Kokosová palma



   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
                     
host - 81.230 (?) 
26.5.2010 12:49

Dobrý deň,

aj ja som si asi pred 5-6 rokmi kúpila v jednom obchode "pod stromček", kokosovú palmu a prežila asi fakt len vianočné obdobie.Bývali sme v činžiaku s ústredným kúrením, síce som ju rosila ale onedlho listy začali hnednúť a nakoniec celá rastlinka uschla...:-(

V súčasnej dobe už vyše polroka bývame v domčeku a tam sa, musím si zaklopať na drevo, mojim izbovým kvetinám darí.:-),máme podlahové kúrenie, hlavne v obývačke spojenej s kuchyňou veľké okná bez záclon (na byte sme mali všade),vyvýšený strop a v nad jedálňou 2 strešné okná a 3 metrové okno s nepriehľadným sklom až po zem. V celej miestnosti je svetla naozaj myslím dosť, je tam aj príjemná teplota, v tomto období asi tak nad 23°C a keď je počasie upršané ako v posledných dňoch, tak tam je aspoň 21°C, som totiž dosť zmrznutý človek.:-)Momentálne mám asi 80 kusov izbových kvetín, menších či väčších, veľmi sa tam darí papradiam, jukám ale napríklad aj bananovníku, mám ho asi tak mesiac a pol a už mu narástli 2 nové listy.Možno to je normálka, ale oproti tomu ako mi rástli (alebo skôr nerástli vbyte),tak to považujem za úspech.

Tak a konečne sa dostávam k jadru veci.Minulú sobotu som bola v Kauflande a samozrejme som tam zbadala kokosové palmy, asi tak 150 cm vysoké a samozrejme, že som si musela aj jednu kúpiť s tým, že je to pre mňa výzva, keď sa v novom dome ostatným kvetinkám darí.

Doma som ju šupla pod strešné okná do stredu toho 3 metrového, aby mala dosť svetla a hádam aj tepla a nechala som ju v pôvodnom kvetináči.1 krát som ju poliala obyčajnou vodou z vodovodu (s takou polievam všetky),ale po prečítaní článku v knihe poctivo "zbieram" dažďovú vodu, tej je teraz požehnane:-)

Chcem sa spýtať pána, čo tu tak super radí, či mojej kokoske prospeje takéto svetko zo strešných okien, to bočné okno je orientované na východ ale asi 2,5 metra od neho je zasa veľké balkónové okno a aj sklené dvere na terasu.tie sú na juhZatiaľ som ju ešte nerosila, lebo samozrejme, že neviem, kde som pri sťahovaní dala rozstrekovač.Nerosím ani ostatné kvetiny, máme všade plávajúcu podlahu... Ale niekde v tejto porade bolo písané, že keď je v dome viacej kvetín, tak oni robia vlhko, tak neviem, čo je na tom pravdy... Mám ju polievať do spodnej misky alebo radšej zvrchu a mám poliať aj orech alebo len vedľa orecha aby nezhnil???Za odpoveď dopredu 10000 krát ďakujem.Martina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 117.119 (?), 26.5.2010 16:20

Dobrý deň,

v pěstování rostlin vám fandím, máte na to úžasné prostory. Dokonce vám je i závidím.

Asi bych měl začít tím, že čím více rostlin máte v bytě, tak tím máte i větší přirozenou vlhkost vzduchu, která je mnohem lepší než stříkání rozprašovačem. Vyhřívání od podlahy je úžasná věc pro tropické rostliny a pro kokosovou palmu to je asi to nejlepší co může být. Myslím, že asi jako jedna z mála máte šanci na to úspěšně pěstovat kokosovou palmu. Já jsem měl kokosovou palmu pod střešním oknem 2 roky, pak se mi tam nevešla. Takže to doporučuji.

Zalévat klidně na kokos, aby zbytečně netvrdl, stejně jestli se palmě podaří, tak ten kokos budete moct odstranit. Přesazovat není nutné, palma si řekne sama a to tak, že se vytlačí z květináče, dřív vám to nedoporučuji.

Banánovníku by se vám tam mělo také dařit (o ty se zajímám ve velkém). Teplo od spoda má také rád, snad přes zimu to nebude problém, s ubývajícím světlem ale se stálou teplotou mají tehdenci deformovat a ztrácet listy. A ty dva listy za měsíc je velmi pěkné číslo, na to, že ho máte v bytě. Mě dělají někteří i list za týden, ale já mám zimní zahradu. Co ale takhle jsem rozdal banány po příbuzných tak většinou udělají list za měsíc, to znamená že jste nadprůměrná pěstitelka. Já mohu doporučit ještě více rostlin, palmy, banány, tropické ovoce, tropický podrost a pak pošlete fotku té obývané džungle.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 231.152 (?), 26.5.2010 20:04

Dobrý večer,

ďakujem moc za odpoveď, dodali ste mi potebný optimizmus, dnes som si kúpila aj nový roztrekovač auž som ju aj 2 kráa rosila.Určite dám vedieť, ako sa nám vedie.Martina :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 231.152 (?), 26.5.2010 20:06

Ospravedlňujem sa za preklepy, ponáhľala som sa a takto to dopadlo.:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.230 (?), 27.5.2010 8:09

Dobrý deň,takto vyzerá moja kokosová palma po kúpení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
macka - (11) - 81.230 (?), 27.5.2010 8:10

takto

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
radek.god - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 34.178 (?), 31.5.2010 10:45
Nadhera! Kdyz se divam na Vasi palmu tak si vzpominam na to, jak asi vypadala moje palma pred mesicem.Mozna ta Vase vypada jeste lepe, hlavne co se poctu listu tyce.Pouze na konci listu, ty ktere nejsou na Vasich fotkach videt, jsem mel pri koupi nahnededle spicate "hroty", ale samotny listy byl cely zeleny bez jedineho hnedeho fleku.Jinak byla moje palma taky takhle krasne zelena.A dneska po mesici? :-(:-(:-(VSECHNY listy pomalu ale jiste UPLNE hnednou.POCASI venku stoji a jeste dlouho asi bude stat - vsichni vime za co :-(... Listy nejen ze hnednou, ale zaviraji se jako harmonika nebo skladacka presne podle pruhu,. ktere je tvori.Kokos a jeho slupka jsou beze zmen.Zadne fleky na kokosu nepribyvaji, porad jedna velka a jedna mensi prasklina. Nic nehnije.Kokos jsem opet presadil.Tentokrat jsem tam dal dolu 3-4 cm keramzitu a na to teprve kokos.Zadnou plisen, hnilobu nebo nejake poskozeni korenu jsem nezpozoroval.Zkusim prilozit fotku, ale nebude to hezky pohled.Neco jako moje hliva plicni, kde cela kostka zezalenala plisni misto bilym houbovym micelinem, ktere je pomalu na ustupu... Hodne stesti Vam i vsem dalsim pestitelum s jejich zelenymi " mazlicky " preje Radek :-)
Hnednouci zavirajici se listy
Hnednouci zavirajici se listy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 53.194 (?), 1.6.2010 14:04

Mám dotaz, jestli se dá vypěstovat palma z kokosu zakoupeného v obchodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 117.119 (?), 2.6.2010 0:13

Dá a celkem snadno, stačí kokos navlhčit, dát do igelitové tašky a třeba na parapet k oknu. A nebo ho prostě zasadit do hlíny tak aby to nejměkční kolečko koukalo ven, přikrýt igelitem zalívat a dát na teplé místo, klíčí do 3 měsíců, palma je pak mnohem vytálnější než z obchodů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
macka - (11) - 81.230 (?), 2.6.2010 8:02

Dobrý deň,

tak sa zasa hlásim, čo má nového moja "kokoska",ako som ju pracovne nazvala .ZATIAĽ  je ešte zelená, aj keď bohužiaľ musím priznať, že na tom treťom najväčšom liste som už ale pred 3 dňami objavila malý hnedý fliačik na kraji listu, zatiaľ je stále rovnaký, nezväčšuje sa (zatiaľ!) Manžel mi už dávno zahlásil, že kvetinka určite neprežije a uschne, to ale mám podporu... Ja som stále optimistka, každodenne ju sledujem, ako sa jej darí.Z tých dvoch najväčších listov sa im v strede spustil taký vlások alebo ako to mám nazvať, má toho veľa aj moja ďatlová palma, vyzerá to ako by bol na listoch padnutý dlhý vlas.Neviem či ste ma pochopili, na čo myslím.Postrekujem ju 3 krát za deň dažďovou vodou, postriekam trochu aj kokos.Tú ďatlovú palmu, čo som spomínala vyššie, som doteraz mala v detskej izbe a teraz som ju dala tiež k tomu veľkému oknu, nech robí kokoske spoločnosť  Je to už "stará" palma, je vypestovaná z ďatle (nie mojou zásluhou),má už hádam aj 10 rokov, prežila aj suchý byt.Rastie jej nový list, tak nech je kokoske vzorom.Keď budem mať novú fotku, tak určite pošlem, zatiaľ sa vám pochválim aspoň fotkou inej kvetinky, mám ju ale 2 mesiace, kúpila som ju v Baumaxe (ako väčšinu kvetín, lebo tam sú celkom lacné ),vyzerala tesne pred smrťou a mala 3 listy.Doma som ju presadila.manžel keď ju videl, len krútil hlavou, ja som povedala, že ju zachránim (sama som tomu neverila). A ako vyzerá teraz? Myslím, že sa jej darí... Martina :-)

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika