Jalapeño: pálivá kulinářská výzva nebo vášeň na talíři?

Jalapeño
Zdroj: www.allrecipes.com

Máte rádi pálivé? Chilli papričky, včetně jalapeños, jsou zeleninou, kterou je zábavné pěstovat (a jíst) doma. V tomto článku se podíváme na krok za krokem proces zahájení pěstování jalapeño paprik od výběru vhodných odrůd až po sklizeň, poskytujíc vám užitečné tipy a doporučení pro úspěšné pěstování těchto oblíbených chilli paprik. Připravte se na vlastní zásobu čerstvých a pikantních jalapeño přímo z vaší zahrady!

O papričkách jalapeño

Papričky jalapeño jsou nejoblíbenější chilli papričkou v Severní Americe! Tato středně velká paprička vytváří tmavě zelené třícentimetrové plody, které dozrávají do jasně červené barvy.

Pálivé papričky milují slunce a rostou při teplotách v rozmezí 21 až 32 °C. Nezabírají mnoho místa při pěstování. Půl tuctu rostlin by mělo rodině poskytnout papriky na celé léto. Papriky můžete pěstovat také v nádobách; hledejte kompaktní odrůdy.

Všechny chilli papričky se liší svou pálivostí. Podle Scovilleho stupnice pálivosti má paprička jalapeño 2 500 až 5 000 jednotek – je „středně pálivá“. Pokud máte zájem o pěstování jiných pálivých paprik, můžete postupovat podle stejného návodu. Je zábavné pěstovat různé druhy, zejména pokud toužíte po pálivosti!

  • O něco méně pálivé než jalapeño: sriracha a tabasco.
  • O něco pálivější než jalapeño: papričky serrano
  • Zvýšit pálivost: kajenský pepř a thajská chilli paprička
  • Připravte si na seznam pálivých papriček: habanero, ghost pepper (milion kusů!) a Carolina Reaper (rekordman s 2,4 milionu kusů!).
Jalapeño: pálivá kulinářská výzva nebo vášeň na talíři?
Zdroj: www.almanac.com

Výsadba

Jalapeños potřebují plné slunce, aby vykvetly a nasadily plody. Vyberte si slunné místo chráněné před větrem. Jsou spokojené až do teploty 32 °C. Půda by měla být dobře propustná a bohatá na organické látky. Na jaře připravte půdu tak, že do hloubky 6 až 10 cm zapracujete tří- až pěticentimetrovou vrstvu kompostu. Přečtěte si více o přípravě půdy pro výsadbu.

Kdy sázet papričky jalapeño

Mnoho zahrádkářů kupuje přesazené rostliny (malé startovací rostliny) v místním zahradnickém centru, protože jejich klima není dostatečně teplé. Jiní začnou semena brzy pěstovat v interiéru a pak je přesadí na zahradu. Samozřejmě, pokud žijete v horkém podnebí (většina jižních států), stačí je vysévat ven! Pokud kupujete přesazené rostliny, vybírejte rostliny se zelenými listy a silným olistěním. Vyhněte se jakýmkoli zažloutlým listům, řídkému olistění nebo vřetenovitým stonkům.

Ti, kteří začínají se semeny, je vysévají do interiéru 8 až 10 týdnů před posledním jarním mrazem pod pěstební světla. Pro klíčení semen budete potřebovat také teplo – opět alespoň 21 °C – takže misky nebo květináče s osivem by měly být na tepelné podložce. Pokud máte skleník, je to samozřejmě ideální řešení.

S přesazováním (vlastních sazenic nebo startovacích rostlin ze školky) počkejte, až se počasí oteplí na denní teplotu 21 až 24 °C a noční teplotu nad 15 °C.

Jak zasadit papričky jalapeño

Pokud vyséváte semena do misek nebo kontejnerů, které později zasadíte do země, naplňte je startovací směsí, která je nejvhodnější pro pěstování chilli papriček. (Směsi do květináčů jsou dobré, ale příliš dobře drží vlhkost, což papričky nesnášejí). Doporučujeme namíchat napůl běžnou univerzální směs pro květináče bez rašeliny v kombinaci s polovinou kokosového vlákna nebo kokosových vláken a pro jistotu přihodit pár hrstí vermikulitu. Semena zasaďte jen 0,6 centimetru hluboko (můžete je jen lehce přikrýt směsí pro startování semen). Papriky zalévejte a udržujte je vlhké (ale nikdy ne mokré). Zajistěte, aby sazenice měly dobré proudění vzduchu a nebyly přeplněné.

Jakmile sazenice dosáhnou dostatečné velikosti a přerostou misku, přesadíme je a dáme jim tekutou výživu, přičemž použijeme poloviční dávku krmiva z mořských řas. Pokud se chcete vyhnout přesazování, můžete začít s větší nádobou; větší květináče potřebují k naplnění více směsi, ale také potřebují méně zálivky. Můžete se také rozhodnout pokračovat v pěstování paprik v nádobách, zejména pokud je váš region mírný. Ujistěte se však, že vaše konečná nádoba má objem asi 5 litrů – je dostatečně velká na to, abyste mohli papriky pěstovat až do sklizně.

Asi deset dní před přesazením sazenic jalapeño (nebo zakoupených startovacích rostlin) ven začněte s otužováním, aby se vám lépe přešlo na venkovní prostředí. V chladných oblastech můžete před výsadbou použít černý plastový mulč k zahřátí půdy. Jakmile teplota půdy a noční teploty dosáhnou alespoň 15 °C, přesaďte sazenice (nebo zakoupené sazeničky) ven, a to ve vzdálenosti 35 až 60 cm od sebe.

V chladných klimatických podmínkách můžete do černého igelitu udělat štěrbiny pro výsadbu. Rostliny umístěte 60 cm od sebe. Řady by měly být od sebe vzdáleny alespoň 60 cm, aby bylo zajištěno dobré proudění vzduchu. U přesazených rostlin vykopejte jámu tak hlubokou, aby zakryla kořenový bal rostliny, a při zasazování rostliny do jámy zajistěte, aby byl vrchol kořenového balu v úrovni povrchu půdy. Nesázejte hluboko jako rajčata! Do půdy můžete před zasypáním přidat hnojivo s časovým uvolňováním a jemně ji kolem rostliny utužit.
Důkladně zalévejte a mulčujte, aby se udržela vlhkost.

Zdroj: www.southernliving.com

Pěstování

Nepřemokřujte. Chilské papriky nesnášejí mokro. To nemůžeme dostatečně zdůraznit. Příliš mnoho vody může narušit tok živin kolem rostliny, způsobit problémy s růstem a oslabit rostliny, takže jsou náchylné k napadení škůdci a chorobami. Ale nejhorší je, že příliš mnoho vody doslova rozmělňuje kapsaicin ve vyvíjejících se plodech, a tím zmaří všechny sny o super pálivých chilli papričkách. Před dalším zaléváním nechte vrchní centimetr nebo dva půdy vyschnout. Zaléváme jen tolik, aby se rostliny nepřevrhly; jde přece o rostliny, kterým se daří v horkých a suchých podmínkách. Rostliny můžete nechat i trochu zavadnout, zejména v pozdější fázi růstového cyklu, kdy dozrávají plody – a pokud chcete pikantnější plody, nezalévejte je v hodinách před sklizní.

Jakmile se objeví první květy, dopřejte rostlinám paprik krmivo pro rajčata nebo krmivo s vysokým obsahem draslíku. (Existují také krmiva vyrobená speciálně pro rostliny paprik.) Nebo můžete kolem báze rostliny rozetřít hnojivo pro ryby. Vysoké odrůdy – a ty, které plodí hodně paprik – budou potřebovat oporu. Dobře fungují bambusové tyče nebo malé klece na rajčata. Kolem mladých rostlin pečlivě vyplejte plevel, abyste nenarušili kořeny. V teplejších oblastech používejte drcené listí, slámu nebo posekanou trávu, abyste udrželi půdu vlhkou a chladnou v době úmorných veder.

Přezimující rostliny

Rostliny jalapeño pěstované v kontejnerech přeneste na konci sezóny dovnitř. Umístěte nádobu na slunné místo a s trochou štěstí se vám na rostlině objeví více paprik.

Doporučené odrůdy

Pro pestování Jalapeño paprik existuje několik oblíbených a osvědčených odrůd. Zde jsou některé doporučené odrůdy Jalapeño paprik:

  1. Jalapeño Early: Tato odrůda je známá pro rychlé dozrávání a výbornou chuť. Je vhodná pro pěstování v různých podnebných podmínkách.
  2. Tam Jalapeño: Odrůda, která produkuje velké plody s vynikající chutí. Je také odolná vůči některým chorobám.
  3. NuMex Vaquero: Moderní odrůda s výraznou chutí a pevnou strukturou. Je vhodná pro pěstování ve většině oblastí.
  4. Mild Jalapeño: Pro ty, kdo preferují mírnější chuť, tato odrůda nabízí sníženou úroveň pálivosti při zachování charakteristické jalapeño chuti.
  5. Purple Jalapeño: Tato odrůda má neobvyklou fialovou barvu a stále si udržuje tradiční chuť Jalapeño.
  6. TAM Mild Jalapeño: Další odrůda s nižší pálivostí, což ji dělá vhodnou pro ty, kdo chtějí méně intenzivní koření.
  7. Mucho Nacho: Odrůda s velkými plody a intenzivní chutí, ideální pro přidání do různých pokrmů.
  8. Early Jalapeño: Další raná odrůda, která se hodí pro ty, kteří chtějí co nejdříve sklízet své jalapeño papriky.

Při výběru odrůdy je dobré vzít v úvahu klimatické podmínky vaší oblasti, preferovanou úroveň pálivosti a další specifické požadavky, které máte na pěstované jalapeño papriky.

Jalapeño: pálivá kulinářská výzva nebo vášeň na talíři?
Zdroj: www.almanac.com

Sklizeň

Chilli papričky jsou hotové, jakmile získají svou konečnou barvu a plnou velikost. Nejpálivější budou, jakmile dozrají, takže odolejte nutkání sklízet je předtím, než dozrají. Slupka papriček však může časem zkožovatět, takže pokud dáváte přednost klasickému chroupání papriček jalapeño, sklízejte je ještě zelené. Chilli papričky nikdy nestrhávejte z rostliny. K řezání paprik používejte ostrý nůž nebo prořezávací radličku, přičemž ponechte krátký stonek připojený k paprice. Používejte rukavice! A neprotírejte si poté oči!

Jak skladovat papričky jalapeño

Čerstvé papričky s krátkým stonkem se skladují déle. Neumyté papričky jalapeños skladujte v lednici ve volně uzavřeném plastovém sáčku.
Dalším způsobem skladování paprik je jejich sušení. Papričky jalapeño usušte a uchovávejte je na tmavém a chladném místě. Obvykle se suší buď na vzduchu, nebo v sušičce:

Sušení paprik na vzduchu

Papriky omyjte a osušte. Položte je na tác nebo drátěný stojan v dobře větrané místnosti nebo je za suchých slunečných dnů umístěte venku. Papričky jalapeño můžete také navléknout na těžkou nit a zavěsit je k sušení. Papriky rozmístěte několik centimetrů od sebe a zavěste je na přímém slunci. Při tomto způsobu sušení potrvá několik týdnů.

Sušení paprik v troubě

Jalapeños omyjte a osušte. Rozkrojte je napůl a položte na plech. Pečte při nízké teplotě (38° až 54°C) a papriky občas otočte. Může trvat několik hodin, než budou papričky jalapeños suché.

Jalapeño: pálivá kulinářská výzva nebo vášeň na talíři?
Zdroj: peppergeek.com

V závěru lze konstatovat, že pěstování jalapeño paprik je skvělým způsobem, jak si zajistit čerstvé a pikantní koření přímo z vlastní zahrady. Od výběru vhodné odrůdy a správné přípravy půdy po postarání se o rostliny během sezóny, proces pěstování jalapeño může být zábavný a odměňující. Pokud dodržíte správné postupy a poskytnete rostlinám optimální podmínky, můžete se těšit na bohatou sklizeň aromatických a chutných paprik.

Nebuďte překvapeni, pokud se zamilujete do svěžích, zelených jalapeño, nebo si oblíbíte zralé červené papriky plné pikantní síly. Vyzkoušejte různé odrůdy a objevujte, které jalapeño nejvíce vyhovuje vašim chuťovým preferencím. Ať už si užíváte pikantních omáček, nachos nebo jiných pokrmů, domácí jalapeño papriky dodají vašim receptům jedinečnou chuť a vůni. Přejeme vám úspěšné pěstování a lahodné chvíle s vaší vlastní sklizní jalapeño paprik!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno