Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Vína > Bratrancove trnkové víno

Bratrancove trnkové víno


host - xxx.xxx.117.166 (?)
17.7.2019 12:40, počet návštěv: 1748
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Na internete nájdete určite mnoho receptov na prípravu skvelých ovocných vín,  ja mám ale pre Vás jeden z dielne absolútneho amatéra, ktorému sa pošťastilo vytvoriť ovocné víno nevídanej kvality.
Začalo to jedného daždivého dňa v decembri na Orave a rozhodnutím môjho bratranca zamestnať svojich chlapov v hore, keďže sa drevo v takom počasí z hory zvážať nedalo,  úlohou vyzbierať trnky v šírom okolí. A tak aj urobili. Večer už v úzkom rodinnom kruhu si bratranec naštudoval návod z internetu pre prípravu trnkového vína a prudko sa zamyslel. Keďže žiadne víno sám nikdy nepripravoval a recept sa mu zdal byť príliš zložitý, pomliagal v ručiskách trnky z dvoch vedier, natlačil ich do 34l demižóna, vsypal 2 kilá cukru, a vlial „len trocha vody“, veď „čo to bude riediť“. S príchodom nového dňa a pekným počasím na celú udalosť úplne zabudol. V júli pri našej návšteve, teda po pol roku,  sme spolu doliali ešte vodu (cca.5 litrov) a vsypali nejaký cukor (cca.3 kg) a čudovali sme sa, že to začalo bublať.  Opäť sme na celú vec kvalitne zabudli a stretli sme sa u neho opäť až po roku, opäť v júli. Rozhodli sme sa stočiť niečo, čo malo pravdepodobne skončiť v kanáli, lebo všetok kal, odumreté kvasinky a nešťastné trnky tam ešte stále boli v demižóne. No neskončilo to v kanáli, v demižóne sme totiž našli Portské.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Bratrancove trnkové víno


vyslouzil (17390) - xxx.xxx.236.1 (?)
17.7.2019 19:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nenalil Vám někdo v nestřeženém okamžiku do vína pálenku?

Připojit reakci
      

Bratrancove trnkové víno


host - xxx.xxx.117.166 (?)
18.7.2019 6:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z bratrancovho originálneho postupu som sa poučil v niektorých vlastných prístupoch - triesloviny a taníny obsahujúce zložky, obecne chuťovo aromatické výrazné ovocie (trnka, čierna ríbezľa, jošta...) dávam pred ďalším spracovaním do mrazáku, a následne macerujem niekoľko mesiacov v cukrovom zásype, pričom žiadna fermentácia samozrejme neprebieha. Do zmesi určenej na fermentáciu pridám len toľko vody, aby to práve stačilo na zníženie acidity na práve dostatočnú úroveň aby kvasinky mohli vôbec začať pracovať, primerane sa predĺži čas kvasenia. Látky na povrchu jadierok čučoriedok, trniek, brusníc a na čiernych ríbezliach sú pravdepodobne silným selektívnym antimykotikom a stabilizátorom proti neželeným vedľajším produktom. Pravdepodobne... ;)

Připojit reakci
         

Bratrancove trnkové víno


vyslouzil (17390) - xxx.xxx.236.1 (?)
18.7.2019 12:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

macerujem niekoľko mesiacov v cukrovom zásype, pričom žiadna fermentácia samozrejme neprebieha

To je zajímavý postup, je pravda, že zmražení nebo naopak zahřátí některého ovoce (bez, aronie) vylepší chuť. Jen mi není jasné, jaký poměr ovoce a cukru používáte, aby fermentace neprobíhala. Předpokládám alespoň kilo na kilo, při méně cukru to kvasí.

Do zmesi určenej na fermentáciu pridám len toľko vody, aby to práve stačilo na zníženie acidity na práve dostatočnú úroveň aby kvasinky mohli vôbec začať pracovať

To, že směs nekvasí, není dáno aciditou (kyselostí) nýbrž sladkostí. I nejkyselejší ovoce se nakonec samo rozkvasí i bez naředění. Aciditu při kvašení není třeba snižovat, naopak u ovocných kvasů z málo sladkého ovoce je dobré okyselit. To samozřejmě není případ trnek, rybízu, brusinek, ty jsou kyselé až dost Pro přímé pití je kyselost třeba snížit naředěním kvůli chuti.

Látky na povrchu jadierok čučoriedok, trniek, brusníc a na čiernych ríbezliach sú pravdepodobne silným selektívnym antimykotikom

Máte pravdu, brusinky, borůvky, jeřabiny, trnky se hůř rozkvášejí a mnohem méně plesniví než třeba maliny, jahody či třešně. Obsahují inhibitory růstu mikrobů. Na povrchu jadérek ale asi nebudou (spíš ve slupce či šťávě), protože toto ovoce je viditelně trvanlivější nejen rozdrcené, ale i v celém stavu, kdy mikroby v kontaktu s jadérky nejsou.

Připojit reakci
            

Bratrancove trnkové víno


host - xxx.xxx.117.166 (?)
18.7.2019 13:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vďaka za reakciu... zápalové inhibítory boli skutočne identifkované na povrchu semienok napr. brusiniek,

Acidita, kyslosť roztoku určje charakter, smerovanie a aj výťažnosť fermentácie aj u nealkoholových procesov,

Na bratrancovom postupe bolo prekvapujúce to, že na objem min 15 l šťavy pridával len 2 kg cukru,... ja pridávam viac cukru, napr. naposledy som po rozmrazení 2 kg čiernych ríbezlí pridal 1 kg cukru a nechal macerovať ... po macerácii výlisky čiernych ríbezlí nechávam resp. pridávam do šťavy = kvasnej zmesy (12 l) z červených a čiernych ríbezlí (5:1). Vodu pridávam postupne až do rozbehnutia kvasenia (t=18-20 C).

Připojit reakci
               

Bratrancove trnkové víno


host - xxx.xxx.117.166 (?)
19.7.2019 7:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ešte doplním - napríklad na internete nájdete v článku od Katy Hetenyi - Role of pH-regulation in lactic acid fermentation, že ideálne pH pre miečne kvasenie je pH= 6,8 až 7, to znamená neutrálne.

Připojit reakci
                  

Bratrancove trnkové víno


vyslouzil (17390) - xxx.xxx.236.1 (?)
19.7.2019 7:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, to je jeden z důvodů, proč se málo sladké ovoce má přikyselit. Aby místo lihového nedošlo k mléčnému kvašení.

Připojit reakci
                     

Bratrancove trnkové víno


host - xxx.xxx.117.166 (?)
19.7.2019 8:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Správne, takže ono "Portské" by sme mali vyrobiť a) degradáciou zmrazením, vrátane vyšších cukrov, tieto sú potom konzumovateĺné pre kvasinky, b) minimálnym prídavkom vody, tým že pri ríbezliach, trnke, jošte, brusinke... zvyžujeme pH (znižujeme kyslosť) len postupným pridávaním vody (v tomto prípade ideme z opačného konca od pH cca.2 v zrovnaní s kvasom napr. z hrušiek) a c) pokračujeme de facto v macerácii aj počas intenzívneho kvasenia ponechaním výliskov (prokaynových a iných nosičov) v kvasnej zmesy.

Připojit reakci
                        

Bratrancove trnkové víno


host - xxx.xxx.117.166 (?)
19.7.2019 11:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

oprava, ide samozrejme o prokyany, kondezované taníny a ešte dodám, že pridávaním vody sa máme dobrať asi na úroveň vraj pH 4 až 4,5 optimálne pre etanolové kvasenie... treba vyskúšať ;)

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jaký další postup s rybízovým vínem?618.11.20195224
Zpětný tah kvasné zátky - voda v demižonu49.8.20191471
Bratrancove trnkové víno919.7.20191749
Příliš sladké šípkové víno26.5.20191051
Skleněný chladič36.3.20197367
Jablečné víno191.3.20193712
Příliš velká hustota vína po dokvašení827.11.20185271
Síření silně alkoholového ovocného vína či vína z květu431.10.20181973
Množení kvasinek Vínka1431.10.201815456
Jak vyrobit domácí víno v malém2620.10.2018134501
Skladování vína v sudech 50.l z HDPE plastu11.6.20181453
Kvasná skleněná zátka (trubička)424.4.20183355
Jablečné víno81.3.20186512
Borůvkové víno913.9.201710173
Malinové víno 49.9.20174863
Bezové víno223.8.201714606
Rybízové víno 524.7.20173689
Víno z hlohu2928.12.201613244
Co se to vytvořilo na hladině? 312.12.20163479
Domácí víno - základní problémy5310.12.201647598
Ostružiny ve vodce1614.9.201621956
Zastavené kvašení u rybízového vína191.9.201610861
Jak odpeckovat 100 kg třešní?1126.7.201628102
Pěna na rybízovém vínu36.7.20162852
Domácí víno z ananasu1426.6.201610456
Měření lihoměrem162.2.201632384
Ziadne bublinky21.12.20153154
Do akej vysky plnit demion? 1320.11.20158505
Ako pricukrit rozmiagane hrozno?269.11.201512609
Presny recept na vino z hrozna modreho neskoreho229.10.20154610
Víno, najrychlejsia vyroba2420.10.201515353
Jablečný burčák6013.10.2015103377
Domáci víno213.10.20156453
"Lisování" révy bez lisu103.10.201511440
Jiskra vína720.8.20155693
Rozdíl ve víně a v postupech1820.7.201515867
Proč mi pění víno?726.1.20158738
Matolinový klobouk - lisování711.6.20146033
Měření PH moštu34.6.20146057
Spínač teploty613.12.201311090
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Vína najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa7:42
Kaiserova elektrická udírna21.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa17.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů