Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Toptaste

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Toptaste


Petr z Pardubic (6680) - xxx.xxx.210.187 (?)
16.4.2011 18:12, počet návštěv: 128706
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Na výsledky u téhle vychvalované odrůdy jsem opravdu zvědavý. Měl jsem minulý rok první plody a kdybych od ní tolik neočekával, byl bych spokojen. Sladká je dost, ale čekal jsem výraznější chuť. Mám ji na myrobalánu a hodně roste. Tophity mám na Wagenheimce a ty zase hodně plodí a málo přirůstají. Všechno, co mám na Wagenhaimce brzo rodí, chce to redukci, aby byly i dostatečné přírůstky dřeva. Myslím ale, že pokud ty plody budou i v horších letech sladké s jemnou příchutí, tak to bude stačit.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Toptaste


Petr z Pardubic (6680) - xxx.xxx.70.240 (?)
31.7.2014 14:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toptaste se i ve vzpřímené poloze větví a na podnoži myrobalán, nakonec přece jen do vysoké plodnosti dostane. Možná, že je to nakonec příhodnější, když strom nejdříve dostatečně zesílí, než začne větší plodnost. Na slabších podnožích člověk neodolá a ponechá záhy po výsadbě příliš mnoho plodů na stromku, čímž stromek oslabí v růstu. Velkou výhodu myrobalánu jsem ocenil i letos při déle trvajícím suchu, kdy hlouběji kořenící myrobalán si nějakou tu vodu ze spodních vrstev půdy obstárá lépe.  

Obrázky:
Toptaste začal v tomto roce vybarvovat už v červenci
Toptaste začal v tomto roce vybarvovat už v červenci
Připojit reakci
      

Toptaste


Petr z Pardubic (6680) - xxx.xxx.70.240 (?)
12.8.2014 22:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stále jsem se nevzdal naděje, že Toptaste bude nejchutnější novou odrůdou posledních let, tak jak to stojí na "papíře", lépe řečeno jak se to prezentovalo v TV. "Tlačím tuto odrůdu každoročně svou vůlí k tomu, aby podala co nejlepší výkon".smiley Povede se to konečně? Prozatím jdou některé zralejší plody překvapivě pěkně od pecky, ovšem také jsou překvapivě zcela nesladké, i když pravý opak bývá zvykem. Zřejmě je to tím, že je plodů na stromě mnoho, ale myslím, že se situace s vyzráním ještě zlepší. No řekněte, nejsou krásné tyhle Toptasty?

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
         

Toptaste


Petr z Pardubic (6680) - xxx.xxx.196.17 (?)
19.8.2014 12:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Atraktivní plody Toptaste dozrávají. Pár jsem jich před týdnem otrhal, ovšem byly ještě příliš kyselé a ani po uležení se situace nezměnila. Byly ovšem dobře odlučitelné od pecky. Tato odlučitelnost se postupem času, tak jako každý rok, zhoršuje. V tomto čase plody již nejdou dobře rozloupnot na dvě půlky, ale jen po částech. Myslím, že chuť bude nyní přesto nejoptimálnější. Působí ostřejším, navinule až navinule sladkým dojmem. Dužnina má dobrou konzistenci a bude pravděpodobně šťavnatější než později, kdy převládne sladkost a zhorší se i šťavnatost, konzistence a odlučitelnost. Většina plodů má kolem 50 gramů. Jejich atraktivita, pevnost a odolnost proti moniliové hnilobě je tradičně vysoká.

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
            

Toptaste


Petr z Pardubic (6680) - xxx.xxx.196.17 (?)
19.8.2014 22:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Více jak 24 hodin po utržení jsou vyobrazené plody sice hůře oddělitelné od pecky, ovšem jejich chuť je prakticky výborná. Dužnina je šťavnatá, s ostřejší, chutí, avšak již s dobře rozleželými cukry, vysoce plná, silně koncentrovaná, "totálně svěží", zanechávající báječný švestkový požitek. Dalo by se říct:: "Je to tam". Toho přece bohdá nebude, aby potomek Domácí švestky neukázal svoje kvality. Už jsem tomu ale přestával věřit. Teď jen zbývá jediné - nenechat plody moc dlouho na stromě, i když jak známo vydrží dlouho bez kazu, jen se časem zbytečně "přesladí".

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
               

Toptaste


Petr z Pardubic (6680) - xxx.xxx.70.240 (?)
21.8.2014 21:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak se zdá, tak kolem Toptaste se rozhostilo mlčení. Nikdo ani nehlesne. Protože tuto odrůdu odepsali i pěstitelé okolo Miloše a Milana Fialy, tak si myslím, že moje oživovací pokusy a fígle s dobou utržení plodů asi žádné vzkříšení nepřinese. Stejně jako Kuky otočil ke Stanley palec dolů, tak nějak podobně dopadne u drtivé většiny pěstitelů i tento Toptaste. Nebo spíše už dopadl. Jakmile plody příliš zesládnou je opět "konec přehlídky", lépe řečeno konec mého "blahozpěvu". A ještě k tomu ta špatná odlučitelnost.

Připojit reakci
                  

Toptaste


vyslouzil (17169) - xxx.xxx.236.1 (?)
22.8.2014 9:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Urtčitě ji nikdo neodepsal, ale nikdo ji neumí popsat tak básnicky, jako Petr, takře vše o ní bylo řečeno. Tvůj problém, Petře, tkví v tom, že v Toptaste hledáš ideální švestku na jídlo. Jenže to ona není, všichni v ni věří jako v donátora cukru pro kvasy, kterého s ústupem pravých Domácích se v nich nedostává. Je pravda, že v určité fázi zralostri (resp. nezralosti), kdy dužina je tuhá, cukrů tak akorát a kyselinka přítomná,  je Toptaste lahodná (nevěděl bych to, kdybys nedal ochutnat). Tak jako réva Tramínu či Pálavy, v pravou dobu podtržená, je dobrý stolní hrozen,  plně vyzrálá patří do sudu, ne na stůl.  Taktéž Toptaste. Ideální švestka na jídlo je ta, která má tyto harmonie chuti i v plné zraloisti. Pro mě třeba Hanita, 

Připojit reakci
                     

Toptaste


host - xxx.xxx.101.202 (?)
22.8.2014 11:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vcera so obral druhu urodu  /cca 25 ks / z trojrocneho Toptaste /St.Julien/, podla mojho nazoru je vyborna sladka a ako pise p. M.V. aj jemna kyselinka je pritomna takze palec hore. Co sa tyka odlucitelnosti nie je dokonala. Moniliozu plodov som nezaznamenal na rozdiel od cacanskej Najboleji.

Odporucam tuto odrodu. Stano II / Ivanka pri Dunaji /. 

Připojit reakci
                        

Toptaste


Petr z Pardubic (6680) - xxx.xxx.70.240 (?)
22.8.2014 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne, ne, ne, ne, kdepak. Omlouvám se, že jsem zakolísal pod vlivem kritiky. Dnes jsem opět sklidil asi 50 plodů a jak říká Miloš, důležitá kyselinka je stále přítomna, cukry jsou akorát, dužnina je vysoce pevná, odlučitelnost je u většiny plodů ještě celkem přijatelná. Celková chuť je robusní, neuvěřitelně plná, zdá se že není u žádné jiné odrůdy silnější chuti, než právě u Toptaste. Švestkovité aroma je jaksi rozprostřeno do sladkokyselosti, takže není na první ochutnání patrné, ale přitom je celková chuť opravdu plně švestkovitá, sytá. Mám tady ještě i Hanity a řekl bych, že jejich chuť je sice na první ochutnání výraznější, ovšem zdá se, že Toptaste je jemnější, ale přitom chuťově mocnější. Ale popište něco, co nejde popsat. Mluvím teď o chuti čerstvě utržených plodů.

Připojit reakci
                           

Toptaste


HONZAD (484) - xxx.xxx.39.19 (?)
22.8.2014 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně jak píše Petr z Pardubic. Toptaste je u mě taky jednička. Velké chuťově výborné plody a netrpí tolik moniliózou. A na pálení budou taky jistě výborné, ale zatím je stíhám sníst.laugh

Připojit reakci
                           

Toptaste


Tryska (6) - xxx.xxx.156.31 (?)
24.8.2014 23:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S tou monili nesouhlasím, letos mi odešly dva -  6leté toptasty. S monilie jsem rozčarovaný zdá se mi že dřevo je náchylnější na tuto infekci.plody docela v poho. tak nevím jestli je mám podsadit znova nebo pokračovat ve výsadbě durancií. Co se chuti týče jsou srovnatelné s hanitou, akorát hanita mi končí a toptasty teprve pomalu začínají. To byl také záměr aby mi to nepadalo všechno naráz viz. foto host téma jojo.,kde jsou fota hagant, valjevek,jojo, toptasty ještě mi tam chybí najbolja a lepotica je už v bečce. takže smrt monili a zdravím z UH.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Toptaste


host - xxx.xxx.227.48 (?)
26.8.2014 10:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ako je to s moníliou dreva a plodov u Hanity u vás pán Tryska? Ktorá odroda sa vám zdá náchylnejšia na túto chorobu Toptaste alebo Hanita? Ďakujem

Připojit reakci
                           

Toptaste


Petr z Pardubic (6680) - xxx.xxx.70.240 (?)
26.8.2014 22:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdá se, že jediným problémem u Toptaste bude horší odlučitelnost pecky od dužniny. Většinou dužnina ulpívá ve spodní části pecky na jedné či druhé straně.  Přesto je odlučitelnost nesrovnatelně lepší než v minulých letech. Značně dokonale harmonická, sladce navinulá chuť překvapila nejvíce. Vyrovnanost této "power" chuti je také nebývale vysoká a to u drtivé většiny plodů. Jeden je jako druhý. Žádná "jalovost" v důsledku vysoké úrody se nekoná. Velikostní vyrovnanost je také vysoká. I u plodů pod 40 gramů je chuť většinou standartní. Plody jsou i stále velmi pevné. Dalo by se říci, že Toptaste v období své zralosti překonává svoji kvalitou některé odrůdy. U mě prozatím obstojí v konkurenci jen Hanita a Gabrovská a to jiným výrazným typem chuti. Myslím, že na podobnou odrůdu jako je TOPTASTE (Valor x Domácí švestka) jsme dlouho čekali. 

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
                           

Toptaste


host - xxx.xxx.234.157 (?)
27.8.2014 8:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán Petr zaujíma ma či bola u Topfive ktorú ste veľmi dobre hodnotil odlučitelnosť pecky od dužiny lepšia ako je to u Toptaste? Ďakujem

Připojit reakci
                           

Toptaste


Tryska (6) - xxx.xxx.209.11 (?)
27.8.2014 23:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jednoznacne toptaste, staci nevhodne'nebo nenabrousene nuzky a drevo okamzite vykazuje znamky rakoviny.plody hanity a toptaste jsou srovnatelne nachylne, ale je to v normalu zadny extrem. problem s hanitou mam co/se tyce tvarovani koruny.otevrit ji je velky problem neustale vyrazi vlky, ci zidaky, zkratka metly a vypadaji jak topoly. a co se tyka monilie plodu nejhorsi jojo rodi bajecne, ale bez postriku vse zhnije.zatim spokojenost s hagantou a valjevku a hojne vysazuji durancie to jsou stalice.

Připojit reakci
                           

Toptaste


host - xxx.xxx.156.1 (?)
27.8.2014 23:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podľa mojich skúseností je ohľadne odolnosti voči hnitiu plodov na tom lepšie Toptaste.Na Hanite sa koruna roztvorí pod úrodou sama, ale je dôležité zapestovať správny odklon všetkých kostrových konárov v základe aby sa pri ohnutí nevylomili.S Jojom máte pravdu, je veľmi náchylné na obidva druhy monílie.Mám ho však pri dome, takže stačí pri prechádzke záhradou častejšie skontrolovať a odstrániť napadnuté plody, a aj bez striekania mám väčšinu úrody zdravú.Dobre vyzreté Jojo nemá chybu, a je veľmi kvalitné, len si treba dlhšie počkať.   Stano 

Připojit reakci
                           

Toptaste


Tryska (6) - xxx.xxx.209.11 (?)
28.8.2014 23:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

radsi jsem to jojo jeste dnes strikl teldorem, protrhavani pri obhlidce se zacinalo zvrhavat v hojne hniti.toptaste zatim dozrava pekne zustalo mi jeste 5 stromku, tak uvidime za rok.hanita ma opravdu hodne krehke drevo, hned praska.

Připojit reakci
                           

Toptaste


Petr z Pardubic (6680) - xxx.xxx.70.240 (?)
29.8.2014 21:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdá se, že ta pravá sklizňová zralost u Toptaste již pominula. Plody se na stromě nekazí, pevnost je o trochu nižší, odlučitelnost je stále slušná, cukernatost se výrazně nezvyšuje, ovšem chuť ztrácí na síle, už to nemá ten říz.

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
                           

Toptaste


Petr z Pardubic (6680) - xxx.xxx.70.240 (?)
2.9.2014 15:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím všechny příznivce Toptaste. Dobrý den, vážení přátelé. Nenechme se odradit drobnými nedostatky a soustřeďme se i nadále na sledování této výborné odrůdy. Jak vidíte na fotkách, tak část úrody vlivem většího množství srážek popraskala. Nevadí. Dužnina více zežloutla, nepatrně změkla, ovšem chuť se nyní proměnila na sladší, přitom ale u některých velkých plodů s patrnou nasládlou chutí Domácí švestky. To znamená, že výrazná a plná chuť má své pokračování, i když s menším množstvím kyselin, přesto stále zůstává lahodná. Odlučitelnost je variabilní. Někde zcela vyhovující, někde vyhovuje poněkud méně. Přeji všem co nejlepší chuťové prožitky s odrůdou TOPTASTE.

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
                           

Toptaste


host - xxx.xxx.125.240 (?)
3.9.2014 7:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, Toptasty ani v letošním mokrém a bezslunečním létě nezklamaly. Zatím co ostatní odrůdy vydatně hnijí na stromech, nebo shnily, např. Gabrovská, Hamanova, Durancie a Domácí, Toptast s menšími ztrátami nezklamal. Cukernatost není tak vysoká, přibližně 20-24% Brix ale na chuti to vůbec neubere. Naopak není tak protivně sladký jako jiných slunných létech. Velmi u této odrůdy oceňuji pravidelnou plodnost a odolnost proti monilii a šarce.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Určenie odrody 622.7.2019516
Choroba švestky 322.7.2019198
Listový škůdce na blumě121.7.2019103
Čačanská raná 4321.7.201928506
Herman 3818.7.20195499
TopTaste?19217.7.2019182016
odrůda Katinka1516.7.201915935
Topfirst714.7.20195389
Ruth Gerstetter 2814.7.201913274
Gauota 714.7.20195534
Obilnaja, Zurna (žurna) kdo máte zkušenosti?1714.7.20194474
Airlayerying 1912.7.20195435
Sandra Dofi 312.7.2019197
Toto ale neni sarka? 510.7.2019481
Obaleč švestkový 2019 1810.7.20192485
Azura 149.7.20195382
Pilatka svestkova 33.7.2019344
Švestka kvete, poté žloutnou plůdky, opadají 142.7.20193672
špendlíky2382.7.2019266472
Výška stromů91.7.20192074
Napadena svestka 230.6.2019342
Strupy na plodech 229.6.2019239
Topend 2627.6.201914345
Bílá plíseň v půdě 727.6.20195632
Oskeruše2226.6.201911588
Mšice na švestkách a rynglích postřik3624.6.20194335
Slivoň Stanley 524.6.2019609
Oranžová potvora na švestce 422.6.2019645
Očkování8021.6.201926974
Trhliny - nekrózy na letorostech. Příčina? 321.6.2019430
Proliferace a metlovitost výhonů na slivoni 617.6.2019729
Slivoň213.6.2019272
Přehuštění koruny1013.6.20191191
Švestka, choroba plodů 912.6.20191039
Choroba švestky1111.6.20191416
Postřik proti puchrovitosti 2019510.6.20191334
Slivka "Althana"46.6.2019703
Usychající konce větví u slivoně 33.6.2019673
Odrůda Montfortská131.5.2019189
Ringlota zelena-rada 330.5.2019676
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov10:56
Chov pstruhov9:44
Chov pstruhov22.7.2019
Chov pstruhov22.7.2019
Rotvajler20.7.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů