Šedá plíseň: osvědčené strategie pro léčbu plísně na rostlinách

Šedá plíseň
Zdroj: prima-receptar.cz

Plíseň šedá (Botrytis cinerea) se vyskytuje na celé řadě rostlin (je jich příliš mnoho na to, abychom je vyjmenovali) a je to houbové onemocnění, které se rychle šíří zahradami, zejména za vlhkého, chladného až mírného počasí. Příznaky choroby se projevují jako šedavě zbarvené měkké, kašovité skvrny na listech, stoncích, květech a na produktech. Skvrny se mohou pokrýt povlakem šedých spor houby, zejména při vysoké vlhkosti vzduchu. Plody nebo rostliny zasychají a hnijí a pod uhnilými částmi se často vytvářejí černá, kamenům podobná sklerocia – kompaktní hmota ztvrdlých houbových vláken.

Plíseň šedá se často vyskytuje u povrchu půdy nebo v nejhustších částech korun rostlin. Nejprve se vyvíjí na zvadlých květech, poté se rychle šíří na další části rostliny. Choroba se může vyskytovat i ve skladovacích prostorách a způsobovat hnilobu sklizeného ovoce a zeleniny.

Botrytis blight přezimuje na rostlinách, v půdě nebo na ní a ve formě sklerocia. Výtrusy se vyvíjejí za optimálních podmínek a jsou větrem nebo stříkající vodou přenášeny na květy nebo mladé listy, kde klíčí a pronikají do rostliny. Vyžadují ke klíčení nízké teploty (7-15 C) a vysokou vlhkost (93 % a více). Klíčící výtrusy zřídka pronikají přímo do zelených, zdravých pletiv, ale mohou proniknout ranami na rostoucích rostlinách. K infekci jsou obzvláště náchylné řízky.

Šedá plíseň: osvědčené strategie pro léčbu šedé plísně na rostlinách
Zdroj: Pinterest

Léčba šedé plísně

Prořezávejte nebo podpírejte rostliny k zlepšení cirkulace vzduchu mezi nimi. Ujistěte se, že dezinfikujete své nástroje na prořezávání (jedna část bělidlo na čtyři části vody) po každém řezu. Pokud pěstujete uvnitř, použijte malý větrák na klip k zlepšení proudění vzduchu. Udržujte půdu pod rostlinami čistou a hrabte veškerý spadlý odpad. Přidejte pod rostliny dostatečné množství organického kompostu nebo mulču. Mulče zabrání stříkání houbových spór zpět na květy a listy.

Zalévejte v ranních hodinách nebo použijte hadici na postřik, aby měly rostliny dostatek času na vyschnutí během dne. Nepoužívejte kompostujte infikované listy nebo stonky a pečlivě uklízejte zahradní plochy na podzim, abyste omezili přezimování míst pro houbové spóry.

Fungicidy na bázi mědi a mýdla pomohou chránit rostliny před chorobami. Aplikujte je na začátku kvetení a pokračujte každých 7-10 dní až do sklizně. Fungicidní postřiky jsou zvláště vhodné, když předpovědi počasí naznačují dlouhé období chladného a vlhkého počasí.

Bezpečně léčte většinu houbových chorob, včetně Botrytis blight, pomocí SERENADE Garden. Tento širokospektrální biofungicid využívá patentovaný kmen Bacillus subtilis, který je registrován pro organické použití. Co je nejdůležitější, SERENADE je zcela neškodný pro včely a užitečné hmyzí druhy.

Mycostop, biologický fungicid schválený pro organické použití, prokázal potlačení choroby. Přímo stříkejte (5 g/50 litrů vody) na náchylné listy, květy a plody do okamžiku odtoku. Aplikujte každé 2-3 týdny nebo podle potřeby v závislosti na tlaku choroby.

Fungicid Green Cure obsahuje patentovanou formuli síranu draselného – běžně používaného v potravinářských výrobcích – který zabíjí mnoho rostlinných chorob na dotek a poskytuje až 2 týdny reziduální ochrany. Při prvním znaku onemocnění smíchejte 1-2 lžíce na 3,5 litru vody a aplikujte na všechny odkryté plochy rostliny. Pro nejlepší ochranu opakujte v intervalu 1-2 týdnů, dokud nejsou podmínky pro vývoj choroby nevýhodné.

Šedá plíseň: osvědčené strategie pro léčbu šedé plísně na rostlinách
Zdroj: Pinterest

Závěr

Plíseň šedá, známá též jako Botrytis cinerea, představuje houbové onemocnění postihující rozmanité druhy rostlin, zejména za vlhkého, chladného až mírného počasí. Její příznaky zahrnují šedavě zbarvené měkké skvrny na listech, stoncích, květech a plodech, doprovázené povlakem šedých spor. Tato choroba může způsobit zasychání a hnijící plody, přičemž pod uhnilými částmi se tvoří černá, kamenům podobná sklerocia.

Preventivní opatření k omezení šíření plísně zahrnují pravidelné prořezávání a podpírání rostlin pro zlepšení cirkulace vzduchu, dezinfekci nástrojů na prořezávání, používání malých větráků uvnitř, udržování čistoty půdy a odstraňování spadlých odpadků. Dále se doporučuje přidání organického kompostu nebo mulču pod rostliny, což pomáhá zabránit stříkání houbových spor. Zalévání by mělo probíhat v ranních hodinách a vyvarovat by se mělo kompostování infikovaných částí rostlin. Výběr vhodných fungicidů, jako SERENADE Garden, Mycostop a Green Cure, může být klíčový pro účinnou ochranu rostlin před Botrytis blight, a to zejména při nepříznivých klimatických podmínkách. Tyto bezpečné a účinné produkty poskytují široké spektrum ochrany a jsou vhodné i pro organické pěstování.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno