Boj s trávou



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
         
host - 175.210 (?) 
27.5.2017 18:34

Moc bych se netěšil, protože můžete být ve stavu, kdy si bez cizí pomoci nenatáhnete, ani fusekle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 146.250 (?), 28.5.2017 20:11

Boj s trávou, díl třetí.
-------------------------------------

Můj otec vůbec nebyl z těch kdo by se po počátečních neúspěších jen tak lehce vzdal.
Právě naopak. Přece jen po tom "starém, sveřepém "kulakovi, který si vždy stál za a na svém a skoro nic ho a nezlomilo a v těžkých časech si poradil i sám".¨,. něco zdědil.
Obdivuji je dodnes oba, dědu samozřejmě víc, za to jak tvrdohlavě a tak dlouho bojovali za zachování švestkového sadu uprostřed zcelených lánů.
*
A že to byl boj velmi lítý a trvající až do konce svědčí i to, že když já jsem si dovolil vysadit na naší půdě zabrané družstvem, čtyři višně. V místě které sousedilo s družstevním lánem v ostré zatáčce a které nikdy nešlo poorat.  A ani nikdy pooráno nebylo, jen jsme na něm museli sekat trávu aby tam trávisko a nežádoucí vegetace úplně nezdivočela.
Tak jsem tam i přes otcův odpor, který jsem tehdy nechápal, ty stromečky vysadil...
Ale měl pravdu. Zanedlouho sešla se na tom místě pak na úřední upozornění početná komise a byli jsme donuceni ten "nezákonně" vysazený porost zlikvidovat. Naštěstí termín byl určen na vhodnou dobu, tak mladé stromečky stěhování bez problému přežily.
*
Ale to už byl můj problém, otec se do toho už pak nijak neangažoval.
Byl to takový nějaký můj první nesmělý začátek mého vlastního boje. Boje s trávou a snahy aby na takových místech něco smysluplného a krajinu obohacujícího rostlo!
Stalo se to podle mého výsadbového plánu cca v roce 1983.
*
Dva roky se marně snažili traktoristé na pokyn svých nadřízených ten cíp nějak poorat a pak nějak osít.
Nepovedlo se to. Snad z nějaké utajené solidarity, což nevím, nezjišťoval jsem nikdy, ale pravda je, že po celých těch akcích tam zůstala jen rozrytá půda.
Pár let jsem to nechal tak a jen koukal jak to tam divočí a zarůstá.
Nakonec jsem to nevydržel a začal jsem tam vyvážet nejrůznější odpad - založil jsem tam obrovský kompost. A poblíž velké ohniště k likvidaci všeho hořlavého ze sadu. Kupodivu, to už pak tehdy nikomu nevadilo. I když k zimě roku 1989 bylo ještě dost daleko...
A je to tam dodnes. A bude, pro mně je to místo už navždy tak nějak zakázáno a nevhodné pro jakýkoliv strom. Jen jako smetiště...
*
Ale zpět k boji s trávou po tom dalším a delším úvodu, tláchání, omlouvám se za ně.

Nevím jak to otec udělal, jak se mu to povedlo když i v Tuzexu byly takové věci velmi těžce sehnatelné. Nebo možná tam ani nebyly, to už fact nevím. Neřekl mi to nikdy.
Ale najednou se to doma objevilo:

Terra Gutbrod s lištovou sekačkou a dokonce i s nějakým příslušenstvím.
Bohužel až po sezoně, takže ten fantastický stroj nešlo hned vyzkoušet. Jen jsme se z něj mohli radovat a těšit se na jaro. Až ten stroj vyzkoušíme a až zjistíme co vše dokáže.
Po pravdě řečeno, napsáno, bylo to poprvé a bohužel i naposled kdy jsem se těšil na jaro a boj s trávou...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 28.5.2017 21:01

nepamätám si na časy, kedy starí rodičia kosili ručne, začal som registrovať, keď rodičia vybavovali novú lištovú kosačku. tuším pol roka sa čakalo na "zázrak" a stálo to 18 tis. korún. MF-70 Jičín. zaklínadlo. dodnes mám len z pár vecí traumu. mleté mäso ukryté medzi zemiakmi v škôlke, horčiča natretá na chlieb v škôlke (viac nič), mrkvový šalát v škôlke, tučná učiteľka slovenčiny v zš a lištová kosačka "jičinka". mali sme ju my, pár susedov. ostatní kosili ručne kosami. bolo to rýchlejšie!!! MF-70 bola najväčšia pomsta čechov na slovenskom národe. čiastočne sme vám to vrátili traktormi zťs (boli hrozné) a babišom :D tie kosačky horúce nenaštartovali. nikomu. pamätám ako decko, že to chlapi rozoberali, čarovali, menili všetko možné. chvíľku to išlo a potom zase nenaštartovalo. toto bol boj s trávou!!! tu kosačku by som nedal ani teroristom, lebo taký trest si nezaslúžili :D 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 124.120 (?), 24.5.2018 20:41

Tak jsem narazila na rok starou diskuzi s nadějí, že se dozvím, jak na tu trávu.Mám stejný problém-kam s ní?Nikdo nic neporadil.To mně mrzí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.79 (?), 1.8.2018 21:56

sypte mi to na zahradu, pokud teda nepoužíváte herbicidy a pod. osobně nechápu, jak se někdo může zbavovat trávy, lepší mulč na záhony a pod stromy a keře aby pohledal, já domu nosím každý stýblo a furt mám málo...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika