Oxid chloričitý (ClO2) k dezinfekci bazénu



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?) 
19.7.2012 11:43, zobrazeno: 209092x

Zdravím všechny bazénáře, chtěl bych se zeptat jestli má nikdo zkušenosti s používáním Oxidem chloričitým. Já ho používám k spokojenosti.Chlordioxid (ClO2) se stává čím dál více vyhledávanější alternativou pro oxidaci a dezinfekci vody jako náhrada za doposud používaný chlor. univerzální dezinfekční prostředek - ať je to dezinfekce pitné nebo průmyslové vody, dezinfekční účinek není závislý na pH hodnotě vody, i při vysokých hodnotách pH, dlouhotrvající dezinfekční účinek díky mnohem déle než Chlor, jeho dlouhodobé stabilitě v potrubí redukce biofilmů v potrubích a zásobnicích, dokonala ochrana systémů před  řasami ale i Legionelami nereaguje se čpavkem netvoři chlorfenoly a jine páchnouce sloučeniny, tak typické produkty chlorace netvoři sloučeniny typu THM ani jiné chlorované uhlovodíky (AOX) a jine, které jsou všeobecně považované za rakovinotvorné. Biofilmy jsou vrstvy mikroorganizmů a mimobuněčných látek. Tyto, často slizovité nebo houbovité vrstvy jsou kolonizovány bakteriemi legionel, pro než je toto prostředí ideálním k jejich dalšímu množení. Hlavní problém: biofilmy jsou extrémně odolné vůči běžným dezinfektantům.Na rozdíl od chlornanu jsou směsné oxidanty schopné odstranit nejen vlastní biofilm, ale také polysacharidový substrát, který biofilm vytváří, aby se přidržel na podkladu. Takže odpadnou šlemy na stěnách a hlavně v rozvodu vody k filtraci.
Chlordioxid je poměrně nestabilní plyn a je proto obtížné jej skladovat nebo transportovat. Jedině co se prodává, tak jedna německá firma, si dala patentovat roztok který se dá transportovat, jmenuje se Duozonu 100L.
Já si tento koncentrovaný Chlordioxid vyrábím na místě, mám z dvou složek (40 ml), 4 litry (ClO2). v normě 252-2004 Sb. v platném znění říká že Oxid chloričitý max 0,8 mg/l (0,8 ppm)  v pitné vodě. Dávkování se udává 1-3ml/m3 - pro pitnou vodu, 5-10 ml/m3 - pro vodu v plaveckých bazénech, 5-25 ml/m3 - pro chladící a užitkovou vodu. Při koncentraci 0,3 ppm je schopno už spolehlivě zredukovat bakteriální zatížení z hodnoty okolo 1000 KTJ/ml prakticky na nulu v průběhu několik minut.Viz fotky





Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 19.7.2012 12:09

Úvodem.Od začátku 20. století je oxid chloričitý, kdy byl poprvé použit v lázních v belgickém Ostende, znám jako velice účinný prostředek hygienické stabilizace vody. Během druhé poloviny 20. století se výrazně uplatnil při dezinfekci pitné vody jako zástupný prostředek klasického chloru, především z důvodu menšího vlivu na organoleptické vlastnosti. Nyní je oxid chloričitý aplikován ve více než tisícovce veřejných vodovodů po celém světě a mimo vodárenství nalezl uplatnění v mnoha dalších odvětvích lidské činnosti.

Jednou z nejdůležitějších fyzikálních vlastností oxidu chloričitého je jeho dobrá rozpustnost ve vodě. Do určitých koncentrací vytváří stálý roztok rozpuštěného plynu a v porovnání s plynným chlorem hydrolyzují molekuly oxidu chloričitého ve vodě 7 až 10 milionkrát pomaleji. Plynný oxid chloričitý je při koncentraci vyšší než 10 % velice nestabilní a proto jej nelze dodávat stlačený prostřednictvím plynových bomb jako například chlor, ale musí se generovat přímo na místě spotřeby. Za dobu více než padesáti let, kdy se oxid chloričitý k úpravě pitné vody používá, vznikla celá řada technologií jeho přípravy. Doposud byl oxid chloričitý vyráběn převážně v generátorech, které se vyznačují vysokými investičními náklady, a se kterými jsou spojeny další nevýhody vycházející již z principu technologie přípravy. Nyní je na českém trhu k dispozici technologie TwinOxide, která generátor ani jiná podobná zařízení nepoužívá.Pro nás je jednoduché si ho vyrobit sami za pár korun.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?), 19.7.2012 12:25

Opravdu nevím, o co vám jde. Jestli chcete popsat, jak a z čeho sám vyrábíte tu látku v potřebné koncentraci, množství a kvalitě, popište to. A můžete přestat mlžit. Zkušenosti zřejmě nikdo nemá, protože jak sám  píšete, nelze to uskladnit, převážet a pravděpodobně i jkoupit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 19.7.2012 13:07

Ptám se jestli někdo to používá a jaké má s tím výsledky. Jinak výroba je jednoduchá. Viz dole

Výroba CDS
Chlorine dioxide solution
(Destil. H2O sycená přes 500 ppm ClO2)
Suroviny:
A) chloritan sodný prášek 80% (NaClO2)
B) kyselina citronová krystalky - potravinářská
C) destilovaná voda
1) příprava cca 20ml (24,5% roztok NaClO2 ve vodě)
- objemově: 1 díl prášku na 2,3 dílu vody; prášek: 8 ml;voda 18,4 ml; (výsl. roztok bude cca 22 ml); prášek v setřeseném objemu
- do lahvičky s vlažnou destil. vodou nasypeme prášek a necháme cca 20 min rozpustit, prášek je hořlavina a žíravina nerozsypat, pokožku hned umýt. Mýdlo neutralizuje.
Pozn. pro CDS není nutno dbát na „super-přesnou“ koncentraci jemným převažováním, stačí dodržet objem +/- 5 %.
Lepší je koupit rovnou chloritan sodný 24,5%  v tekutém stavu a pak odpadne výše uvedený odstavec.
2) příprava cca 20ml 50% roztoku kyseliny citronové:
- objemově: 1 díl krystalků na 1 díl vody,
- do malé lahve s vlažnou vodou nasypeme krystalky a necháme
cca 20 min rozpustit, potřebný objem odhadneme,
abychom měli cca 25ml roztoku.
3) příprava 500 ml CDS
Potřebujeme:
- skleněnou nebo plastovou 100-200 ml s plast. víčkem,
- skleněnou nebo plastovou láhev 500 ml,
- silikonovou hadičku cca 500 mm s plastovým víčkem.
Postup:
a) do víčka u malé lahve vyrobíme díru pro hadičku. Hadička MUSÍ těsnit tak, aby udržela přetlak výšky vodního sloupce ve velké lahvi (10 cm ~ 1kPa), hadičku zatlačíme do těsného víčka, našroubujeme na malou láhev a zkusíme foukáním těsnost láhve - zkušební tlak hubou postačuje,
b) do víčka od větší lahve vyrobíme také díru, s malou netěsností,
d) do velké lahve 0,5 l nalijeme destilovanou vodu,
e) do malé lahve 20 ml 50% roztok kyseliny citrónové a 20 ml  (24,5% roztok NaClO2),
f) hned zašroubujeme těsné víčko na malou láhev, hadička kouká kousek z víčka do lahve, reakce začne okamžitě zbarvovat roztok do hněda, láhev postavíme do nádoby,
g) do velké lahve skrz volné víčko zasuneme hadičkou až ke dnu
h) ohřejeme vodu ve varné konvici asi na 80 oC, vodu nalijeme do nádoby,
i) reakce se zrychlí a bublinky bublají skrz vodu ve velké láhvi, voda žloutne, v nádobě občas lahví zakroužíme, reakce se urychlí, bublinky více bublají,
j) po cca 20 minutách již bublinky nebublají, v malé lahvi je stále hydrostatický přetlak, ten snížíme povytažením hadičky k hladině velké láhve, můžeme zvýšit teplotu v nádobě,
k) po úplném dobublání ukončíme výrobu,
l) malou láhev vypláchneme, velkou s CDS zavřeme, hadičku s víčky schováme na příště. Pozor na zbytkový plyn v malé lahvi, nevdechnout!
Vyrobený CDS uložíme do tmavé lahve a uskladníme ve
tmě při pokojové teplotě. Funkčnost je cca 1 měsíc. Pro používání dáme CDS do lahviček s kapátkem.
Pan Kalcker uvádí, že 1 cm3 (1 ml) cca 400 ppm CDS.
Výsledky měření CDS - InstaTestem. CDS roztok (sycený 5 minut) = 500< ppm
1 ml CDS v 1 dl vody = 10 ppm
2 ml CDS v 1 dl vody = >25 ppm
4 ml CDS v 1 dl vody = >50 ppm
Další návod se vzduchovým kompresorem.

Dbáme na bezpečnost, ClO2 je výbušný a leptavý plyn.Chloritan sodný prášek je hořlavina, nebezpečí samovznícení, roztok je leptavý. Najít pro info v internetu Bezpečnostní list.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?), 19.7.2012 13:51

1. Všechny komponenty a výsledný produkt jsou leptavé, žíravé, hořlavé, nebezpečné.

2.Potřeba technického zařízení na výrobu.

3. Nutnost výroby, nutná elementární znalost chemie.

4. Špatná uchovatelnost produktu.

5. Nejistá koncentrace výsledného produktu a tím i nejasné dávkování, s nebezpečím předávkování, viz bod 1.

Shrnuto, při srovnání s tabletou je to na nic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 19.7.2012 14:38

Já vám to nenutím, ptal jste se na výrobu, tak jsem vám odpověděl. Já jsem se ptal jestli někdo to taky používá. Jinak s vašim názorem nesouhlasím.
1.Komponent  (chloritan sodný) je kyselina, je stabilní jen v nízkých koncentracích, proto se prodává v malém %.Co je kyselina chlorovodíková (HCI) nebo sirová (H2SO4)? Tak to je taky kyselina a s opatrností se používá mimo jiné do bazénu ke srážení pH.Kyselinu citrónovou máte určitě používáte v domácnosti nebo do jídla. Když dodržíte základní podmínky a bude te uskladňovat v tmavé sklenici nic se nestane. Jinak vám to prodávají v 50 l barelu.
2. Technický zařízení potřebuje-te obyčejný vzduchovací motorek cirka za 100Kc a trubičky a Pet láhve máte určitě doma.
3.Stačí si přečíst Bezpečnostní list a dodržet základní pravidla.Nelít vodu do kyseliny ale obráceně, vyrábět ve větratelné místnosti, třeba venku.
4.Výsledek dáte do tmavé sklenice a do tmy. Vydrží kysličník 1 měsíc, pak ztrácí účinnost.
5. Koncentrace je jistá při výsledku bude mýt spasený roztok = 500< ppm, změří te si ho testovacími proužky kysličníku chloričitého. Pak si namícháte s destilkou roztok méně nasycenej a pak si vypočítáte kolik máte vody a výsledek si můžete znovu změřit lakmusovým papírkem výsledek. Do bazénu dáte 5-10 ml/m3, viz výše.Jestli dáte omylem dvojnásobek tak se vám nic nestane. V tom nevidím předávkování, horší je to s chlórem.Čím měříte pH vodu v bazénu nebo chlór to je taky kyselina.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 224.35 (?), 19.7.2012 18:37

...chloritan sodny nie je kyselina. Strcte do roztoku cisteho chloritanu ten papierik co mate na obrazku a uvidite... Naopak, reakciou s kyselinou pravdepodobne vznika ako medziprodukt nestala kyselina chlorita, ktora sa rozklada disproporcionaciou na chlorid a oxid chloricity. Preto pri priprave mozno pouzit zriedenu kyselinu chlorovodikovu a sirovu. Priemyselne sa myslim pouziva hydrogensiran sodny, ktory ma stredne silne kysle vlastnosti. Podla mna, velka skoda pouzit kyselinu citronovu ak to ide podstatne lacnejsie. Vyhodou by malo byt, ze cely zreagovany obsah by mohol ist do bazena, vratane produktov siranu sodneho, chloridu sodneho a cast podielu nezreagovanych latok ci inych produktov. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 5.197 (?), 25.7.2015 18:37
Poradil by mi, prosím někdo, kde se dá koupit? Díky za rady:)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 202.78 (?), 19.7.2012 17:21

Nikdy jsem nebyl příznivcem chemického pokusničení a bastlení v rukou nechemiků a tady nešlo jinak, než zareagovat. Ty koncentrace máte už od pohledu chybně, minimálně u kyseliny citronové. Opravdu je chloritan sodný kyselina? Žíravina to je, ovšem neni hořlavá, nýbrž je to zdatné oxidační činidlo, což z něj činí poněkud nebezpečnější záležitost. Nelze než souhlasit s panem PP, pro tyhle účely jsou tu ony tablety. Já bych si takhle nezahrával. Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 19.7.2012 18:20

Pane Petře L. stačí se podívat do literatury, třeba na internet.Volná kyselina, kyselina chloritá (HClO2), je stabilní jen v nízkých koncentracích. Protože ji nelze koncentrovat, komerčně se nevyrábí.  Nejprve se redukcí chlorečnanu sodného vhodným redukčním činidlem (například chloridem sodným, oxidem siřičitým nebo kyselinou chlorovodíkovou) v silně kyselém roztoku vyrobí explozivně nestabilní plyn oxid chloričitý, ClO2. Ten se pak pohlcuje do zásaditého roztoku a redukuje peroxidem vodíku H2O2 za vzniku chloritanu sodného.

Viz: Chloritan sodný

Může te si to koupit i od výrobce "Duozonu 100L" nebo tablety.Ani mě nenapadlo vás přemlouvat na výrobu.Jinak stačí se probrouzdat na internetu a zjistíte že výroba není taková jak vypadá.Nechtěl jsem propagovat výrobu, reagoval jsem na pana PP, který se na to ptal. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika