Oxid chloričitý (ClO2) k dezinfekci bazénu



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 96.2 (?) 
29.6.2014 22:32

Rád bych se zeptal: proč berete na 5l roztoku 15l bandasku? Jak vyfouknete zbylých 10l vzduchu? Jak působí a jaký mají vliv ostatní vyrobené látky? Nedojde k zasolování vody (NaCl)? Jaká jsou výhody/nevýhody takt vyrobeného ClO2 oproti přímo koupenému Desam Solid?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
xso - (5) - 159.137 (?), 1.7.2014 19:27

5 litrovy roztok preto do 15 litrovej bandasky z ktorej ste vytlačily vzduch obyčajným stlačením preto že tento roztok po zamiešaní reaguje a vytvára plyn ktorý zaplní bandasku a neunikne nám ako strata do ovzdušia.

bandasku nasledne pred otvorenim par krat preklopite a tento plyn sa naviaže na vodu

Nacl a ostatné prvky vznikáju v stopových množtvách
 a su neškodné a rozpustné vo vode

Takto dávate do bazenu 99% čistý oxid chloričitý - vid zloženie vlastnosti Twin Oxide

tento plyn sa nedá vyrabať a prepravoť, da sa vyrobiť len metodami uvedenými pred týmto príspevkom alebo takto ako to robím ja. Takto isto jednoducho vznikáju aj patentované výrobky ako je TwinOxide Duozon a podobne drahe blbosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.34 (?), 1.7.2014 22:10

Len by som dodal, ze ClO2 sa vyborne rozpusta vo vode. Mozno ziaden velky pretlak v bandaske sa asi konat nebude a ak aj, podla Henryho zakona rozpustnost plynov rastie s tlakom. Je fajn mat rezervu par litrikov. Pravda, mnozstvo NaCl bude asi mensie v bazene ako v polievke, co si date na obed. Siran sodny je mozno ucinne prehanadlo ak je ho podstatne viac napr. saratica, ale v bazene urcite neuskodi, ak nechcete bazen vyuzivat v pitnom rezime. Juro

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 2.7.2014 9:45

íky, šlo mi o to abych např. při vypouštění bazénu nezasolil pozemek a nedopadl jako městské parky v zimě. Můžete ještě jednou upřesnit dávkování? Takto vyrobíte cca 5,5 litrů roztoku. Na jaký je to objem a jak často to opakujete? Jde mi spíše o praktickou zkušenost (pokud ji máte). Protože rozpouštění ClO2 bude závislé na tlaku v láhvi a každý má pro tlak jiný "cit", jindy upouští vzduch atd..

A ještě-pokud víte-jaký je rozdíl tohoto postupu vůči nákupu např. zmíněného Desam solid (výhody, nevýhody, cena...)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.7 (?), 2.7.2014 10:53

No ono ak akymkolvek chlorovym pripravkom dezinfikujete vodu, tak chloridy v bazene ako konecny produkt su vzdy. S tym nic nenarobite a pri vypustani bazenu na travnik sa dostanu do pody aj do spodnych vod. Ich mnozstvo asi bude nie velke. Ale to je jedno, cim chlorujete;  ci chlornanom, ClO2, alebo niecim inym na tejto baze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 2.7.2014 11:18

Já měl za to, že běžné chlorové prostředky vyprchají, JInak by stačila jedna dávka na celou sezonu. Či na několik sezon...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 3.7.2014 0:15

Zdravím všechny bazénáře
Tak to je dobré vědět další příklad k výrobě ClO2 k pro oxidaci a dezinfekci vody v bazénu. Naprosto souhlas.

Jestli máte 110125 ppm (110125 mg / l: 110125 g/m3: 11,0125%,110,125 ‰) v 5 litrech a nalijete do bazénu 25 m3, tak výsledek ClO2 bude 22,02 ppm. Tento roztok se může i dávkovacím řídícím čerpadlem pouštět do bazénu. Klidně můžete dát pro běžný chod bazénu půlku vaší dávky (1dl).


Já používám taky chloritan sodný cca 25% který obsahuje 300 g/l NaClO2 a k reakci kyselinou chlorovodíkovou  (HCl)  31 % (kyselina solná -H2SO4). 

Z bezpečnostních důvodů vstupní ClO2 o nízkých koncentracích. Dodaná kyselina chlorovodíková s koncentrací v rozsahu 30 – 38 % se ředí na 9 %, chloritan sodný z běžně dostupných 25 % na hodnotu asi 7,5 %. 

Dodržet základní pravidla .Nelít vodu do kyseliny ale obráceně, vyrábět ve větratelné místnosti ,třeba venku

Měli by být použity zředěné reaktanty, neboť koncentrace vzniklého oxidu chloričitého v reaktoru nesmí být vyšší než 2 %, vzhledem k spolehlivosti a bezpečnosti provozu.

Příklad: 2,266 l čisté vody a 1 l. chloritanu sodnýho 24,5% = výsledek bude 3,266 l. 7,5%.

2,44 l. čisté vody a 1 l. kyselinou chlorovodíkovou 31 % = výsledek bude 3,444 l. 9%.

Pak můžeme bezpečně generovat z zředěného koncentrátu ClO2, jak do nádoby nebo v generátoru (reakční nádrž) a pouštět plyn do bazénu. Reakcí chloridu sodného a kyseliny solné vzniká chlordioxid a chlorid sodný (kuchyňská sůl).Při zvolené koncentraci výchozích chemikálií vzniká "bezchlorový" roztok chlordioxidu, který obsahuje méně než 24 g/l (24000 ppm) ClO2.

Přeměna probíhá podle následující reakční rovnice : 5 NaClO2 + 4 HCl = 4 ClO2 + 5 NaCl + 2 H2O

Na tuto sezónu jsem doladil generátor ClO2. Použil jsem nevyužitou nádobu na filtr vody, na který jsem neměl uplatnění. Na obou koncích jsem vyrobil redukce na závit 1/8" na rychlospojky. Na rozvod plynu jsem použil polyethylenovou hadičku - 1/4". Do generátoru naliju „NaClO2“ 7,5% a vrchním odvzdušňovacím šroubkem naleji "H2SO4" 9 %. Začne reakce z zředěného koncentrátu a vzduchovým motůrkem vytlačím ClO2 přes injektor do potrubí a do bazénu. Vsadil jsem i zpětný ventil do okruhu aby se netlačila voda nazpátek při výpadku. Viz foto.

Při použití ClO2 mimo jiné nemusíte se starat jakou tvrdou či měkou vodu máte, účinnost je pořád stejná cca 100%.

Jak jsem už psal je přibližně 10 krát více rozpustný než chlór a 50 krát více rozpustný než ozon. Vykazuje též prodloužený reziduální účinek, což neplatí v případě chlóru či ozónu ani termodezinfekce či UV záření. Nereaguje s dusíkatými sloučeninami (močovina, pot, zbytky stolice, mazové a slizové sekrety a dále zbytky kosmetických prostředků, opalovacích krémů, mýdla, z kůže a sliznic se smývají do vody nejrůznější mikroorganismy, jako jsou bakterie, viry, plísně a kvasinky, popř. i prvoci a parazitičtí červi. apod.) jako je u chlóru., netvoří THM.

Začíná účinkovat koncentraci kolem 0,2mg/l v koncentraci blízké jeho senzorickému (smyslovému) působení. Koncentrace 0,5 mg/l působí inhibičně (potlačí schopnost růstu) i na cysty améb a tak odstraňuje jejich ochranný efekt.

Například nálezy bakterií, vyvolávající kožní onemocnění, činí ve veřejných teplých bazénech 38, 9 %. Ve studených bazénech je to jen 5,7 %.

Používá se i mimo jiné, k pěstování zeleniny zmlžování nebo sprayování především skleníků, umožňuje účinnou ochranu zeleniny proti nebezpečným plísním a bakteriím i k mytí ovoce a zeleniny, jak celé, tak krájené. Při tom prodlužujou jejich záruční dobu. Tak nevidím žádný problém k vylití vody z bazénu na travní porost.

Tak přeji čistou vodu.

Kečup

Generátor k výrobě ClO2
Generátor k výrobě ClO2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 3.7.2014 8:48

Škoda že dotazy padají někam do zapomnění.

Píšete Kečupe, že nereaguje s dusíkatými sloučeninami (močovina, pot, krémy...). A není to právě ten důvod proč se chlor používá???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 163.154 (?), 3.7.2014 16:23

Ne naopak, to je základní chyba nevědět když v bazénu se objeví dusíkaté látky a já používám chlór. Stejná informace, že při nalívání benzíu nesmím kouřít. To je kámen úrazu u chlóru.

V poslední době nemá chlor jako desinfekční látka v bazénové technologii mezi širokou veřejností příliš dobré jméno. Média informují o možném karcinogením účinku produktů chlorace vody, sami návštěvníci některých bazénů si stěžují na zápach, pálení očí a sliznic, vysušování pokožky!

Je důležité si uvědomit, že samotný volný chlor, který vodu desinfikuje a oxiduje nečistoty, nezapáchá ani nedráždí a nemá pro lidský organismus škodlivý účinek. Samozřejmě v koncentracích ve kterých se v bazénové vodě vyskytuje.

Teprve po reakci s organickými nečistotami obsahujícími dusík, vzniká tzv. vázaný chlor.

Vázaný chlor v bazénové vodě je tvořen zejména chloraminy (monochloramin, dichloramin, trichloramin), což jsou látky dráždivé a zdraví škodlivé, ale ne karcinogenní (látky souhrně označované jako THM -trihalometany - jsou silně podezřelé z karcinogenity, ty však nevznikají při chloraci bazénové vody)! 

Teprve tento vázaný chlor může za všechny výše jmenované nepříjemnosti. Ve správně ošetřené vodě s použitím kvalitní technologie úpravy vody lze výskyt vázaného chloru významně omezit tak, aby nezpůsoboval nepříjemné problémy koupajícím se.
Paradoxem je, že bazénové firmy prodávající rodinné bazény prakticky nemají potuchy o nějakém vázaném chloru, a když mají, tak o tom neinformují. Velmi častou odpovědí na dotaz ohledně dráždivosti vody a zápachu po chloru je, že zákazník vodu moc přechloroval. Přitom pravda je naprosto opačná! V takové vodě většinou bývá málo volného (tedy účinného) chloru a převládá v ní obsah chloru vázaného. Jen pro zajímavost, vázaný chlor lze z vody odstranit vysokou (tzv. superšokovou) dávkou volného chloru!

Zdroj: TZB-info

Chlor volný

Volný chlór je nejúčinnější formou chloru v bazénové vodě. Je hlavní dezinfekční složkou a při koncentraci do 3 mg/l není pro lidský organizmus nijak dráždivý. Voda s obsahem pouze volného chloru nijak nezapáchá a ani nijak nedráždí. Množství volného chloru lze zjistit pomocí DPD metody. Používá se k tomu metoda DPD č.1

Dle vyhlášky koncentrace:

0,3-0,6 mg/l           plavecké bazény

0,5-0,8 mg/l           koupelové bazény do 32 °C

0,7-1,0 mg/l           koupelové bazény nad 32°C

(± 20%)

Chlor celkový

Vzhledem k tomu, že se nedá přímo změřit koncentrace vázaného chlóru, měříme hodnotu celkového chloru (metoda DPD č.3). Je to vlastně součet volného a vázaného chlóru.

Chlor vázaný

Vázaný chlór vzniká reakcí s organickými nečistotami obsahujícími hlavně NH4+ skupinu (pot, moč), teprve vyšší koncentrace způsobuje onen chlórový zápach a dráždění pokožky. Jedna z metod jak se zbavit vázaného chlóru je „superchlorace“ což znamená přechlórovat takovouto vodu na 10x vyšší obsah volného chlóru, než jste naměřili vázaného. Při tomto ošetření se vázaný chlór rozloží zpět na volný chlór a plynný dusík, který z vody vyprchá. a dostáváme se do začarovaného kruhu, kde není úniku.

Dle vyhlášky koncentrace vázaného chloru:

Maximálně 0,3 mg/l

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 4.7.2014 0:04

Ano souhlas.

ClO2 nereaguje s dusíkatými sloučeninami jako chlór, ten má jiný kalibr. Laicky řečeno, když volný chlór se potká s dusik.slouč. stane se chemická reakce a výsledek je obávaný vázaný chlór. Když potká kapka chlóru kapku dusíkatou sloučeninou, tak vznikne chem. reakce a výsledek bude kapka vázaného chlóru.

ClO2 působí převážně oxidačně. Každý iont může odebrat z elektronového obalu molekulu patogenů až 5 elektronů a přijme do své molekuly, a tím prorazí otvor do jejich buněčné membrány a tím se Dna buňky zhroutí a dojde k destrukci a je hotovo. Naprosto jednoduché a geniální. 

Ve srovnání se silnými oxidanty, například ozon (2,07 V) nebo peroxid vodíku (1,78 V) dokážou přijmout do své molekuly pouze 2 elektrony.

ClO2 oxidační síla (0,95 V), nepoškodí tělesnou tkáň nebo buňku, a přesto dokáže vyvrtat díry do bakterií. Má správnou sílu, aby zničil povrch bakterie bez toho, aby ublížil tělesné buňce. Brání také tomu, aby se vytvářely zvláštní proteiny, a tím bakterie nemohou dospět nebo se reprodukovat – takže umírají.

Přečítám že se pořád opakují stejný problémy, které byly už tady dávno napsány. Založím nové vlákno na hlavní problém Chlór v bazénu.

Kečup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika