Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Toptaste

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Toptaste


Petr z Pardubic (6789) - xxx.xxx.210.187 (?)
16.4.2011 18:12, počet návštěv: 140980
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Na výsledky u téhle vychvalované odrůdy jsem opravdu zvědavý. Měl jsem minulý rok první plody a kdybych od ní tolik neočekával, byl bych spokojen. Sladká je dost, ale čekal jsem výraznější chuť. Mám ji na myrobalánu a hodně roste. Tophity mám na Wagenheimce a ty zase hodně plodí a málo přirůstají. Všechno, co mám na Wagenhaimce brzo rodí, chce to redukci, aby byly i dostatečné přírůstky dřeva. Myslím ale, že pokud ty plody budou i v horších letech sladké s jemnou příchutí, tak to bude stačit.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Toptaste


Petr z Pardubic (6789) - xxx.xxx.70.240 (?)
31.7.2014 14:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toptaste se i ve vzpřímené poloze větví a na podnoži myrobalán, nakonec přece jen do vysoké plodnosti dostane. Možná, že je to nakonec příhodnější, když strom nejdříve dostatečně zesílí, než začne větší plodnost. Na slabších podnožích člověk neodolá a ponechá záhy po výsadbě příliš mnoho plodů na stromku, čímž stromek oslabí v růstu. Velkou výhodu myrobalánu jsem ocenil i letos při déle trvajícím suchu, kdy hlouběji kořenící myrobalán si nějakou tu vodu ze spodních vrstev půdy obstárá lépe.  

Obrázky:
Toptaste začal v tomto roce vybarvovat už v červenci
Toptaste začal v tomto roce vybarvovat už v červenci
Připojit reakci
      

Toptaste


Petr z Pardubic (6789) - xxx.xxx.70.240 (?)
12.8.2014 22:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stále jsem se nevzdal naděje, že Toptaste bude nejchutnější novou odrůdou posledních let, tak jak to stojí na "papíře", lépe řečeno jak se to prezentovalo v TV. "Tlačím tuto odrůdu každoročně svou vůlí k tomu, aby podala co nejlepší výkon".smiley Povede se to konečně? Prozatím jdou některé zralejší plody překvapivě pěkně od pecky, ovšem také jsou překvapivě zcela nesladké, i když pravý opak bývá zvykem. Zřejmě je to tím, že je plodů na stromě mnoho, ale myslím, že se situace s vyzráním ještě zlepší. No řekněte, nejsou krásné tyhle Toptasty?

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
         

Toptaste


Petr z Pardubic (6789) - xxx.xxx.196.17 (?)
19.8.2014 12:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Atraktivní plody Toptaste dozrávají. Pár jsem jich před týdnem otrhal, ovšem byly ještě příliš kyselé a ani po uležení se situace nezměnila. Byly ovšem dobře odlučitelné od pecky. Tato odlučitelnost se postupem času, tak jako každý rok, zhoršuje. V tomto čase plody již nejdou dobře rozloupnot na dvě půlky, ale jen po částech. Myslím, že chuť bude nyní přesto nejoptimálnější. Působí ostřejším, navinule až navinule sladkým dojmem. Dužnina má dobrou konzistenci a bude pravděpodobně šťavnatější než později, kdy převládne sladkost a zhorší se i šťavnatost, konzistence a odlučitelnost. Většina plodů má kolem 50 gramů. Jejich atraktivita, pevnost a odolnost proti moniliové hnilobě je tradičně vysoká.

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
            

Toptaste


Petr z Pardubic (6789) - xxx.xxx.196.17 (?)
19.8.2014 22:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Více jak 24 hodin po utržení jsou vyobrazené plody sice hůře oddělitelné od pecky, ovšem jejich chuť je prakticky výborná. Dužnina je šťavnatá, s ostřejší, chutí, avšak již s dobře rozleželými cukry, vysoce plná, silně koncentrovaná, "totálně svěží", zanechávající báječný švestkový požitek. Dalo by se říct:: "Je to tam". Toho přece bohdá nebude, aby potomek Domácí švestky neukázal svoje kvality. Už jsem tomu ale přestával věřit. Teď jen zbývá jediné - nenechat plody moc dlouho na stromě, i když jak známo vydrží dlouho bez kazu, jen se časem zbytečně "přesladí".

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
               

Toptaste


Petr z Pardubic (6789) - xxx.xxx.70.240 (?)
21.8.2014 21:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak se zdá, tak kolem Toptaste se rozhostilo mlčení. Nikdo ani nehlesne. Protože tuto odrůdu odepsali i pěstitelé okolo Miloše a Milana Fialy, tak si myslím, že moje oživovací pokusy a fígle s dobou utržení plodů asi žádné vzkříšení nepřinese. Stejně jako Kuky otočil ke Stanley palec dolů, tak nějak podobně dopadne u drtivé většiny pěstitelů i tento Toptaste. Nebo spíše už dopadl. Jakmile plody příliš zesládnou je opět "konec přehlídky", lépe řečeno konec mého "blahozpěvu". A ještě k tomu ta špatná odlučitelnost.

Připojit reakci
                  

Toptaste


vyslouzil (17409) - xxx.xxx.236.1 (?)
22.8.2014 9:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Urtčitě ji nikdo neodepsal, ale nikdo ji neumí popsat tak básnicky, jako Petr, takře vše o ní bylo řečeno. Tvůj problém, Petře, tkví v tom, že v Toptaste hledáš ideální švestku na jídlo. Jenže to ona není, všichni v ni věří jako v donátora cukru pro kvasy, kterého s ústupem pravých Domácích se v nich nedostává. Je pravda, že v určité fázi zralostri (resp. nezralosti), kdy dužina je tuhá, cukrů tak akorát a kyselinka přítomná,  je Toptaste lahodná (nevěděl bych to, kdybys nedal ochutnat). Tak jako réva Tramínu či Pálavy, v pravou dobu podtržená, je dobrý stolní hrozen,  plně vyzrálá patří do sudu, ne na stůl.  Taktéž Toptaste. Ideální švestka na jídlo je ta, která má tyto harmonie chuti i v plné zraloisti. Pro mě třeba Hanita, 

Připojit reakci
                     

Toptaste


host - xxx.xxx.101.202 (?)
22.8.2014 11:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vcera so obral druhu urodu  /cca 25 ks / z trojrocneho Toptaste /St.Julien/, podla mojho nazoru je vyborna sladka a ako pise p. M.V. aj jemna kyselinka je pritomna takze palec hore. Co sa tyka odlucitelnosti nie je dokonala. Moniliozu plodov som nezaznamenal na rozdiel od cacanskej Najboleji.

Odporucam tuto odrodu. Stano II / Ivanka pri Dunaji /. 

Připojit reakci
                        

Toptaste


Petr z Pardubic (6789) - xxx.xxx.70.240 (?)
22.8.2014 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne, ne, ne, ne, kdepak. Omlouvám se, že jsem zakolísal pod vlivem kritiky. Dnes jsem opět sklidil asi 50 plodů a jak říká Miloš, důležitá kyselinka je stále přítomna, cukry jsou akorát, dužnina je vysoce pevná, odlučitelnost je u většiny plodů ještě celkem přijatelná. Celková chuť je robusní, neuvěřitelně plná, zdá se že není u žádné jiné odrůdy silnější chuti, než právě u Toptaste. Švestkovité aroma je jaksi rozprostřeno do sladkokyselosti, takže není na první ochutnání patrné, ale přitom je celková chuť opravdu plně švestkovitá, sytá. Mám tady ještě i Hanity a řekl bych, že jejich chuť je sice na první ochutnání výraznější, ovšem zdá se, že Toptaste je jemnější, ale přitom chuťově mocnější. Ale popište něco, co nejde popsat. Mluvím teď o chuti čerstvě utržených plodů.

Připojit reakci
                           

Toptaste


HONZAD (484) - xxx.xxx.39.19 (?)
22.8.2014 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně jak píše Petr z Pardubic. Toptaste je u mě taky jednička. Velké chuťově výborné plody a netrpí tolik moniliózou. A na pálení budou taky jistě výborné, ale zatím je stíhám sníst.laugh

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zmladenie starej slivky145.12.20191558
Bílá plíseň v půdě 92.12.20196389
Stratifikace peckovin7529.11.201939472
Presenta 9729.11.201955392
Zdravověda stromů - minikvíz 1626.11.20194054
Myrobalán1226.11.20192628
Očkování/čipování - vylomená očka 125.11.2019183
Topend 3325.11.201917495
Obaleč švestkový 2019 2523.11.20195136
Jofela 11320.11.201948740
Velkost korenového systému313.11.2019849
Zahradnictví Na Zázvorce (Tatobity)1419.11.2019146614
Hanka 109.11.20194910
Aká je slivovica zo sliviek toptaste?188.11.201922292
Řez slivoní 198.11.20193597
Určenie odrody 157.11.20192707
Co naroubovat na Pavlovičku57.11.20193299
Duranzia zo skolky alebo zo "starej slivky"134.11.20193596
Jaký druh švestky na slivovici?1842.11.2019347894
Švestka Topfive3630.10.201912465
Lepotica a TopTaste 928.10.20191964
Čím je napadená švestka 928.10.20191664
špendlíky24023.10.2019273378
Joganta nr.71843722.10.201918280
Forkertův způsob očkování - čipování - "chip budding" Jaro?921.10.20194706
Dušičková - legenda nebo skutečnost3621.10.201919822
Destilát z Duranzie720.10.20191009
Slivoň do vyšší polohy4412.10.201910293
Wangenheim podpnik119.10.20192038
Plodový myrobalán389.10.201961028
Falešný Dapple Dandy 256.10.20198640
Vision46.10.2019999
Azura 225.10.20197213
Toptaste2383.10.2019140981
Slivoň Haganta 682.10.201957274
Švestka Jojo 872.10.2019101124
Dolanka 141.10.20197289
Zelená ringlota 1630.9.201922644
Harbella 930.9.20195480
Haroma3230.9.201913424
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Krmení slepic v zimě5.12.2019
Krmení slepic v zimě5.12.2019
Chov pstruhov4.12.2019
Chov pstruhov3.12.2019
Chov pstruhov3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů