Stromy, které jednoznačně zvýší hodnotu vaší nemovitosti

Magnolia
Zdroj: www.thetutuguru.com

Atraktivní vzrostlé stromy zvyšují atraktivitu pozemku a poskytují obyvatelům stín a soukromí. Není žádným tajemstvím, že dobré terénní úpravy zvyšují hodnotu domu – a stromy jsou nezbytným prvkem každého designu. Velké vzrostlé stromy mohou na pozemcích zvýšit hodnotu nemovitosti až o 15 %. Stromy však také přispívají k ekologické hodnotě nemovitosti, pomáhají čistit vzduch a poskytují domov místním volně žijícím živočichům. Stromy mají nevyčíslitelnou ekologickou hodnotu, protože vytvářejí prostředí pro volně žijící živočichy, například ptáky.

Dobrou zprávou je, že většina atraktivních vzrostlých stromů zvyšuje hodnotu domu. Výjimkou jsou případy, kdy jsou vysazeny příliš blízko domu nebo mají invazivní kořeny. Přesto existují určité stromy, které přidají na hodnotě více než jiné. Klíčová je však údržba. Pokud je cílem výsadby stromů zvýšit hodnotu nemovitosti, je důležité udržovat je v dobrém stavu. Odumřelé, hnijící nebo nestabilní stromy donutí potenciální kupce utéct za kopečky.

Stromy, které zvyšují hodnotu nemovitosti

Velké stromy ve stínu jsou ceněny zejména kupci domů. Nejenže zvyšují estetickou hodnotu, ale mohou také snížit účty za energie. Díky nim je v létě v domě chladněji a vzduchotechnika si trochu odpočine. Při výběru místa pro výsadbu stromu musíte jen najít správnou rovnováhu. Příliš blízko u domu hrozí problémy se základy kvůli kořenům, příliš daleko zase můžete přijít o výhody stínu.

Krásné květy, podzimní barva a vůně jsou také přidanou hodnotou. Umístění je však nejdůležitější. Při výběru stromů je důležité zohlednit specifické potřeby jednotlivých druhů a podmínky vašeho pozemku. Tím zajistíte, že budou růst a prospívat, čímž maximalizujete hodnotu, kterou vašemu domu přidají.

Jaké stromy byste tedy měli přidat na svůj pozemek, abyste zvýšili jeho hodnotu?

Dub

Vzrostlé duby jsou v oblasti nemovitostí velmi ceněné – jsou ceněny pro svou dlouhověkost a pevnost. Duby mají velké koruny, které poskytují rozsáhlý stín. To může v létě snížit náklady na chlazení a zvýšit komfort venkovních prostor. Význam dubů nelze přeceňovat. Mnozí odborníci se shodují, že je to nejlepší strom, který je třeba vysadit k posílení ekosystému.

Duby mohou při správné péči žít stovky let a existuje druh pro každou situaci a stav. Ať už se jedná o typ půdy, podnebí a velikost, duby jsou všestrannou rostlinou. Hodnota dubu stoupá až s jeho věkem.

Existuje mnoho oblíbených odrůd dubu, které jsou vyhledávány pro své estetické vlastnosti, odolnost a různé použití. Některé z oblíbených odrůd zahrnují: dub letní, dub červený, dub bíly, dub cer a další.

Stromy, které jednoznačně zvýší hodnotu vaší nemovitosti
Zdroj. www.gardeningknowhow.com

Myrta krepová

Myrta je ozdobou mnoha jižních krajin, je to nádherný strom, který je zajímavý po celý rok. Krepové myrty jsou věčně kvetoucí hrdinové světa stromů. Jejich barevné květy a odlupující se kůra jsou celoroční podívanou, která pozvedne atraktivitu každé zahrady na jinou úroveň. Pěstování krepových myrt je ve vhodných oblastech snadné.

Jsou to skutečně krasavci, kteří milují a snesou sluneční žár. Jakmile se jednou uchytí, snášejí sucho a jsou nenáročné na údržbu. Udržujte je v dobré kondici pravidelným řezem. Krepové myrty můžete pěstovat i v nádobách. To znamená, že v chladnějších oblastech můžete pěstovat zakrslé odrůdy venku, abyste je v teplých měsících obklopili a přes zimu je přenesli do interiéru.

Stromy, které jednoznačně zvýší hodnotu vaší nemovitosti
Zdroj. www.gardeningknowhow.com

Japonský javor

Japonské javory jsou známé zejména pro své zářivé podzimní barvy. Od jasně červené až po sytě fialovou, což vytváří úžasnou krajinu, která zvýší atraktivitu vašeho domu. Jsou velmi univerzální, takže se hodí pro většinu domů s mírným podnebím, a jejich péče je poměrně jednoduchá. Stačí, když každý rok před jarem provedete mírný řez a zajistíte správnou zálivku stromu pro optimální růst.

Další výhodou japonských javorů je jejich velikost – patří mezi menší okrasné krajinné stromy a nebudou problematicky přerůstat ani způsobovat poškození základů. Japonský javor se obvykle používá jako ústřední bod v zahradách pro vlhčí a chladnější podnebí. Je třeba je vysazovat na mírném slunci a přes léto je pravidelně zalévat nebo zavlažovat. Je to krásné, ale náročné.

Stromy, které jednoznačně zvýší hodnotu vaší nemovitosti
Zdroj. www.gardeningknowhow.com

Dřín květnatý

Jediný bíle kvetoucí dřín. Pokud hledáte o něco větší strom než japonský javor, je kvetoucí dřín skvělou volbou, kterou bych vám vřele doporučil. Má úžasné jarní květy, které se vyznačují zářivými květy, jež mohou vytvářet odstíny bílé, růžové, a dokonce i červené. Na podzim má také nápadné listy.

Těmto stromům se daří v mírném podnebí a jsou velmi univerzální, takže je lze snadno začlenit do mnoha krajinných úprav. Dříny také přitahují ptáky a motýly a dodávají zahradě dynamický a přirozený prvek. Novější odrůdy dřínů jsou často odolné vůči chorobám, což z nich činí cenný a na údržbu nenáročný doplněk vašeho pozemku.

Dřínu se daří v polostínu v dobře propustné půdě bohaté na humus, která je mírně kyselá. Péče o dříny je poměrně snadná, protože vyžadují pouze mírný řez a mulčování.

Stromy, které jednoznačně zvýší hodnotu vaší nemovitosti
Zdroj. www.gardeningknowhow.com

Ovocné stromy

Produktivní stromy, jako jsou ovocné stromy a ořešáky, jsou velkým přínosem, pokud jde o zvýšení hodnoty nemovitosti. Například citrusové stromy jsou pro kupce domů v teplejším podnebí velmi atraktivní.

Dalším vhodnými ovocnými stromy pro zvýšení hodnoty jsou jabloně a slivoně. Třešně jsou další nejlepší volbou pro krásný strom do krajiny. Při pěstování ovocných stromů je důležité udržovat okolí stromu v období sklizně čisté, protože hnijící plody a ořechy mohou přilákat škůdce.

Stromy, které jednoznačně zvýší hodnotu vaší nemovitosti
Zdroj. www.gardeningknowhow.com

Magnolia

Jedny z nejestetičtějších stromů, které zvyšují hodnotu nemovitosti, jsou kvetoucí stromy, jako je magnolie. Magnólie vytvářejí na jaře až začátkem léta ty nejúžasnější květy s jemnými bílými a růžovými okvětními lístky, které vyzařují sladkou vůni. Tyto atraktivní stromy mají také lesklé, tmavě zelené listy a velké, exoticky vyhlížející lusky, které se na podzim otevírají a odhalují jasně oranžovočervené bobule.

V závislosti na druhu mohou být magnólie stálezelené, polozelené nebo opadavé. Ačkoli jsou to úchvatné stromy, nejsou vždy nenáročné na údržbu, ačkoli nevyžadují mnoho prořezávání. Tyto stromy jsou skvělou volbou, pokud máte vlhkou půdu, kterou mají raději mírně kyselou. Stromy dobře zalévejte – zejména dokud jsou mladé.

Stromy, které jednoznačně zvýší hodnotu vaší nemovitosti
Zdroj. www.gardeningknowhow.com

Zmarlika kanadská

Pokud hledáte stromy pro malý dvorek, pak je zmarlika (Cercis canadensis) skvělou volbou. Rostou rychle, ale zůstávají malé – jejich maximální výška v dospělosti je 6 – 9 metrů a rozpětí 4,5 – 10 metrů. Zmarliky poskytují pozdně zimní barvy, které jsou v mnoha klimatických oblastech po celé zemi těžko dostupné, a jsou velmi odolné a přizpůsobivé.

Zmarliky kanadské mají nádherné růžové květy a také srdčité listy, které vypadají krásně i po odkvětu. Potřebují plné slunce nebo polostín a dobře se jim daří vysazené pod korunami větších stromů.

Zmarlika kanadská
Zdroj. www.gardeningknowhow.com

Chilopsis úzkolistý

Další nádhernou volbou pro menší pozemek je Chilopsis linearis. Má neinvazivní kořeny a poměrně kompaktní rozměry do výšky 9 metrů a šířky 7,5m. Je to fantastický okrasný strom, který kvete od jara do podzimu, a jakmile se uchytí, je také odolný vůči suchu. Voňavé trubkovité květy stromu se vyskytují v odstínech růžové, fialové a bílé. Všechny mají žluté hrdlo.

Chilopsis je ideální pro výsadbu ve skupinách jako clona soukromí nebo větrolam. Péče o ně je nenáročná, nevyžadují mnoho řezu a pouze občasnou hlubokou zálivku.

Chilopsis úzkolistý
Zdroj. www.gardeningknowhow.com

Japonský šeřík

Vůně může být stejně důležitá jako vzhled, pokud jde o dojem ze stromu. Na rozdíl od opojné vůně běžného šeříku má japonský šeřík jemnější, ale příjemnou vůni.

Vysaďte ho blízko okna, abyste se mohli těšit z jeho bílých květů na začátku léta a aby se vůně linula i do interiéru. Nezapomeňte však ponechat místo pro dvacetimetrovou korunu. Jednou z nejlepších vlastností japonského šeříku je, že vyplňuje mezeru v zahradě a kvete v době, kdy většina ostatních stromů již odkvetla. Po odkvětu se vytvoří tobolky se semeny, která jsou atraktivní pro zpěvné ptáky.

Dobře snáší i znečištění ve městech, takže je dobrou volbou do zastavěnějších oblastí. Stromy trpí jen málo problémy a mají krásný tvar, který se snadno udržuje a vyžaduje minimální řez. Případné poškození stačí jednoduše odstřihnout.

Japonský šeřík
Zdroj. www.gardeningknowhow.com

Cesmína japonská

Stínící stromy jsou velmi užitečné pro zvýšení hodnoty domu – poskytují soukromí, stín a krásný přírodní prvek. Pomáhají také vymezit hranice. Všestrannou rostlinou je cesmína japonská (Ilex vomitoria). Kultivary se pohybují od zakrslých velikostí pro vytvoření malého přírodního plotu až po dvacetimetrové stromy.

Ilex vomitoria sice roste pomalu, ale snáší slunce, stín, sucho i mokré nohy a má malé problémy s chorobami a škůdci. Většina kultivarů je samičího pohlaví, což znamená, že mají zářivě červené bobule, které se tvoří na podzim a přetrvávají přes zimu. Mějte na paměti, že k získání bobulí budete potřebovat partnerský strom samčího pohlaví. Cesmína japonská pochází z jihovýchodní části Spojených států.

Cesmína japonská
Zdroj. www.gardeningknowhow.com

V závěru lze konstatovat, že atraktivní vzrostlé stromy nejen zvyšují vizuální přitažlivost pozemku, ale také poskytují stín a soukromí obyvatelům. Tyto stromy představují klíčový prvek terénních úprav, který výrazně zvyšuje hodnotu domu. Velké vzrostlé stromy mohou zvýšit hodnotu nemovitosti až o 15 %, a zároveň přispívají k ekologické hodnotě prostoru.

Při výběru stromů pro zvýšení hodnoty nemovitosti je důležité brát v úvahu nejen estetické vlastnosti, ale i specifické potřeby jednotlivých druhů a podmínky konkrétního pozemku. Duby, myrta krepová, japonský javor, dřín květnatý, magnolie, zmarlika kanadská, chilopsis úzkolistý, japonský šeřík, a cesmína japonská patří mezi stromy, které mohou výrazně přispět k atraktivitě a hodnotě nemovitosti.

Klíčovým prvkem úspěšného výsadby a udržení hodnoty stromů je správná péče a údržba. Při zachování dobré kondice stromů a pravidelném monitorování jejich stavu lze dosáhnout maximálních estetických a ekologických přínosů pro domov i okolní prostředí. Výběr a péče o tyto stromy mohou přinést nejen vizuální potěšení, ale i dlouhodobý přínos pro životní prostředí a hodnotu nemovitosti.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno