Hledám plodnou odrůdu třešně s velkými plody do nadmořské výšky 650 metrů nad mořem na Drahanské vrchovině asi spíš nějakou srdcovku. Děkuji za příspěvky.
Plodné třešně jsou všechny. Do vyšší polohy hledejte spíš nějakou mrazuodolnější, případně samosprašnou. Srdcovkami se dnes nazývají měkké skoré třešně, často jen střední velikosti.
Asi je to jedno, ale já doporučuji nějakoutmavou odrůdu. Při výrobě vína se snadněji odpeckovávají a lépe kvasí než odrůdy se světlou dužninou. Při zakládání kvasu by to měla být také výhoda.
Jeden strom s tmavými plody mám dozrávají úplně do tmava, ale nevím co je to za odrůdu. Pane inženýre, samozřejmě, že jsem myslel pálenku z třešní tudíž třešňovici, pálím jí každý rok 20 litrů.
Sice mi není jasné, proč by se se tmavé odrůdy lépe vypeckovávaly a proč by měly lépe kvasit. Je fakt, že víno z tmavých třešní lépe vypadá. Pro výrobu třešňového kvasu je ale obojí nepodstatné. Nevím, jak víno děláte, ale ze samotných třešní mi přijde podřadné až nepitelné. Na rozdíl třeba od višní.
Čtu tady něco o vypeckovávání, což bych osobně vůbec neřešil. Třešňovici nepálím přesto vím že slivovice u které se nechává kvas i s peckama je dle mého vždy o trochu lepší. Stejně to z jakého druhu třešní to bude. Jde o cukr tudíž odpověď by měla asi znít ta nejsladší. Navíc když si uvědomíte že na litr pálenky spotřebujete cca 10 kg třešní, zjistíte že proto aby se vám to trochu vyplatilo musíte nasbírat sud třešní. (a to minimálně!!!). Tudíž pak zjišťujete že jste rád že vůbec nějaké třešně ještě jsou a neřešíte jaké. Třešňovici bych viděl jako takový doplněk jestli tedy nemáte vyloženě třešňový sad.
Poslední dobou nedám dopustit na calvados...A není to vůbec špatné pití, pokud sbíráte kvalitnější jablka a pokud možno necháváte pálit z moštu. Nechávám následně ještě rok odstát v demižnonech a piji vážně radši než slivovici. Pravdou je že v jablkách je výrazně méně cukru než ve švetkách přesto je jich oproti tomu nadmíru skoro každý rok a práce je s nimi rozhodně méňě.
To, co vyrábíte, se má ke calvadosu asi jako šumivé víno k šampaňskému. Ne že bych to chtěl hanět, ale kdybyste viděl ovoce, z něhož se calvados vyrábí, nevěřil byste. Jsou to jablíčka, do kterých byste ani nekopl a přitom je to specielně k tomu účelu pěstovaná odrůda.