Hitparáda odrôd sliviek podľa reálnej skúsenosti



host - 63.186 (?)
11.5.2013 21:58

Ma nekdo slivoň Tegera, ktera plodi a muze posoudit jeji chut? J.R.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
host - 195.36 (?), 11.5.2013 19:28, zobrazeno: 29946x

Zaujímalo by ma, aké je podľa Vás poradie odrôd sliviek z hľadiska chuti. Chcem totiž kúpiť nejaké nové stromčeky a veľmi by mi to pomohlo sa zorientovať. To čo sa oficiálne uváddza o jednotlivých odrodách je skoro to isté a nedá sa podľa toho orientovať. Napríklad ma veľmi prekvapilo, že v diskusiách mhohí z Vás nemajú dobré skúsenosti s modernými odrodali ako je napr. Toptaste, ktorá by mala byť podľa oficiálnych opisov to najlepšie čo môže existovať. Dokonca sa vraj ani neoddeľuje kôstka.

Napíšte vaše poradie, vyjadrujte sa prosím Vás iba k tým odrodám ktoré Vám už rodia a máte s nimi skúsenosť. Ak považujete niektoré odrody za rovnocenné, dávajte im rovnaké poradové číslo.

 Ja osobne mám zatiaľ iba tri odrody z ktorých je pre mňa poradie nasledovné:

1. Čačanská Lepotica, 2. Bystrická, 3. Stanley

Poznámka: Všimol som si, že mnohí pokladajú Čačanskú Lepoticu iba za priemer, mne sa však páči, je veľmi sladká, šťavnatá, mäsitá, bohato a spoľahlivo rodí, netrpí chorobami. (400m n.m.). Dosť ma sklamala Stanley, rodila mi prvý krát a kôstky sa slabo oddeľovali od dužiny (možno preto že nebol dobrý rok). 

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.186 (?), 11.5.2013 19:53

Hanita, Tuleu Gras, Gabrovská (HK).            Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 11.5.2013 20:35

Paní Lído, jestli se dobře pamatuji, tak tu Gabrovskou jste přenechala sousedce-neníliž pravda?Škoda, že jste se hoste niepodepísal, ale fandím Vám, protože jste založil velmi pěkné téma, a můžu Vám říci, že s některými velmi dobrými, až výbornými sortami moc zkušenosti ještě nebude.Například odrůda Bellamira bude jistě fajnová, ale podle Vaších kriterii ji doporučit nemohu, protože jsem zatím stromek zasadil.Lepotici doporučit taky nemohu, protože ji sice sním, a možná i s chutí-když nic jiného není, ale nepochutnám si.Pochutnám si třeba na Katince(opravdu stojí za pořízení-asi nejlepší ranná),nebo na plodech domácí švestky, krajových odrůd, když jsou plody zdravé, aromatické,plné cukru.Začátkem řijna si pochutnám na plodech Presenty.Mnohé nové, moderní odrůdy jsou velmi plodné, ovoce velké, někdy obrovských rozměrů s kterými můžete ohromovat kolemjdoucí, ale trochu pokulhává originalita chuti, kterou můžete najít třeba na starších stromech krajových odrůd, nebo u nových klonů švestky domácí.Pomyslný žebříček bude trochu zkreslený protože ranné odrůdy ve většině případů svou kvalitou nemohou soupeřit s odrůdami,které dozrávají později.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 11.5.2013 21:47

Jestli se nemýlím je Bystrická totožná s naší švestkou domácí?
Potom by, podle chuti, měla být před Lepoticí. Lepotici nezatracuji, pěstoval jsem ji dvacet let, ale chuťově k úplné špičce nepatří.
Z toho, co v současné době na zahradě mám a také u zetě vede Valjevka, Tophit, Stanley. Hanita chuťově zatím zklamala a Haganta ještě neplodila. O Hermanu tady loni byla řeč, velké, chuťově velmi dobré plody, ale proto, že je velmi raný. V soutěži s těmi zářijovými by neuspěl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.5.2013 17:14

Jestli je Bystrická totožná se švestkou domácí to není až tak jisté pane Václave.Ale nebudete daleko od pravdy, protože by měla patřit do užšího kruhu rodiny.My co ji vlastníme bychom si přáli, aby to nebyla tatáž-DV, ale aby to byl více zdařilejší kultivar, který by nám přinesl trochu té originality, odlišnosti od klasiky... možná i trochu toho muškátu by mohla dát (akorát stále nevím jaká vůbec je ta muškátová chuť...zda si mám přectavit npř. chuť muškátového oříšku?ale to je koření)-když ji na Slovensku volají Bystrická muškátová.Na internetu lze najít, že by mohla dávat o krapet větší plody.Je sympatické, že stromek u mě na myrobalánu ukázal květy už letos, po podzimní výsadbě, ale nedělám si zbytečné iluze, protože všechny opadnou.Dále je zajimavé, že u Vás Hanita zklamala, ale nevím jak dlouho ji pěstujete, a co by ji mohlo u Vás chybět.Já jsem právě Lepotici přerouboval z gruntu na Hanitu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 63.186 (?), 11.5.2013 21:58

Ma nekdo slivoň Tegera, ktera plodi a muze posoudit jeji chut? J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.186 (?), 11.5.2013 22:29

Ano, přenechala, protože jsem sehnala Hanitu,  na tři švestky nemám místo a Gabrovská z nich byla nejméně voňavá. Ale zase lepší, než některé jiné nové pološvestky, co jsem chutnala. Nenapsala jsem jsem Vlašku (bezkonkurenční 1.), tu měl kdysi táta, ani klasickou domácí švestku (dobrý klon měl soused), protože trpí šarkou a z toho důvodu se (aspoň u nás v osadě), téměř nevysazují. Ale kdo ochutnal Hanitu, tak si ji pořizuje. A třeba uváděná Stanley mi nechutnala nikdy, ale každý má jiné chutě...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 12.5.2013 9:47

Jako prioritu vidím především míru tolerance k šarce. V hitparádě podle samotné chuti by určitě vyhrála Domácí, ale u nás je při větším tlaku choroby nepěstovatelná.
   Lepotica má řadu dobrých vlastností (plodnost, velikost, odlučitelnost), její chuť a cukernatost k nim ovšem nepatří.
    Dobré jsou odrůdy, které se chutí Domácí podobají. Tuleu gras, Gabrovská, Anna Späth, Vee blue, Čač. rodna, Valjevka, Chrudinská, aj., bohužel nejsou plně tolerantní. Z těch odolnějších bych vyzdvihl Hanitu, Prezentu, Hagantu, Elenu. Zbylé Čačanky, Stanley, Empress a všechny Topy trochu pokulhávají. Směle jim konkuruje skromná Wangheimova.
   Samotnou kapitolou jsou rané odrůdy, které musí platit daň menší cukernatosti za včasné dozrávání.. Nesdílím chuťové nadšení z Hermanu, ale je fakt raný. Lepší je určitě Katinka, Tegera, možná i Ruth Gersteter, Č. raná, Top first a učitě Černošická. Špatné nejsou ani Carpatin a Ialomita.
    Barevné slívy (Opál, Malvazinka), renklódy, plodové myrobalány, křížené mirabelky (Belamira, Miragrande) plumcoty, asijské slivoně určitě zpestří chuťové spektum peckovin, ale jejich chuť se od té švestkové trochu vzdaluje.
   Ovšem sama skutečnost, že v září dozrávající švestky jsou chuitnější, mě v červenci nenasytí...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Rastislav - (17) - 239.141 (?), 12.5.2013 13:32

Vaša skúsenosť je pre mňa užitočná, na základe toho čo ste uviedli si určite kúpim Hanitu a pravdepodobne aj Gabrovskú, Valjevku a zo skorých Katinku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 12.5.2013 22:04

Trochu mě překvapuje, že nikoho nezaujalo Milošovo doporučení slivoně Vee Blue, jako možné náhrady za Annu Späth. A to ani zvídavého pana rosti&slavíka. Já jsem osobně na tuto odrůdu dosti zvědavý, protože s plodností Anny Späth a ze záhadným vyholováním a zasycháním nových výhonů (přes zimu) nejsem spokojen ani trochu. Takže bych byl za tuto náhradu velmi vděčný. Sladce aromatická chuť Anny Späth je ovšem velmi slušná. Takže to není jen tak nějaká odrůda s kterou bych chtěl rozloučit. S takovým Empressem se rozloučím klidně. Ale oni už tenkrát v těch Holovousích říkali, že ten Empress není žádná sláva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika