|
Durancie
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 25.3.2014 11:36
Durancie by neměla chybět v žádné výsadbě pokud chcete slivovici....
no to já právě chci, proto jsem ji sháněl, až jsem si materiál sehnal.Myslel jsem si, že je nejen sladká, ale i aromatická.Jaké bylo moje zděšení, když jsem našel ohodnocení v databázi, kde píší cituji:"Chuť: je velmi sladká, bez aromátu, je to konzervárenská slíva.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 25.3.2014 12:21
Já osobně hodnotím slivovici ze švestek domácích vysoko nad slivovici z durancií...
Já už to podezření dusím v sobě taky.Logicky mi přijde, že z cukru se vyrobí zase jen etyl, a další alkoholové složky, které tady vyjmenovávat nebudu.Pokud je ve švestce méně cukru, tedy se vyrobí při stejném množství aromatu méně alkoholu, a tudíš bude výsledný produkt více aromatický.Tak možná jsou domácí švestky pro výrobu slivovice lepší, jenže ty zase nemají ten dodatek v podobě hořkomandlové chuti-nebo se mýlím?
Přitom mi někdo může oponovat,že destiláty z durancií by měly mít zvláštní,oddělenou kategorii.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 25.3.2014 13:57
Chuť pálenky z duranciií je osobitá, je taková řekl bych ostřejší (drsnější) a voní i chutnají z ní ty pecky ...
Nezaměňujme ostrost pálenky se sílou aroma(aromatičtější).Já taky raději tu zakulacenou, nešťiplavou chuť po akroleinu, ruku v ruce s přehršlí švestkovým aroma, podtrženou mandlově nahořklými tony.Jenže v Toptastu i v duranciích je cukru hodně, tudíž kvanta alkoholu, který rozředí i toho málo švestkového šmrncu, co ho v plodech,slupce,peckách je.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 25.3.2014 12:13
Není dobré všechno bezhlavě opisovat, i kdyby to byly mylné info z pomlogií.Pokud se nadělají chyby, chyby napravit.K těm duranciím-kdyby bylo aroma potlačeno jen trochu,tak by tam jistě nějaké zbylo, ale z citace je patrné, že v duranciích žádné není, a to je problém.
Když je evidetní, že aroma těchto švestek netkví pouze v hořkomandlové chuťi pecek-chválabohu za ní.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 25.3.2014 13:12
Přitom mi někdo může oponovat, že destiláty z durancií by měly mít zvláštní, oddělenou kategorii.
To si myslím. V některých odbornějších degustacích se tak již děje.
Není dobré všechno bezhlavě opisovat, i kdyby to byly mylné info z pomlogií
To se Vám moc hezky napíše. Zkuste ale při sestavování databáze sehnat několik stovek ovocných odrůd a všechny ochutnat. Navíc, kdybyste někdy psal odbornou publikaci na VŠ (zmíněná databáze byla původně bakalářskou prací), musíte u všech údajů uvést zdroj, ze kterého jste čerpal. Oponentovi skutečně nestačí, uvedete-li, že jste plody ochutnal. Může Vám to přijít divné, ale to je tak vše.
Pak je tu další problém. Ochutná-li jeden člověk ovoce z jedné lokality, nemůže být jeho dojem důvodem k přepisování pomologií. Jen si vzpomeňme, jak rozdílné názory máme zde na fóru - třeba na odrůdy Pinova či Topaz! To by se čtenář divil...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 25.3.2014 13:40
Mám založené obě databáze, ta původní se už asi neobnovuje, ale s novou by se mohly korektůry udělat, zvláště když autoři databáze jistě durancii evidentně ochutnali,a nemusí se tudíž opírat o jiné pochybné zdroje.Dle mého uvážení by nějaké aroma duranciim mohli přisoudit.
Dále si myslím, že se aroma durancií nevytrácí pestrou škálou pěstitelských poloh(hodí se i do vyšších,horších poloh), taky nečekám totální ztrátu chuťových receptorů všech kteří tvrdí ,že durancie žádné aromá nemá.Subjektívním chutím, náladám jedinců přisuzuji pramalý koeficient.
Velmi si vážím, že my zahrádkáři máme možnost nahlédnout do databáze, a najít informace o nových, starých odrůdach, je to záslužná činnost.Oceňuji přístup administrátorů, kteří jsou flexibilní při zjíštění nesrovnalostí, a snaží se jich napravit,co jich tam je.Jistě by tak postupovali na základě nalezení, oznámení jiných zjíštění.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|