Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Toptaste

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Toptaste


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.210.187 (?)
16.4.2011 18:12, počet návštěv: 127000
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Na výsledky u téhle vychvalované odrůdy jsem opravdu zvědavý. Měl jsem minulý rok první plody a kdybych od ní tolik neočekával, byl bych spokojen. Sladká je dost, ale čekal jsem výraznější chuť. Mám ji na myrobalánu a hodně roste. Tophity mám na Wagenheimce a ty zase hodně plodí a málo přirůstají. Všechno, co mám na Wagenhaimce brzo rodí, chce to redukci, aby byly i dostatečné přírůstky dřeva. Myslím ale, že pokud ty plody budou i v horších letech sladké s jemnou příchutí, tak to bude stačit.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Toptaste


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.70.240 (?)
31.7.2014 14:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toptaste se i ve vzpřímené poloze větví a na podnoži myrobalán, nakonec přece jen do vysoké plodnosti dostane. Možná, že je to nakonec příhodnější, když strom nejdříve dostatečně zesílí, než začne větší plodnost. Na slabších podnožích člověk neodolá a ponechá záhy po výsadbě příliš mnoho plodů na stromku, čímž stromek oslabí v růstu. Velkou výhodu myrobalánu jsem ocenil i letos při déle trvajícím suchu, kdy hlouběji kořenící myrobalán si nějakou tu vodu ze spodních vrstev půdy obstárá lépe.  

Obrázky:
Toptaste začal v tomto roce vybarvovat už v červenci
Toptaste začal v tomto roce vybarvovat už v červenci
Připojit reakci
      

Toptaste


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.70.240 (?)
12.8.2014 22:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stále jsem se nevzdal naděje, že Toptaste bude nejchutnější novou odrůdou posledních let, tak jak to stojí na "papíře", lépe řečeno jak se to prezentovalo v TV. "Tlačím tuto odrůdu každoročně svou vůlí k tomu, aby podala co nejlepší výkon".smiley Povede se to konečně? Prozatím jdou některé zralejší plody překvapivě pěkně od pecky, ovšem také jsou překvapivě zcela nesladké, i když pravý opak bývá zvykem. Zřejmě je to tím, že je plodů na stromě mnoho, ale myslím, že se situace s vyzráním ještě zlepší. No řekněte, nejsou krásné tyhle Toptasty?

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
         

Toptaste


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.196.17 (?)
19.8.2014 12:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Atraktivní plody Toptaste dozrávají. Pár jsem jich před týdnem otrhal, ovšem byly ještě příliš kyselé a ani po uležení se situace nezměnila. Byly ovšem dobře odlučitelné od pecky. Tato odlučitelnost se postupem času, tak jako každý rok, zhoršuje. V tomto čase plody již nejdou dobře rozloupnot na dvě půlky, ale jen po částech. Myslím, že chuť bude nyní přesto nejoptimálnější. Působí ostřejším, navinule až navinule sladkým dojmem. Dužnina má dobrou konzistenci a bude pravděpodobně šťavnatější než později, kdy převládne sladkost a zhorší se i šťavnatost, konzistence a odlučitelnost. Většina plodů má kolem 50 gramů. Jejich atraktivita, pevnost a odolnost proti moniliové hnilobě je tradičně vysoká.

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
            

Toptaste


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.196.17 (?)
19.8.2014 22:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Více jak 24 hodin po utržení jsou vyobrazené plody sice hůře oddělitelné od pecky, ovšem jejich chuť je prakticky výborná. Dužnina je šťavnatá, s ostřejší, chutí, avšak již s dobře rozleželými cukry, vysoce plná, silně koncentrovaná, "totálně svěží", zanechávající báječný švestkový požitek. Dalo by se říct:: "Je to tam". Toho přece bohdá nebude, aby potomek Domácí švestky neukázal svoje kvality. Už jsem tomu ale přestával věřit. Teď jen zbývá jediné - nenechat plody moc dlouho na stromě, i když jak známo vydrží dlouho bez kazu, jen se časem zbytečně "přesladí".

Obrázky:
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Toptaste
Připojit reakci
               

Toptaste


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.70.240 (?)
21.8.2014 21:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak se zdá, tak kolem Toptaste se rozhostilo mlčení. Nikdo ani nehlesne. Protože tuto odrůdu odepsali i pěstitelé okolo Miloše a Milana Fialy, tak si myslím, že moje oživovací pokusy a fígle s dobou utržení plodů asi žádné vzkříšení nepřinese. Stejně jako Kuky otočil ke Stanley palec dolů, tak nějak podobně dopadne u drtivé většiny pěstitelů i tento Toptaste. Nebo spíše už dopadl. Jakmile plody příliš zesládnou je opět "konec přehlídky", lépe řečeno konec mého "blahozpěvu". A ještě k tomu ta špatná odlučitelnost.

Připojit reakci
                  

Toptaste


vyslouzil (17060) - xxx.xxx.236.1 (?)
22.8.2014 9:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Urtčitě ji nikdo neodepsal, ale nikdo ji neumí popsat tak básnicky, jako Petr, takře vše o ní bylo řečeno. Tvůj problém, Petře, tkví v tom, že v Toptaste hledáš ideální švestku na jídlo. Jenže to ona není, všichni v ni věří jako v donátora cukru pro kvasy, kterého s ústupem pravých Domácích se v nich nedostává. Je pravda, že v určité fázi zralostri (resp. nezralosti), kdy dužina je tuhá, cukrů tak akorát a kyselinka přítomná,  je Toptaste lahodná (nevěděl bych to, kdybys nedal ochutnat). Tak jako réva Tramínu či Pálavy, v pravou dobu podtržená, je dobrý stolní hrozen,  plně vyzrálá patří do sudu, ne na stůl.  Taktéž Toptaste. Ideální švestka na jídlo je ta, která má tyto harmonie chuti i v plné zraloisti. Pro mě třeba Hanita, 

Připojit reakci
                     

Toptaste


host - xxx.xxx.101.202 (?)
22.8.2014 11:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vcera so obral druhu urodu  /cca 25 ks / z trojrocneho Toptaste /St.Julien/, podla mojho nazoru je vyborna sladka a ako pise p. M.V. aj jemna kyselinka je pritomna takze palec hore. Co sa tyka odlucitelnosti nie je dokonala. Moniliozu plodov som nezaznamenal na rozdiel od cacanskej Najboleji.

Odporucam tuto odrodu. Stano II / Ivanka pri Dunaji /. 

Připojit reakci
                        

Toptaste


Petr z Pardubic (6564) - xxx.xxx.70.240 (?)
22.8.2014 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne, ne, ne, ne, kdepak. Omlouvám se, že jsem zakolísal pod vlivem kritiky. Dnes jsem opět sklidil asi 50 plodů a jak říká Miloš, důležitá kyselinka je stále přítomna, cukry jsou akorát, dužnina je vysoce pevná, odlučitelnost je u většiny plodů ještě celkem přijatelná. Celková chuť je robusní, neuvěřitelně plná, zdá se že není u žádné jiné odrůdy silnější chuti, než právě u Toptaste. Švestkovité aroma je jaksi rozprostřeno do sladkokyselosti, takže není na první ochutnání patrné, ale přitom je celková chuť opravdu plně švestkovitá, sytá. Mám tady ještě i Hanity a řekl bych, že jejich chuť je sice na první ochutnání výraznější, ovšem zdá se, že Toptaste je jemnější, ale přitom chuťově mocnější. Ale popište něco, co nejde popsat. Mluvím teď o chuti čerstvě utržených plodů.

Připojit reakci
                           

Toptaste


HONZAD (484) - xxx.xxx.39.19 (?)
22.8.2014 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně jak píše Petr z Pardubic. Toptaste je u mě taky jednička. Velké chuťově výborné plody a netrpí tolik moniliózou. A na pálení budou taky jistě výborné, ale zatím je stíhám sníst.laugh

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Je slivka Toptaste samoopelivá?2419.5.20197795
Choroba listu nebo škůdce na švestce 719.5.2019653
Goldgau, Gäugold 417.5.2019266
Nancyska mirabelka - ako a kedy rezať? 317.5.2019456
Ulomené větve na mladém stromku 715.5.2019638
Slivoně - monilioza 713.5.2019719
Katinka, Hanita, nebo úplně jiná švestka?912.5.20192285
TopTaste?18612.5.2019175954
Radikální řez "špendlíku" 712.5.2019585
hybrid švestkomeruňka13411.5.2019200777
Jofela 10610.5.201936480
Typhlodromus pyri349.5.201924156
Probírka plodů u mladých slivoní27.5.2019215
Postřik na pilatku1006.5.201942184
Oskeruše185.5.201910504
Slivka "Althana"25.5.2019283
Zahradnictví Na Zázvorce (Tatobity)14030.4.2019137435
Moravka šljiva 330.4.2019387
Topfirst poskozeni mrazem?729.4.2019551
Herman 1728.4.20193160
Opad květů se stopkou 328.4.2019338
Aká je slivovica zo sliviek toptaste?1728.4.201918967
Postřik olejem se saponátem126.4.2019298
Podnoz - svestkomerunka - minimalni udrzitelna velikost myrobalan323.4.2019307
Daple dandy pěstování9023.4.201980664
Čierňavka slivková - Tmavka švestková - Eurytoma Schreineri723.4.2019698
Pilatka švestková 3722.4.201923710
Udrzovaci rez starych sliviek222.4.2019254
Lipnická švestka18321.4.2019133462
Střídavá úroda u některých peckovin220.4.2019225
Plodový myrobalán3716.4.201957891
Koromila - velmi skory velkoplody myrobalan dozrievajuci pred Burlatom?516.4.20192601
Toptaste22813.4.2019127001
Rozkvétání slivoní5911.4.201923722
Jaký je správný termín řezu peckovin?811.4.20191701
Stratifikace peckovin629.4.201934356
odrůda blumy199.4.201927419
Zanedbaný řez 39.4.2019624
Kdy roubovat za kůru155.4.20191984
Azura 124.4.20195024
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Chov kachen19.5.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů