Co vaše réva 2019?



samot - (34) - 91.220 (?)
8.8.2019 8:24

Zdravím pánové tak konstrukci jsem dělal dle plánku viz foto.ještě jsem nafotil Arni a nakreslil jsem to tak nějak jak jsem to pochopil co jste mi psal Marku.Nemám problém si počkat o rok déle na úrodu mám to jako zábavu tak nepotřebuji hned nějaké výnosysmileyJsem rád že mi radíte a každá rada je pro mne cenná.



Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Dzordzik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 63.91 (?), 7.8.2019 21:40

Takže pokud to chápu správně, doporučujete na jaro 2. roku nezačít už rovnou řezat a ohýbat tažeň a na něm pěstovat letorosty, ale velké většiny prutu se zbavit a nechat z koncových oček narůst znovu letorost/y. Předpokládám, že to říkáte proto, abyste dal rostlině o rok navíc na zesílení kmínku a vytvoření většího množství zásobních látek? Nebo jaký je důvod nepostupovat podle toho nákresu i když v prvním roce naroste výhon třeba i 4-5m, tj. rostlina je silná dost a za mě by snesla rovnou nařezat tažeň a na něm nechat dejme tomu 4 očka, ale případné květy bych pro 2. rok odstranil abych nechal rostlinu zesílit?

Myslím, že nejsem sám, kdo ze všeho nejvíc tápe v tom jak řezat na jaře 2. roku. Pak už je to relativně jasné. Chápu, že pokud horko těžko vypěstuju kmínek, je třeba zastřihnout nad prvním drátem a nechat v 2. roce narůst výhon znovu. Ale proč u silné sazenice nezaložit rovnou tažeň s pár očky, to mi jasné není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 7.8.2019 21:51

Pre samot: tú opornú konštrukciu máte peknú, len mi nejde do hlavy, prečo máte drôty tak blízko od seba. Stačilo by, ak by Ste natiahol 3 rady, povedzme v rozostupe 0,5 m, pričom prvý rad by bol 80-90 cm od zeme. Letorast ohnete do poloblúka (ako je naznačené aj na Vašom obrázku) a uviažete o prvý drôt.

Pre Dzordzik: je to len môj postup, ktorý nechcem nikomu vnucovať. Mám s ním dobré skúsenosti, aj keď možno stratím jeden rok do prvej úrody, no radšej nechám ker zosilnieť. Postup, ktorý Ste uviedol, nemusí byť zlý. Ak je letorast dosť silný, môžte ho skúsiť ohnúť hneď v 2. roku, no kvety by som tam ešte nenechával.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Dzordzik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 63.91 (?), 7.8.2019 22:11

Rozumím, takže je to tak jak jsem psal. "Ztratím" rok, ale o to silnější sazenice bude ve třetím roce a o to bude asi odolnější i proti mrazům. Květy v 2. roce odstraňovat, to je jasné.

Děkuju za odpověď.

Jinak včera jsem byl kontrolovat miniviničku a všechno bylo v pořádku, dneska jsem u 3 leté hlavy Krystalu našel pár listů napadených Peronosporou, tak jsem listy hned otrhal a všechny spodní keře postříkal. Chytil jsem to hned na začátku. Dneska bylo vlhko po včerejším dešti a vedro, tak to asi jinak dopadnout ani nemohlo. Nahoře na zahradě, kde pořád vyfukuje je vše v pořádku. Jinak na keři byly zelené práce udělané poctivě, všechno pěkně vzdušné, i přes to byla hlava napadená. Naposledy jsem proti Peronospoře stříkal cca před 2 týdny. Tentokrát jsem použil postřik fungicidem s jinou účninnou látkou. V těsném seusedství roste ještě Nero a Talisman, o cca7m dál ještě 2x Galahad, Valjok a Talisman. Ani jeden z nich napadený není. Podmínky, 230 mnm, Kroměřížsko, všechny 3 hlav jsou cca 30cm od plechové boudy, která je chrání před větry amrazy od severu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
samot - (34) - 91.220 (?), 8.8.2019 8:24

Zdravím pánové tak konstrukci jsem dělal dle plánku viz foto.ještě jsem nafotil Arni a nakreslil jsem to tak nějak jak jsem to pochopil co jste mi psal Marku.Nemám problém si počkat o rok déle na úrodu mám to jako zábavu tak nepotřebuji hned nějaké výnosysmileyJsem rád že mi radíte a každá rada je pro mne cenná.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 20.52 (?), 8.8.2019 8:41

Tá konštrukcia na obrázku je dobrá, len stále nechápem funkciu drôtu kúsok nad prvým radom. Keď ohnete letorast, tak ho uviažete o prvý drôt. Druhý je tam ako opora alebo kvôli čomu? Pri jarnom reze by som okrem vyznačených očiek ponechal ešte jedno kúsok nad prvým drôtom. Ostatné očká pod nimi by som vyslepil počas vegetácie, keď budú mať mladé letorasty dĺžku cca 5-10 cm. Ľahšie sa vylamujú a budete aj vidieť, ktoré očká vypučali a ktoré nie.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
samot - (34) - 91.220 (?), 8.8.2019 9:29

Ano ten druhý drát je jako opora pro ohnutí letorostu, který po ohnutí připevním k prvnímu drátu rozestup mezi dráty cca 15cm.Tak dobře nechám ještě to nad tím prvním tedy celkem 3 očka budu se držet vašich rad.Ted ale nevím co na jaře ze třech oček které nechám se rozjedou 3 letorosty a ty nechám růst stejně jako letos a až další rok na jaře vyberu nejlepší a ten použiju na tažeň a druhý nejlepší nechám jako záložní se dvěma očky a třetí odstraním?




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 20.52 (?), 8.8.2019 10:11

Tak ako píšete, z 3 letorastov vyberiete 2 (najlepšie 2 vrchné), jeden bude plodiaci a druhý záložný. Na obrázkoch to máte dobre znázornené. Tento rez budete robiť na jar 2021.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (364) - 167.81 (?), 8.8.2019 10:41

Tady platí 1x vidět je lepší než 10x přečíst.

Taky jsem takhle tápal když jsem v roce 2015 začínal. Nyní mám už 100 hlav a nějaké zkušenosti, které byly často vykoupeny omyly.

V podstatě máte s těmi obrázky pravdu. Důležité je postupovat individuálně ke každé odrůdě, každé hlavě. Letos jsem třeba vysadil cca 30 nových hlav, něco stolních, něco moštových. Postupuji následovně:

Pokud naroste šlahoun od země dostatečně dlouhý, tlustý a na podzim vyzraje, počítám s ním jako kmínek + tažeň (80cm od země k drátu a cca 50cm ohnutý k drátu). tady zase záleží o jakou odrůdu se jedná, některé mají očka hustě, jiné třeba co 15cm. Zdá se mi nechávat 8 oček celkem dost, ale třeba Cabernet Cortis mi to v klidu utáhnul i s pěknou úrodou. Takový Vostorg měl kmínek s tažněm a 6 oček nedává, vyrostly jen 3 letorosty, zbytek byly 15cm zákrsky.

Letos bych to nechal růst, koncem srpna zaštípnul letorost v nějaké délce (u mě třeba odrůda Valjok ve 3m a nechám růst několik zálistků na vrcholu).Na jaře roku 2020 až se oteplí (u mě konec března, začátek dubna) sestříhnu dlouhý letorost do místa, kde bude sřevo zelené po celé ploše.

1. Pokud pak bude délka dostatečná, ohnu letorost k drátu a případně napočítám třeba 6 oček a zakrátím. Při pučení oček vylámu ty pod vodícím drátem, ale nechám si jedno nebo dva nejhornější (ty mi budou sloužit jako nový tažeň na jako 2021).

2. Pokud bude délka po sestřihnutí do zeleného mírně nad drát nebo rovně s drátem, nechám nejhorněší 3 očka růst a vše pod něma vylámu. ten rok bych měl mít 3 tažně, které mi mohou přinést i nějaký hrozen (to jestli jej necháte nebo odstraníte je pak na Vašem uvážení v jaké kondici keř je). Na jaře 2021 si opět vyberete jeden ze tří tažňů a ten ohnete k vodícímu drátu.

3. Pokud bude letorost špatně vyzrálý, krátky a po sestřižení je pod vodícím drátem, doporučuji sestřihnout u temě na 2 očka a postupovat jak v prvním roce. Růst a vyzrání letorostu by mělo být značně lepší.

Ještě bych poprosil zkušené vinaře, aby mě nehodnotili, jsou to jen mé zkušenosti, ale pro někoho začínajicího snad lépe srozumitelné, děkuji wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
samot - (34) - 91.220 (?), 8.8.2019 11:32

Děkuji vám za názory.pravděpodobně zastřihnu vše na jaře ke spodnímu drátu a nechám 3 očka jak píše Marek jestli jsem to dobře pochopil tak to nebude na škodu takto udělat i když bude nějaká odrůda mít vyzrálí kmínek.Pak si myslím že by těch 6-8 oček mohl kmínek v klidu utáhnout.Ještě do včerejška jsem myslel že to budu dělat dle obázku z internetu ale dnes už je to vše jináčcrying.Škoda že tu není nějaký foto návod jak postupovat rok po roce myslím že by to hodně začínajícím vinařům pomohlo.Mějte se mnou trpělivost určitě budu mít spousty dotazů v průběhu mého minivinaření.Ještě jednou děkuji a budu rád za každou připomínku.yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
samot - (34) - 91.220 (?), 8.8.2019 12:01

Ještě jednen dotaz jakou preventivní ochranu vinné révi jako postřik.

Dithane - před květem

Kuprikol - po odvětu

Nebo něco jiného nějaký tip od vás ideálně něco universálního proti plísni a padlým chci to čistě jako jenom prevenci proti chorobám atd.Vím že to budu potřebovat asi až za rok ale jen abych věděl co nakoupit.Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika