11 rostlin, které nekupujte v zahradním centru

Komule Davidova
Zdroj: www.enchantedgardenskent.co.uk

Ne všechna zahradnická centra dbají na to, aby se invazní rostliny nedostaly do jejich nabídky. Zde najdete 11 rostlin, kterým byste se měli vyhnout.

Všichni jako zahrádkáři známe to vzrušení, když se procházíme zahradním centrem, kde se nám rozšiřují oči při pohledu na všechny ty krásné rostliny, které by dodaly barvu a zajímavost naší krajině. Uprostřed tohoto rostlinného ráje se však skrývá několik tichých vetřelců.

Těchto 11 rostlin se mohou zpočátku zdát neškodné, ale mají invazivní povahu, která může způsobit nejen spoušť na vaší zahradě, ale také ohrozit okolní biotopy a ekosystémy.

Od rychle se šířících půdních krytin až po agresivní popínavé rostliny a nepoddajné keře – odhalujeme potenciální rizika, která představují, a škodlivé účinky, které mohou mít na původní flóru a faunu. Ale nebojte se, nenecháme vás s prázdnou. Nabízíme také návrhy alternativních rostlin, které nejsou invazivní, což vám zajistí, že se pro svou krajinu rozhodnete šetrně k životnímu prostředí.

Poznámka k invazním rostlinám

Některé z níže uvedených rostlin mohou být v jedné oblasti považovány za invazní a/nebo agresivní a v jiné ne.

I když je státní orgány nepovažují za invazní, mnoho kolegů zahrádkářů má s těmito konkrétními druhy rostlin nepříznivé zkušenosti.

Pojem invazní je relativní a závisí na regionu a zeměpisném klimatu. Státní poradenské služby jsou skvělým místem, kde můžete začít s průzkumem invazních rostlin ve vašem regionu.

Navíc rostlina nemusí být ve vaší oblasti invazní nyní, ale v budoucnu se na seznam může právě dostat. Například okrasná hrušeň kalina byla po desetiletí hojně prodávána jako ideální krajinný strom. Od roku 2023 je však v několika státech na seznamu invazních druhů, protože je schopna ovládnout mladé lesní plochy a bránit růstu a zakořenění původních druhů rostlin.

Většina krajinných rostlin spolu mírumilovně koexistuje, ale následujících 11 rostlin má tendenci zahradu převálcovat.

1. Touleň srdčitá

První z 11 rostlin je chameleonovitá rostlina je rychle rostoucí vytrvalý půdní pokryv, který se intenzivně šíří pomocí podzemních oddenků, které jsou křehké a snadno se lámou. I když si myslíte, že jste ji celou vytrhali, znovu vyraší z kořenového systému.

Listy jsou pestré a po celou sezónu přidávají odstíny růžové, zelené a žluté. Nenechte se však touto rostlinou zmást. Její atraktivní olistění nestojí za bolest hlavy. Udržet tuto rostlinu s invazními sklony v mezích je velmi obtížné.

Pokud se vám líbí vzhled jejích barevných listů, dobrou alternativou by bylo cokoli z čeledi korálových zvonků nebo pěnišníků. Jsou k dispozici v široké škále barev a tvoří malé trsy listů, které zůstávají kompaktní a poskytují barvu a zajímavost přední části okraje. Lze je použít také jako půdní kryt.

11 rostlin, které nekupujte v zahradním centru
Zdroj: awaytogarden.com

2. Konvalinka vonná

Konvalinka se svými krásnými zvonkovitými bílými květy a krátkým habitem může vypadat nevinně, ale může se agresivně šířit podzemními oddenky, což může negativně ovlivnit populace původních rostlin. Všechny části této rostliny jsou navíc velmi jedovaté.

V některých státech je tato rostlina stále běžně k dostání v zahradnických centrech, zatímco jiné státy ji kvůli jejímu sklonu rychle vytvářet velké kolonie řadí na seznam invazních rostlin.

Pokud vaše oči přitahují atraktivní květy, několika dobrými alternativami by mohly být sněženky, bílé zvonky nebo bílé balonky. Všechny jsou nízko rostoucí a mohou poskytnout jarní nebo letní květy.

3. Komule Davidova

Motýlí keř je velmi oblíbená trvalka, která pomáhá přilákat motýly a další užitečné opylovače do vaší zahrady. Atraktivní květy jsou k dispozici v široké škále barev, které doplní každou krajinu.

Tato rostlina se však může sama vysemenit a snadno obsadit volná prostranství a vytlačit původní rostliny. Divoké druhy mohou dokonce napadnout břehy řek a zalesněné plochy. Motýlí keř je v mnoha státech, ale i v Anglii a na Novém Zélandu považován za invazní. Některé státy, například Oregon, dokonce zakázaly prodej této rostliny.

V poslední době však přichází na pomoc šlechtění. Pěstitelé vyšlechtili bezsemenné a sterilní odrůdy, které mohou být k dostání i ve vašem zahradním centru.

Při nakupování si nezapomeňte udělat průzkum a dát přednost těm odrůdám, které jsou uvedeny jako sterilní nebo bezsemenné.

11 rostlin, které nekupujte v zahradním centru
Zdroj: www.nature-and-garden.com

4. Hrušeň Calleryova

Další z 11 rostlin je krasná hrušeň Callery, často označovaná jako Bradford, Cleveland Select nebo Chanticleer, má invazivní stránku.

Když byla tato dřevina poprvé uvedena na trh, věřilo se, že se nedokáže rozmnožovat semeny. Křížením kultivarů však vznikala životaschopná semena a strom se šířil v místní krajině a dalších přírodních oblastech.

Jak se stromy šíří, vytlačují původní druhy, na které jsou místní volně žijící živočichové, motýli a další opylovači velmi závislí.

Stala se natolik invazivní, že některé státy zakázaly pěstování, prodej a výsadbu těchto stromů.

Několik bezpečnějších alternativ, které mohou nahradit hrušeň kalinskou, jsou dřín obecný, červenka východní nebo dřín květnatý.

5. Listoklasec

Bambus je známý svou všestranností a rychlým růstem, díky němuž se rychle rozrůstá v pěkný živý plot.

Po vysazení se však tento rychlerostoucí strom může stát neuvěřitelně invazivním díky svému složitému kořenovému systému, který se může šířit a růst pod zemí a vysílat odnože až do vzdálenosti 31 m. To znamená, že váš nový bambusový záhon se může náhle rozšířit do krajiny vašeho souseda, stejně jako jeho souseda atd. Navíc je téměř nemožné tuto extrémně vitální rostlinu vymýtit, jakmile se jednou uchytí.

Dotyčný druh bambusu je bambus běžící a jak bylo uvedeno, může znehodnotit přírodní plochy a vytlačit původní rostliny.

Naproti tomu bambus trsnatý roste přesně tak, jak napovídá jeho název: v trsu. A obvykle zůstává tam, kde jste ho zasadili. Tento typ bychom doporučili jako dobře se chovající bambus v krajině. Je poměrně dobře vychovatelný a jeho kořenový systém obkružuje mateřskou rostlinu, přičemž se šíří stabilně, ale pomalu.

Pokud plánujete přidat bambus do své krajiny, udělejte si průzkum a ujistěte se, který druh vysazujete.

Pokud toužíte po vzhledu bambusu, ale chcete tuto invazivní rostlinu do krajiny nepustit, zkuste některou z vysokých a vzpřímených okrasných trav, které jsou k dostání v zahradním centru. Nebo pokud toužíte po živém plotu pro soukromí, jsou dobrou volbou arborvity, cedry a jalovce.

11 rostlin, které nekupujte v zahradním centru
Zdroj: bambusarium.cz

6. Brslen křídlatý

Brslen je mimořádně oblíbený okrasný keř se zářivě červeným podzimním zbarvením, který se běžně vyskytuje jak v obytné krajině, tak v komerčních výsadbách.

V některých oblastech je nyní považován za hrozbu, protože je schopen zasahovat do přírodních oblastí a vytlačovat původní druhy rostlin, které místní zvěř využívá jako potravu i úkryt.

Naštěstí existuje spousta skvělých alternativ, které poskytují podobnou barvu a zajímavost v krajině Borůvkové keře, virginská sladká spira a dubové hortenzie předvádějí jasně červené podzimní zbarvení spolu s atraktivními květy a zajímavostí pro více ročních období.

Další možností je dřín červený, který nabízí jak podzimní barvu listů, tak i trvalý zájem přes zimu díky svým světlým stonkům.

7. Dřišťál Thunbergův

Dřišťál je další běžný keř, který se používá především pro své pěkné fialové nebo červené listy, které v krajině dobře kontrastují. V poslední době se tento keř vymkl ze svých původních krajinných hranic a v některých oblastech, zejména na východě Severní Ameriky, je považován za silně invazní. Ptáci požírají plody této rostliny a roznášejí semena, čímž vytvářejí neprostupné houštiny, které zastiňují divoké květiny a další původní rostliny.

A aby toho nebylo málo, bylo prokázáno, že se podílí na šíření boreliózy. Studie zjistila, že čím větší je počet dřišťálů v dané oblasti, tím vyšší je výskyt klíšťat přenášejících boreliózu. Tato agresivní rostlina tedy může ovlivnit nejen naše životní prostředí, ale také naše zdraví.

Existují bezpečnější rostlinné alternativy dřišťálu s podobnou červenou nebo fialovou barvou listů. Patří mezi ně odrůdy devětsilu.

11 rostlin, které nekupujte v zahradním centru
Zdroj: www.rostlinky.cz

8. Janovec metlatý

V zahradním centru vás možná zaujme janovec s veselými žlutými květy.

Přestože je považována za krátkověkou rostlinu, je to špatná zpráva! Nejenže se může agresivně šířit a dusit původní rostliny, ale navíc do půdy uvolňuje toxické chemické látky, které mohou bránit růstu jiných rostlin.

Navíc je pro volně žijící živočichy nepříjemný a mohou být ze stanoviště, které tento keř ovládl, vyhnáni.

Ukázalo se, že na východě je méně agresivní než na západě, kde je v několika státech včetně Kalifornie, Washingtonu a Oregonu uveden na seznamu invazních plevelů. Dospělá rostlina může vyprodukovat až 12 000 semen ročně, takže není divu, že je tato rostlina na seznamu.

Naštěstí existuje spousta jiných pěkných žlutě kvetoucích možností pro vaši krajinu než skřípina. Můžete zvážit žluté divoké indigo známé také jako baptisie nebo některou z poutavých žlutě kvetoucích azalek exbury.

9. Břečťan popínavý

Mnoho zahrádkářů používá břečťan k pokrytí stěn budov nebo k rozrůstání po zemi na stinných místech. Tato nepůvodní rostlina je však dnes v mnoha státech považována za invazní a je třeba se jí vyhnout.

Její agresivní růst může potlačit původní vegetaci a způsobit rozsáhlé škody na přírodních plochách, zdech a stavbách, protože se rychle množí jak běháky, tak semeny roznášenými ptáky. Je velmi obtížné ji vymýtit, takže nejlepším řešením je ji vůbec nevysazovat.

Na trhu je spousta jiných půdních krytin a lián, které by splnily stejnou úlohu jako břečťan, ale neagresivním způsobem. Jednou z takových rostlin, která by nabídla starosvětské vibrace, je pnoucí hortenzie. Má dřevnatý základ a lesklé zelené listy, které vyniknou na velkých bílých krajkových květech. Navíc roste pomalu a při růstu se snadno udržuje.

Břečťan popínavý
Zdroj: www.gardenersworld.com

10. Zimolez japonský

Naše původní zimolezy jsou popínavé liány, které se na jaře pokryjí krásnými, sladce vonícími květy. Jejich blízký příbuzný zimolez japonský je však invazivní plevel, který může ovládnout vaši zahradu, potlačit růst původních rostlin a nakonec poškodit životní prostředí ve svém okolí. Do dalších oblastí ho šíří ptáci, kteří rádi hodují na jeho bobulích.

V chladném severním podnebí naštěstí mrazivé zimní teploty drží liány pod kontrolou, ale v jižních a středozápadních státech je zvládání zimolezu nekonečným problémem.

V mnoha státech Nové Anglie je považován za škodlivý plevel, v Georgii i na Floridě za nejčastější invazní rostlinu a v Kentucky, Tennessee a Jižní Karolíně je nyní zařazen na seznam vážně ohrožujících rostlin. Buďte s ní opatrní, i když vás omamuje svou sladkou vůní.

11. Pupalka zdobná

Poslední z 11 rostlin, kterou vám představíme je Pupalka. Upoutá vás svými jemnými růžovými květy, ale tato rostlina se může rychle vymknout kontrole.

Tento příbuzný večernice žluté je známý tím, že v záhonu vytlačuje ostatní rostliny a dokonce přebírá vládu nad travnatým trávníkem. Šíří se jak semeny, tak silnými rozrůstajícími se rostlinami. I když rostlinu vytrhneme nebo jakýmkoli způsobem narušíme, z kořenového systému pokračuje nový růst, takže je velmi obtížné ji kontrolovat.

Tato rostlina není technicky vzato považována za invazní, ale stížností na ni bylo dost na to, aby se dostala na tento seznam.

Dianthus, vytrvalá pelargonie a plazivý flox jsou skvělými nízko rostoucími alternativami tohoto růžově kvetoucího půdního krytu.

Pupalka
Zdroj: powo.science.kew.org

Doufáme, že tyto informace osvětlily potenciální nebezpečnost některých druhů. V dnešním článku jsme vám představili konkrétně 11 rostlin, a doufáme, že vám pomohou učinit informovanější rozhodnutí pro vaši zahradu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno