Boj s trávou



host - 18.79 (?)
1.8.2018 21:56

sypte mi to na zahradu, pokud teda nepoužíváte herbicidy a pod. osobně nechápu, jak se někdo může zbavovat trávy, lepší mulč na záhony a pod stromy a keře aby pohledal, já domu nosím každý stýblo a furt mám málo...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
         
host - 175.210 (?), 27.5.2017 18:34

Moc bych se netěšil, protože můžete být ve stavu, kdy si bez cizí pomoci nenatáhnete, ani fusekle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 146.250 (?), 28.5.2017 20:11

Boj s trávou, díl třetí.
-------------------------------------

Můj otec vůbec nebyl z těch kdo by se po počátečních neúspěších jen tak lehce vzdal.
Právě naopak. Přece jen po tom "starém, sveřepém "kulakovi, který si vždy stál za a na svém a skoro nic ho a nezlomilo a v těžkých časech si poradil i sám".¨,. něco zdědil.
Obdivuji je dodnes oba, dědu samozřejmě víc, za to jak tvrdohlavě a tak dlouho bojovali za zachování švestkového sadu uprostřed zcelených lánů.
*
A že to byl boj velmi lítý a trvající až do konce svědčí i to, že když já jsem si dovolil vysadit na naší půdě zabrané družstvem, čtyři višně. V místě které sousedilo s družstevním lánem v ostré zatáčce a které nikdy nešlo poorat.  A ani nikdy pooráno nebylo, jen jsme na něm museli sekat trávu aby tam trávisko a nežádoucí vegetace úplně nezdivočela.
Tak jsem tam i přes otcův odpor, který jsem tehdy nechápal, ty stromečky vysadil...
Ale měl pravdu. Zanedlouho sešla se na tom místě pak na úřední upozornění početná komise a byli jsme donuceni ten "nezákonně" vysazený porost zlikvidovat. Naštěstí termín byl určen na vhodnou dobu, tak mladé stromečky stěhování bez problému přežily.
*
Ale to už byl můj problém, otec se do toho už pak nijak neangažoval.
Byl to takový nějaký můj první nesmělý začátek mého vlastního boje. Boje s trávou a snahy aby na takových místech něco smysluplného a krajinu obohacujícího rostlo!
Stalo se to podle mého výsadbového plánu cca v roce 1983.
*
Dva roky se marně snažili traktoristé na pokyn svých nadřízených ten cíp nějak poorat a pak nějak osít.
Nepovedlo se to. Snad z nějaké utajené solidarity, což nevím, nezjišťoval jsem nikdy, ale pravda je, že po celých těch akcích tam zůstala jen rozrytá půda.
Pár let jsem to nechal tak a jen koukal jak to tam divočí a zarůstá.
Nakonec jsem to nevydržel a začal jsem tam vyvážet nejrůznější odpad - založil jsem tam obrovský kompost. A poblíž velké ohniště k likvidaci všeho hořlavého ze sadu. Kupodivu, to už pak tehdy nikomu nevadilo. I když k zimě roku 1989 bylo ještě dost daleko...
A je to tam dodnes. A bude, pro mně je to místo už navždy tak nějak zakázáno a nevhodné pro jakýkoliv strom. Jen jako smetiště...
*
Ale zpět k boji s trávou po tom dalším a delším úvodu, tláchání, omlouvám se za ně.

Nevím jak to otec udělal, jak se mu to povedlo když i v Tuzexu byly takové věci velmi těžce sehnatelné. Nebo možná tam ani nebyly, to už fact nevím. Neřekl mi to nikdy.
Ale najednou se to doma objevilo:

Terra Gutbrod s lištovou sekačkou a dokonce i s nějakým příslušenstvím.
Bohužel až po sezoně, takže ten fantastický stroj nešlo hned vyzkoušet. Jen jsme se z něj mohli radovat a těšit se na jaro. Až ten stroj vyzkoušíme a až zjistíme co vše dokáže.
Po pravdě řečeno, napsáno, bylo to poprvé a bohužel i naposled kdy jsem se těšil na jaro a boj s trávou...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 28.5.2017 21:01

nepamätám si na časy, kedy starí rodičia kosili ručne, začal som registrovať, keď rodičia vybavovali novú lištovú kosačku. tuším pol roka sa čakalo na "zázrak" a stálo to 18 tis. korún. MF-70 Jičín. zaklínadlo. dodnes mám len z pár vecí traumu. mleté mäso ukryté medzi zemiakmi v škôlke, horčiča natretá na chlieb v škôlke (viac nič), mrkvový šalát v škôlke, tučná učiteľka slovenčiny v zš a lištová kosačka "jičinka". mali sme ju my, pár susedov. ostatní kosili ručne kosami. bolo to rýchlejšie!!! MF-70 bola najväčšia pomsta čechov na slovenskom národe. čiastočne sme vám to vrátili traktormi zťs (boli hrozné) a babišom :D tie kosačky horúce nenaštartovali. nikomu. pamätám ako decko, že to chlapi rozoberali, čarovali, menili všetko možné. chvíľku to išlo a potom zase nenaštartovalo. toto bol boj s trávou!!! tu kosačku by som nedal ani teroristom, lebo taký trest si nezaslúžili :D 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 124.120 (?), 24.5.2018 20:41

Tak jsem narazila na rok starou diskuzi s nadějí, že se dozvím, jak na tu trávu.Mám stejný problém-kam s ní?Nikdo nic neporadil.To mně mrzí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.79 (?), 1.8.2018 21:56

sypte mi to na zahradu, pokud teda nepoužíváte herbicidy a pod. osobně nechápu, jak se někdo může zbavovat trávy, lepší mulč na záhony a pod stromy a keře aby pohledal, já domu nosím každý stýblo a furt mám málo...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika