Jakou odrudu třešně na slivovici?



host - 87.46 (?)
7.5.2008 11:14

pánové, tak nevím. Udělali jsme s kamarádem domácí kalvádos- ovšem pohráli jsme si s tím: jablka zdravá, sladká, voňavá, přebíraná. Žádný umělý cukr, pouze 1 malá dýně na 220l kvasu. Výsledek: cca 18l 52% kalvádosu (nevím přesně, byla to maximální udávaná výtěžnost z jablek), který byl výborný. Dokonce jsem teď na silvestra měl pravý Calvados a můžu říci, že je to dobré pití, ale pokud piju kalvádos, chci cítit chuť jablek, takže tím u mne trochu tratil. Dokonce se našli i tací, co jim náš domácí chutnal víc než ten originál. Dokonce uvažuji o koupi 5l vypalovaného dřevěného sudu, abych udělal domáci kalvádos ještě trošku víc jako originál. Ale cena toho sudu je nepěkná:(

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                  
host - 87.46 (?), 7.5.2008 11:14

pánové, tak nevím. Udělali jsme s kamarádem domácí kalvádos- ovšem pohráli jsme si s tím: jablka zdravá, sladká, voňavá, přebíraná. Žádný umělý cukr, pouze 1 malá dýně na 220l kvasu. Výsledek: cca 18l 52% kalvádosu (nevím přesně, byla to maximální udávaná výtěžnost z jablek), který byl výborný. Dokonce jsem teď na silvestra měl pravý Calvados a můžu říci, že je to dobré pití, ale pokud piju kalvádos, chci cítit chuť jablek, takže tím u mne trochu tratil. Dokonce se našli i tací, co jim náš domácí chutnal víc než ten originál. Dokonce uvažuji o koupi 5l vypalovaného dřevěného sudu, abych udělal domáci kalvádos ještě trošku víc jako originál. Ale cena toho sudu je nepěkná:(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.45 (?), 12.1.2014 9:22

Toto zaslúži hlbšie bádanie, dali ste tam dýne ako tekvicu alebo dýne ako dynu/melon/.Dik za objasnenie.N.K. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 77.39 (?), 29.1.2008 20:08

Až na pár fanatiků nevím o nikom, kdo by švestky (natož třešně!!) do kvasu vypeckovával. Jestli je pálenka s peckami lepší, neumím posoudit, vím jen, že někteří plody drtili i s peckami kvůli silnějšímu aromatu z jader, ale nebylo to ono. 
    Co se týče výběru odrůd, není to tak úplně jedno. Kvalitě třešňovice, zejména její vůni a výtežnosti velmi prospěje, sbírají-li (trhají) se plody v přezrálém stavu. Proto je důležité, aby odrůda byla odolná vůči praskání, monilióze, příp. červivosti a vydržela déle na stromě. Tyto vlastnosti splňují spíš menší skoré srdcovky (třeba Kaštanka). Kvas z těchto přezrálých srdcovek lze pak vhodně doplnit přebytkem z konzervárenských chrupek v konzumní zralosti

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 77.39 (?), 29.1.2008 20:41

Jinak s kolegou preferujícím kalvados plně souhlasím. Trhat třešně na kvas je šílená a nevděčná práce. Víc jak půl kila na jednoho panáka!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 29.1.2008 21:05

Ono i s kalvadosem je plno práce. Sbírat jablka jde sice mnohem rychleji než trhat třešně, ale co ušetříte na sbírání, to zase ztratíte na drcení jablek a následném  lisování moštu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 84.238 (?), 22.6.2008 11:48

Intenzivnější aroma z jader? :-D! Vypeckovávaní je zbytečně zdlouhavé a slivovice tak strácí kořenitost, ale drtit pecky? Ano aroma to třeba získá, ale to je tak všechno, kyanid obsažený v peckách absolutně zničí veškerou chuť v horším připadě i zdravotní stav konzumenta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 178.130 (?), 15.2.2009 22:10

Doporučuji odrůdu REGINA -tato velmi pozdní odrůda zraje na přelomu 7.až 8. týdne, je dosti odolná plísním i houbovým chorobám.Velmi velký plod kolem 11g, šťavnatý a velmi sladký. Sám žádné lektvary z třešní nevyrábím. S pozdravem Jarin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 73.238 (?), 9.6.2011 1:05

Přiložím jednu moji zkušenost. Jednou jsme zkusili pálit z třešní. Zpočátku opravdu piplavá práce, to byli zatím skoré třešně (karešova, burlat). Později přišli na řadu pozdní velké chrupky a to už byla radost. Ty aspoň přibývaly. Odrůdy Těchlovan, Van a jiné pozdní třešně. A ta odolnost vůči monilioze a praskání je relativní. Nevím o odrůdě, která by s těmito vlastnostmi nějak výrazně odlišovala od ostatních. Menší rozdíly tam možná budou, ale pokud Vám do třešní hodně zaprší tak Vám nepomůže nic. Možná ochrana by byla postřik vápenatým přípravkem na zpevnění slupky, ale moc efektivívní to asi nebude. A další věc, a myslím si že mnohem důležitější než výběr odrůdy je doba kvašení. Tím ovlivníte kvalitu asi nejvíc, protože třešně velmi rychle kvasí a tak se kvas také velmi rychle kazí. Takže trefit vhodnou dobu vypálení je podle mě nejduležitější při pálení třešnovice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.167 (?), 30.1.2008 7:37

Pane Vysloužile, nemohu s Vámi souhlasit co se týče "pitelnosti" třešňového vína. Pravda ale je že  ho míchám s  rybízovým , ony ty kyselinky  v třešních opravdu chybí.

K otázce lepšího vypeckování tmavých odrůd.... nejsem sice odborník na třešně, ale kromě toho že tmavé odrůdy se mi zdají chuťově lepší, mají také měkčí, šťavňatější dužninu, která se lépe zpracovává.

Podle vaší definice patřím mezi fanatiky, neboť já kvas vypeckovávám a zpět do něho vracím pouze část pecek, podle konkrétního druhu ovoce (10 -30%).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 136.16 (?), 31.1.2008 11:32

Podle mne je na třešňovici nejlepší hodně pozdní tmavá chrupka. Když ji necháme přezrát bude prolezlá červíky vrtule třešňové, ti pak působí jako živná sůl pro kvasinky. Bečka s kvasem bude nadskakovat. Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika