|
Šárka - Haganta, Gábrovská, Čač. rodná
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 11.8.2018 10:34
Já jsem Hamanovu musel zlikvidovat - opravdu s těžkým srdcem - právě kvůli šarce kolem roku 1990. Od té doby jsem ji znovu nezkoušel. Nechci rozebírat, jestli je něketrá z nových tolerantních pološvestek srovnatelná s Domácí. Jistě, není odrůda, která by pravou švestku překonala ve všech vlastnostech. Ale ty nové bych nezatracoval. Díky jim už bezmála 2 měsíce víme, jak slivoně chutnají, což dřív nebývalo. Takové Katince možná do kvalit Domácí kousek chybí, ale v červenci je mi to opravdu jedno. Hanita, Haganta, Topfive, Toptaste, Gabrovská Č. rodna chuťově srovnatelné jsou, pokud mají jistý odstup, rozhodně ne dramatický.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 11.8.2018 13:40
No já jsem rád, že Hamanovu chválíte, protože pokud se pamatuju třeba Petr z Pardubic ji spíše kritizoval. Je otázka ale zda měl opravdu Hamanovu. Napsal bych ještě pár slov k Hanitě, protože tady úplně nechápu její současnou popularitu, protože je opravdo o dost jiná než Domácí. Vadí mi hlavně dvě věci. Až přílišná nakyslost a nedostatečná štavnatost, což ale saozřejmě ůže být způsobené napadnutím šarkou. Vzhledem k tomu, že si nemohu dovolit kácet každý napadnutý strom, protože to bych jen kácel, sadil a kácel a zase sadil, tak tu potřebuju odrůdy, které i přes infikaci budou přinášet kvalitní plody. Třetí věc co mi vadí na Hanitě, je sklon k přeplozování, resp. plody jsou při vyšší násadě v podstatě o ničem. Uznávám že tohle je má chyba, nakolik očividně tato odrůda chce více řezat na podporu růstu a omezení plodnosti. Ke kladům Hanity bych zdůraznil neatraktivitu pro pilatku a taky v podstatě imunitu k monílii, která vynikne o to více, protože stojí vedle Durancie.
Jinak kdybych měl vybrat 3 chuťové Topy letošní švestkové sezony, tak to je Hamanova, Zelená rengloda a Nancyská, kupodivu samé staré odrůdy. Prostě stará kvalita nejde nahradit. Hodně letos ještě očekávám od Těchobuzické, tedy novější odrůdy, která letos vypadá hodně ale hodně zajímavě...
Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.213 (?), 11.8.2018 15:50
Dobrý den, taky se musím dnes připojit k opěvování Hamanovy švestky, parádní švestková chuť a ta šťavnatost, u nás tedy zatím jen u červavých plodů, protože jinak jí ke zralosti nějaký týden schází. Mám cca 3 m vysoký košatý stromek, který plodí teprve prvním rokem, s velmi vysokou násadou plodů. Na listech jsou výstavní projevy šárky, na plodech jsem ovšem žádné zatím neobjevil. J.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 12.8.2018 8:45
Inu máme podobné zkušenosti s touto odrůdou. U mě taky letos první úroda, čekal jsem na ni snad 7 let, možná i více. Listy na jednom stromku mám vyloženě flekaté, ale na pplodech se šarka zatím neprojevuje. Uvidímě jak to bude v dalších letech...
Ing. Fidla
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.250 (?), 12.8.2018 11:14
Také mne Hammanova zarodila po mnoha letech. Už před rokem tam bylo pár plodů. Habitus i list na ní vypadá zdravě i když je obklopena stromy se šarkou. Žádná švestka okolo nemá takový dobrý vzhled.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 11.8.2018 16:07
Myslím, že Petrova kritika Hamanovy bude způsobena taky šarkou. Někdy nejsou projevy choroby na plodech zřetelné, jen je horší kvalita a chuť dužiny. Co s týče Hanity, až do nynějška jsem jí vyčítal malou plodnost, letos se láme jedna větev za druhou.
Zelená renklóda a Nancyská mají letos dobrý rok. Obě jsou chuťově typické převahou cukrů nad kyselinami, podobně jako Lipnická. Podobná je i Těchobuzická - ostatně je to kříženec švestky a ryngle. Já ale v chuti slivoní muluju tu typickou kadlátkovou voňavě nakyslou příchuť - říkám jí švestkovina. Cítit je samozřejmě v Domácí, ale i v Katince, Tuleu gras, Č. rodné, Gabrovské, ale v reklódách a mirabelkách není. Tím neříkám, že jsou špatné. Ta vůně se pak dostává i do pálenky. Ostatně destiláty z mirabelek, renklód a špendlíků se od pravých slivovic chutí hodně liší, zatímco destilát z Katinek skoro vůbec.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 110.6 (?), 22.9.2018 9:26
Pán Hlavatý, musím Vás sklamať ale slivky na Vašich fotkách určite nie sú Bystrické. Podľa Vášho popisu a podľa tvaru plodov by zodpovedali tunajšej krajovej odrode (juh stredného Slovenska -Novohrad). Tu sa volajú "Cecúšky". Sú chuťovo porovnateľné ak nie ešte lepšie ako Bystrické. Všetci pestovatelia si ich pochvaľujú. Ešte som nevidel, že by niekto na listoch či plodoch Cecúšiek mal čo len náznak šárky. Buďte rád že máte túto odrodu a množte si ju odkopkami. Tu mnohí pestovatelia museli Bystrické vypíliť ale Cecúšky rodia spoľahlivo každým rokom a šárka sa ich nedotkne. Cecúšky sú vynikajúce na lekvár, kompóty a samozrejme do suda.M.M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 22.9.2018 12:57
Těch klonů Domácí švestky je spousta. Dvořák (1978) uvádí ty nejznámější: Dolanka, Bystrická muškátová, Jiráskova, kostelecká, kouřimská, Pacholíkova, patřínská, dušičková, předmostecká, Srbova raná, Srbova velká, šlapanická (Kadlecova), toušická, vinická. Nakolik jsou to skutečně jiné klony, těžko říci, DNA analýza se tehdy zřejmě neprováděla. Sám jsem si v té době naštěpoval jednu pravou švestku z Mařatic, vypadala jinak než ty moje, byla větší, světleji modrá a sladší. Když mi štěp zaplodil, nelišily se plody od těch místních.
Bystrická muškátová se podle Dvořáka ve vzhledu a velikosti plodů od ostatních klonů neliší. Dužina je ale víc dooranžova a má muškátovou příchuť. Plodnost je oproti jiným klonům nižší. Na Slovensku někteří pěstitelé nazývají Bystrickou a v Maďarsku Besztercei szilva obecně Domácí švestku (Hauszwetsche, Požegača, Wegierka zwykla, German Prune, Kadlátka...) a Bystrickou muškátovou B. (musketály sz.) mají za jinou odrůdu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|