Urtčitě ji nikdo neodepsal, ale nikdo ji neumí popsat tak básnicky, jako Petr, takře vše o ní bylo řečeno. Tvůj problém, Petře, tkví v tom, že v Toptaste hledáš ideální švestku na jídlo. Jenže to ona není, všichni v ni věří jako v donátora cukru pro kvasy, kterého s ústupem pravých Domácích se v nich nedostává. Je pravda, že v určité fázi zralostri (resp. nezralosti), kdy dužina je tuhá, cukrů tak akorát a kyselinka přítomná, je Toptaste lahodná (nevěděl bych to, kdybys nedal ochutnat). Tak jako réva Tramínu či Pálavy, v pravou dobu podtržená, je dobrý stolní hrozen, plně vyzrálá patří do sudu, ne na stůl. Taktéž Toptaste. Ideální švestka na jídlo je ta, která má tyto harmonie chuti i v plné zraloisti. Pro mě třeba Hanita,