Jak vytvořit vodní zahradu, uklidňující zahradní prvek

Leknín
Zdroj: www.aquaticbiologists.com

Vodní zahrada v nádobě vám umožní přivést na zahradu nové rostliny a volně žijící živočichy způsobem, který tradiční květinové a zeleninové zahrady neumožňují. Malé ekosystémy poskytují prostředí pro vodní rostliny, jako jsou lekníny a vodní hyacinty, a mohou dokonce podporovat život malých zlatých rybek a komárů. Kromě toho zaplní vaši krajinu klidným zvukem tekoucí vody a barvami volně žijících živočichů, které přitahují. Jak vytvořit vodní zahradu? Zde vám vysvětlíme, jak vytvořit vodní zahradu v nádobě, od výběru rostlin až po přidání ryb. vodní rostliny a ryby.

Co je vodní zahrada?

Vodní zahrady se mohou vyskytovat přirozeně nebo mohou být vybudovány v nádobě, podzemním jezírku nebo bažině a jsou součástí zahrady. Tyto miniaturní, samostatné vodní ekosystémy obsahují vodu s pravými vodními rostlinami a rostlinami, které snášejí pěstování ve vodě. Mohou také hrát zásadní roli při podpoře volně žijících živočichů, protože poskytují přirozený zdroj vody pro ptáky a životní prostředí pro různé vodní tvory.

Jak vytvořit vodní zahradu, uklidňující zahradní prvek
Zdroj: www.marthastewart.com

Výhody vodní zahrady

Začlenění vodní zahrady do krajiny má mnoho výhod, od ekologických až po estetické.

Dodávají zahradě barvy

Vodní zahrady vnášejí do zahrady jedinečnou krásu. Extravagantní květinové expozice nabízejí možnosti potěšení jak ve dne, tak v noci díky začlenění rostlin kvetoucích v noci. Jedinečné barvy, tvary a textury rostlin často inspirují kreativitu a umělecké umění. Šumění vody navíc dodává další rozměr klidu.

Zvyšují biodiverzitu

Tento zahradní prvek pomáhá zvyšovat biodiverzitu volně žijících živočichů v krajině. Voda poskytuje ptákům a dalším volně žijícím živočichům místo, kde se mohou napít vody, a může se stát domovem pro ryby, žáby a hmyz.

Pomáhají kontrolovat komáry

Při správné péči mohou vodní zahrady dokonce pomoci kontrolovat populaci komárů na vaší zahradě. Zatímco stojatá voda může komáry přitahovat, dobře udržovaná vodní zahrada s pohyblivou vodou a určitými druhy ryb může pomoci kontrolovat komáří larvy.

Nejlepší nádoby pro vodní zahradu

Vodní zahradu lze vytvořit v různých nádobách, včetně kovového kbelíku, vany z pryskyřice, sudu od whisky, vany nebo betonového koryta, pokud nejsou porézní. Větší nádoby jsou nejlepším typem, protože potřebujete prostor a hloubku, abyste vytvořili životaschopné prostředí pro kořeny rostlin a ryby. Poznámka: pokud použijete dřevěnou nebo kovovou nádobu, nezapomeňte přidat vložku, protože ve dřevě se mohou držet bakterie a kov může ryby zabít.

Nejlepší rostliny pro vodní zahradu

Zdravá vodní zahrada bude připomínat přírodní jezírko s množstvím původních rostlin, odpadky na dně a kmeny nebo větvemi plovoucími na hladině.

Plovoucí rostliny

Plovoucí rostliny, které visí kořeny do vody, poskytují rychlé zakrytí vodní hladiny a pomáhají ochlazovat její teplotu během teplejší vody. Pozor, v mnoha státech dnes platí omezení, které rostliny můžete bezpečně pěstovat, některé jsou považovány za invazní a je třeba dbát na to, aby se nedostaly do přírodních vodních ploch.

Příklady: vodní salát, lekníny, lotosy, vodní hyacint.

Bažinné rostliny

Bažinné rostliny, známé také jako okrajové rostliny, obvykle najdete na okrajích potoků a říček. Nejraději rostou v nasycené půdě a ve vodě hluboké až několik centimetrů, v závislosti na druhu.

Příklady: Vodní kosatce, růžové pogonie, rosnatky.

Okysličovadla

Okysličovadla jsou ponořena na dně vodní zahrady. Udržují pod kontrolou růst řas, poskytují úkryt rybám a dodávají kyslík.

Příklady: Okysličovadlo, úhoř, anacharis, kabomba a pýr.

Jak vytvořit vodní zahradu, uklidňující zahradní prvek
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak vytvořit vodní zahradu

Nyní, když víte, co do své vodní zahrady umístíte, můžete začít s její tvorbou.

Výběr místa

Vyberte místo, kde bude mít vaše vodní zahrada přibližně šest až osm hodin přímého slunce (vodní rostliny milují slunce!) s trochou stínu během nejteplejší části dne. To pomůže regulovat výskyt řas a teplotu vody. Chladnější voda zadržuje více kyslíku a bude příjemnější pro rostliny a živočichy, kteří jezírko obývají.

Vyvarujte se umístění vodní zahrady na nízko položeném místě, které by mohlo do jezírka nasměrovat nežádoucí odtok z deště a zavlažování. Zvažte také umístění velkých stromů, které vrhají stín a mohou se stát problémem na podzim, když opadá listí.

Příprava nádoby

Umístěte nádobu na vybrané místo a začněte ji připravovat pro rostliny. Pokud je nádoba dřevěná nebo kovová, měli byste ji vyložit. Pozinkovaný kov ryby zabije. Voda je rozpouštědlo, a pokud se voda neustále dotýká přímo pozinkovaného kovu, nádoba časem zrezne a rozpadne se. Obecně platí, že plastové zásobní nádrže nepotřebují obložení.

Po přidání obložení zvažte položení kamenů na dno nádoby. Kameny poskytují prostředí, ke kterému se mohou kořeny přichytit. Kameny také poskytují místo pro kolonizaci bakterií, což je ideální, pokud do vodní zahrady přidáváte ryby.

Přidání bahenních rostlin

Při přidávání bahenních rostlin je nechte v plastových květináčích a na zeminu v nádobě nasypte štěrk, aby se udržely na místě. Jakmile jsou uspořádány podle vašich představ, přidejte do nádoby vodu.

Naplňte nádobu vodou

Vodní zahrádku je nejlepší naplnit dešťovou vodou nebo vodou z nedalekého přírodního jezírka. Vodu z kohoutku, která má v sobě změkčovač, nedoporučujeme používat k plnění vodní zahrady, protože má vysokou koncentraci soli. Pokud přece jen potřebujete použít vodu z vodovodu, zvažte použití odchlorovacího přípravku. Udržujte hladinu vody blízko okraje nebo ji opatřete větví, aby se z vodního prvku mohli napít malí ptáci.

Přidejte vodní čerpadlo

Než přidáte další rostliny, zvažte instalaci vodního čerpadla, aby voda cirkulovala. Tento prvek vytváří uklidňující zvuk, který dodá vaší krajině atmosféru, a také zabraňuje líhnutí larev komárů.

Přidání plovoucích rostlin

Přidejte do zahrady plovoucí rostliny, jako jsou vodní hyacinty a lekníny. Tyto rostliny nepotřebují půdu, jejich kořeny jsou v přímém kontaktu s vodou a živiny čerpají z vody. Pomáhají poskytovat další stín a úkryty pro ryby.

Přidejte ryby

Jakmile je vodní zahrada založena, můžete do ní nasadit malé zlaté rybky a komáry. Doporučuje se počkat několik týdnů před přidáním ryb, aby se dobré bakterie stihly usadit. Až bude vodní zahrada zakrytá stínem, vezměte sáček s rybičkami a před vypuštěním rybiček jej asi na 15 minut ponořte. Pravidelně je krmte a zároveň nechte řasy, aby se vytvořily jako zdroj potravy.

Jak pečovat o vodní zahradu

Na rozdíl od některých zahrad, které vyžadují pravidelné zalévání a hnojení, jsou vodní zahrady poměrně nenáročné na údržbu.

Jakmile se na dně nahromadí 2 cm rozkládající se hmoty, vypusťte vodu a vyčistěte vodní zahradu. Hnojiva používejte střídmě, protože voda a půda dodají rostlinám potřebné živiny. Pravidelně používejte zálivky proti komárům, které pomáhají při jejich hubení. Lze je sehnat v místním zahradnickém centru a obsahují kmen bakterií, který je toxický pro komáry, ale bezpečný pro volně žijící zvířata a lidi. Odstraňte všechny květy, listy nebo listí dříve, než se začnou rozkládat. Do vody přidejte plovák, abyste udržovali správnou hladinu vody pro rostliny ve vodní zahradě.

Jak vytvořit vodní zahradu, uklidňující zahradní prvek
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově vzato, vodní zahrada v nádobě nabízí unikátní možnost přivést do zahrady nové rostliny a volně žijící živočichy, vytvářející malé ekosystémy s vodními rostlinami a rybami. Voda nejen poskytuje prostředí pro pěstování leknínů, vodních hyacinthů a dalších rostlin, ale také podporuje biodiverzitu a zajišťuje kontrolu komárů. Vytvoření vodní zahrady je esteticky příjemné a přináší do zahrady klid a barvy, což ji činí nejen funkčním, ale i krásným prvkem krajinářského designu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno