Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Těch klonů Domácí švestky je spousta. Dvořák (1978) uvádí ty nejznámější: Dolanka, Bystrická muškátová, Jiráskova, kostelecká, kouřimská, Pacholíkova, patřínská, dušičková, předmostecká, Srbova raná, Srbova velká, šlapanická (Kadlecova), toušická, vinická. Nakolik jsou to skutečně jiné klony, těžko říci, DNA analýza se tehdy zřejmě neprováděla.    Sám jsem si v té době naštěpoval jednu pravou švestku z Mařatic, vypadala jinak než ty moje, byla větší, světleji modrá a sladší. Když mi štěp zaplodil, nelišily se plody od těch místních.
   Bystrická muškátová se podle Dvořáka ve vzhledu a velikosti plodů od ostatních klonů neliší. Dužina je ale víc dooranžova a má muškátovou příchuť. Plodnost je oproti jiným klonům nižší. Na Slovensku někteří pěstitelé nazývají Bystrickou a v Maďarsku Besztercei szilva obecně Domácí švestku (Hauszwetsche, Požegača, Wegierka zwykla, German Prune, Kadlátka...) a Bystrickou muškátovou B. (musketály sz.) mají za jinou odrůdu.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika