|
Využití letních jablek
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.237 (?), 20.7.2013 8:29, zobrazeno: 17199x
Dobrý den můžete prosím poradit využití letních jablek, jsou sice letos menší, ale na rozdíl o jiného je jich hodně. Je možné z nich vyrobit nějakou marmeládu, džem? Budu mít asi 2kg rybízu a rád bych to nějak smíchal.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 20.7.2013 12:28
Nadúrodu Průsvit.letního řeším sušením.Deficit kyselin nevadí a ochucená skořicí s hřebíčkem docela chutnají.Okyselit se(např. bylinami) rovněž dají.Steriluji je do sklenic za sucha v mikrotroubě. AB
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 117.245 (?), 2.2.2017 7:40
měl jsem stejný problém a řešení je prosté letní jablka téměř nestříkám kromě jarního postřiku proti přezimujícím škůdcům.Padlí řeším odlomením napadených výhonů, strupovitost vzhledem k okamžité spotřebě a absence uskladnění vůbec.Tím pádem jsou jablka téměř nestříkaná a tím skoro bio.A hlavněprvní jádrové ovoce do kterého kousnete a je plné šťávy a chutí.Ale abych odpověděl každý z mích sousedů rád ochutná mé jablka kterými je každoročně podělím a kolikrát, i když mám velký strom a několik odrůd na něm naštěpených je jich málo.A pokud vím až na vyjímky je všichni schroupou a ptají se kdy uzrají další.tepelně je také upravuju na štrůdl ale většinou je sníme hned ze stromu a ostatní rozdám.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.50 (?), 12.7.2018 9:53
Můžete prosím dát někdo návod na "povidlí" z letních jablek, poměr ovoce, cukru, octa? Kdysi jsme dělali ještě s maminkou, barva nebyla zvláštní, ale chuť vynikající i k nmazání na chleba s máslem i na palačinky. Jablek letních mám letos průměrně a jsou hodně malé. Jak píši v jiném dotazu děla ljsem marmeládu z letních jablek, špendlíků a rybízu 3/3/1/kg popasíroval pecky od špendlíků, 1,5kg cukru a želírovací přípravk na2kg ovoce. Děkuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.50 (?), 15.8.2020 9:51
Tak jsem to letos vyzkoušel ve 3 dávkách, vždy asi 5-6kg již odjádřincovaných letních jablek jsem rozvařil, trochu zahustil propasíroval přes hrubší cedník dal 0,1l octa a 60-80dkg cukru, asi tak o další 1/3 zahustit. Nalil do sklenic, menší se šroubovacími uzávěry na cca 5min obrátil, omniovky s víčky menší i 0,7 po předloňské zkušenosti s opařenou rukou neobracel, dál jsem nazavařoval. Tak uvidím jaká bude trvanlivost. Chuťově a hustotou zbytek co nevlezl do sklenic je po vychlazení velice dobrý, jen ta barva je nevýrazná... Používat chci jako marmeládu na chleba, plalačinky a koblihy, teď jsem někde četl také o vmíchání do pudinku. Jediné, co se nepovedlo, připálil jsem smaltovaný hrnec.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6461) - 9.144 (?), 15.8.2020 9:59
Když se letní urodí, děláme pyré typu dětské přesnídávky. Odjadřincovat, rozvařit, propasírovat. Pak se lehce zahustí, nepatrně okoření a podle potřeby přisladí. Do malých skleniček, krátce sterilovat. Má příjemnou světlou barvu, využít se dá rovnou pro děti, nebo do jogurutu, pudingu, musli a podobně. Z jiných než letních to není tak pěkné a jemné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
|
|
|
|