby syrové nekonzumuji, což dá rozum.
Ptal jsem se proto, že mne překvapilo spojení "zapařené houby" - "přemrzlé houby" v úvodním dotazu, což evokuje výskyt nějakého společného zdravotního problému, či rizika, u hub pravděpodobně toxického. Také mne překvapily ty vaše varné časy, jakoby se jejich nedodržením člověk zase vystavoval onomu neznámému riziku. Navíc jste napsal - že "přemrzlé houby jsou nepoužitelné". Nevěděl jsem proč, tak proto jsem se optal. Příště bych doporučil nemíchat jablka s hruškami a pokud se má vařit jen z důvodu dosažení lepší stravitelnosti, která se způsobem rozmrazení nijak přímo nesouvisí, ani nehrozí otrava, jako u zapařených hub, nepletl bych to sem a nebo bych to alespoň příslušně okomentoval, aby nemohlo dojít k matení čtenářů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 24.10.2014 12:25
asi tady není ta pravá parketa pro mykologickou diskusi. Obecně ty časy platí pro směs hřibovitých a mohou být i jiné, ale...
Prostě, pokud chce někdo nějakým způsobem sbírat a konzumovat houby, musí znát mnoho věcí s tím souvisejících. Tady byl dotaz, jak poznat kdy je houba pouze orosená a kdy v ní už nastaly změny způsobené zapařením. Nebo kdy je houba poprvé zmrzlá a kdy je zmrzlá opakovaně. Stejně nejlepší je vypravit se na procházku se zkušeným mykologem... a nediskutovat to na anonymním fóru, kde nemůže nikdo předvést, jaké je to na omak a jaké je to podle vůně,...
SfK
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|