Na internete nájdete určite mnoho receptov na prípravu skvelých ovocných vín, ja mám ale pre Vás jeden z dielne absolútneho amatéra, ktorému sa pošťastilo vytvoriť ovocné víno nevídanej kvality.
Začalo to jedného daždivého dňa v decembri na Orave a rozhodnutím môjho bratranca zamestnať svojich chlapov v hore, keďže sa drevo v takom počasí z hory zvážať nedalo, úlohou vyzbierať trnky v šírom okolí. A tak aj urobili. Večer už v úzkom rodinnom kruhu si bratranec naštudoval návod z internetu pre prípravu trnkového vína a prudko sa zamyslel. Keďže žiadne víno sám nikdy nepripravoval a recept sa mu zdal byť príliš zložitý, pomliagal v ručiskách trnky z dvoch vedier, natlačil ich do 34l demižóna, vsypal 2 kilá cukru, a vlial „len trocha vody“, veď „čo to bude riediť“. S príchodom nového dňa a pekným počasím na celú udalosť úplne zabudol. V júli pri našej návšteve, teda po pol roku, sme spolu doliali ešte vodu (cca.5 litrov) a vsypali nejaký cukor (cca.3 kg) a čudovali sme sa, že to začalo bublať. Opäť sme na celú vec kvalitne zabudli a stretli sme sa u neho opäť až po roku, opäť v júli. Rozhodli sme sa stočiť niečo, čo malo pravdepodobne skončiť v kanáli, lebo všetok kal, odumreté kvasinky a nešťastné trnky tam ešte stále boli v demižóne. No neskončilo to v kanáli, v demižóne sme totiž našli Portské.