Kokosová palma



   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
         
host - 117.119 (?) 
29.1.2010 11:37

Dobrý den paní Mirko,

velmi mě zajímá jak taková kokosová palma vypadá po deseti letech, bylo by možné jí odfotit a vložit sem?(přihlašte se, napište příspevek, odešlete a až pak jde do toho přípěvku vložit fotka).

Nechci být skeptický, ale vypadá to bídně s tou vaší palmou, vono 18 stupňů by i klidně stačilo, ale musela by mít spousty světla, tedy spíše sluníčka. Při takové teplotě a ještě třeba jestli na ní působí jiný faktor (průvan, zálivka, suchý vzduch) bohužel tuty tropické druhy trpí. osobně považuji za úspěch, že se s váma 3x stěhovala a z toho jí to 2x nevadilo.

A mohu říct, že mi po letošní zimě z kokosové palmy toho taky moc nezbylo, má jenom jeden vyrůstající list ještě neotevřený, také se suchou špičkou. Přenesl jsem jí domu ze zimní zahrady, v zimní zahradě bylo celý listopad 10 stupňů, na konci listopadu to s ní vypadlo bledě, tak šla domu kde je kolem 23 stupňů. Neroste, ale zatím se sní ani nic neděje, tak doufám že se na jaře rozjede.

Takže já vám mohu jen doporučit, aby jste jí dala na nějaké teplejší místo, klidně i s nedostatkem světla (když stejně nemá žádný list) a až se začne zpamatovávat tak jí přesuňte ne slunější místo, přes léto klidně i ven na sluníčko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 131.14 (?), 2.2.2010 8:57

Zdravim vas a diky za prispevek. Ono uz asi ani nema cenu tu palmu fotit, vypada jak mrtvolka. Na vysku ma porad jen asi metr, jen ten kminek co jde z kokosu je dost drevnaty a silny, v prumeru tak 10cm. A uz ma chudinka jen jeden usychajici list no a ten novy, co se neotvira.

Palma stoji v obyvacim pokoji u takovych tech francouzskych dveri - cili okno az na zem, je to nejslunnejsi misto v dome, otocene na jih  - bohuzel ted zrovna toho slunicka moc nebylo, ze. Topeni je asi necely metr od ni, posunu ji tedy bliz. Jen mam strach, ze uz to asi nepomuze :(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Tesla - (2) - 70.87 (?), 9.2.2010 21:51

Dobrý deň,

26.4.2009 sme pridali príspevok ohľadom dvoch paliem, ktoré sme priviezli z Karibiku. Zatiaľ sa im celkom darí. Každá má nový dvojlist a jednej rastie aj tretí. Prikladáme aj foto (listy so spálenými koncami sú pôvodné).

Zároveň nám ale zrejme odchádza kupovaná palma (zakúpená v apríli 2009). Začali jej náhle a rýchlo hnednúť a schnúť listy od koncov (dokonca aj nové). Nachádza sa v najsvetlešej izbe orientovanej na juh s teplotou nad 21 stupňov. Požívame aj ultrazvukový zvlhčovač vzduchu a polievame len dažďovou vodou. Teda podmienky má podobné ako tie dve privezené. Než prišla zima tak sa jej veľmi darilo. Taktiež prikladáme foto.

Chceli by sme Vás poprosiť o radu, čo sa s ňou deje a ako ju môžeme zachrániť, prípadne ako tomu predchádzať. Velmi pekne ďakujeme.

Teo a Slávka

Privezená 1
Privezená 1
Privezená 2
Privezená 2
Kupovaná
Kupovaná
Kupovaná
Kupovaná
Kupovaná
Kupovaná
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?), 9.2.2010 22:01
Kokosova palma je opravdu chytak na lidi.. to je celkem narocna na nase podminky... i kdyz se mi trochu dele darilo udrzet nez obvykle ale stejne mi pošla... ja si ji vzdy preji misto kvetin do vazy nebo jinou rostlinu v kvetinaci.-... tak jsem mela vzdy kokosovou palmu a ona proste ma stejnou trvanlivost jako kvetiny do vazy.. radeji si kupte kokos.palmu jako umely stromek. ten zarucene vydrzi,.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 117.119 (?), 10.3.2010 18:12

Věřte nebo ne, ale i já dokonce souhlasím. Aby palma dobře prosperovala, potřebuje velmi dobré podmínky, ale ty jí většinou lidé, co se tomu přímo nevěnují, nedokáží zajistit a s úbytkem světla a s topnou sezónou, palmy odcházejí. Mě se palmu podařilo udržet přes tři roky, ale pak pošla na podchlazení, to už opravdu musí být souhra náhod a velké štěstí si koupit odolnou rostlinu co se dokáže aklimatizovat na naše domácí podmínky (všechny kokosové palmy nejsou stejné).

Ale zase na druhou stranu, mám velmi dobré zkušenosti s kokosovými palmami naklíčené u nás, nebo přivezené od někaď z tropů. Když u nás rostou od malička, tak se jim opravdu daří!

A zase abych neodrazoval, že to nejde, tak jem viděl i u nás v ČR obrovské kokosové palmy i s tří metrovým kmenem. V Praze ve skleníkách ČZU. Bohužel už se jim tam ta jedna moc nevejde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jao - (28) - 185.223 (?), 10.3.2010 21:08

Musím s Vami súhlasiť. Tiež sme si vypestovali palmu od malička. Polotieň, stála teplota, prihnojovanie a väčšia vlhkosť. Mali sme ju asi 15 rokov. Keď už zaberala polovicu miestnosti, začal som z nej citlivo robiť bonsai. Žiaľ,  moje "estetické" vnímanie palma nepochopila a postupne vysychala. Teraz máme už len veľkú miestnosť s malými sukulentami :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
radek.god - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 34.178 (?), 26.4.2010 22:46

Tak mame taky prisustek do rodiny a koukam na ty flicky na kokosu a vypada to, ze jsem to s tim jiz vcera 25.4.2010 koupil.Rozhodne to neni tak zle jako na fotce u snad uplne prvniho prispevku pani Audyove z roku 2007 (?), ale naznaky tam podobne jsou.Listy vsechny zelene, uplne ostre delsi a tenke konce vsech listu jsou nahnedle, tak asi 1cm asi?.jeden 30-40 cm maly, jiz v Tescu nalomeny list, jsem ustrihnul.Dnes jsem poprve rosil kokos, palmu, stonek i listy a zaleval symbolicky do hliny a na talirek/"misku" pod kvetinacem.Zatim je tedy pod kvetinacem pouze maly talirek, snad brzy dame kvetinac s palmou do vetsiho kvetinace do ktereho budeme lit vodu.do presazovani bych se zatim radsi nepoustel.Je to v byte, svetlo tam zatim moc nejde, jamile bude tepleji tak palma pujde asi na balkon, na stranu kde je svetlo, ale ne slunecna poledni vyhen, ta je na protilehlem balkonu.V obchode jsem vzal palmu co mela nejvetsi kokos a vypadala nejlepe, tedy vcetne zelenych listu, snad tedy zadnou chciplotinu.Teplota v byte by mela byt +/- 20°C, obcas vetrani, zadny pruvan.Snad sem pujde vlozit fotecka.Pokud nekoho napada nejaka rada, tak budu jedine rad za reakce, zvlast mam obavu o ty male nasedle flicky na kokosu.Radek.

Cela palma
Cela palma
Kokos
Kokos
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 117.119 (?), 27.4.2010 23:27

Palma pěkná, jako ze žurnálu, jakoby se sama prodala. Ne, je fakt pěkná. Teď je brzo dělat závěry jak se jí vede. Z vlastních zkušeností a hlavně z toho co čtu a vidim denno denně, nepřestávejte rosit a to hlavně z toho důvodu, že doposud byla zvyklá na hodně vlhký vzduch, přechod do suchého bytu jí vysušuje listy a sme u těch fleků, pokud mohu říct, tak těch fleků se nikdy a nikdo nezbavíte!

Za další, rozhodně doporučuji větrání na balkoně a i když je to tropická palma, u nás venku může být od května do září, mam to odskoušeno, není to žádná věda. Přesadit můžete, dokonce bych řekl, že je to nutnost, ale nesklepávejte starou hlínu na to je dost háklivá. Sluníčko jí nevadí, ba naopak, za výhěň za sklem vám bude vděčná. Ale zase, nejdřív postupně přivykat a přizpůsobyt tomu zálivku. Čím více slunce tím ať spíše stojí trochu ve vodě, při pěstování doma je lepší jí udržovat polosuchou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 34.178 (?), 28.4.2010 18:38

Dobry den, dekuji za nazory rady a pomoc :-) Rosim nekolikrat denne, rekl bych ze palma "udela" z ostrikovace min 1 litr ci vic, pouzivam 1-2 dny odstatou vodu.Zespodu z talirku moc nepije, ale po ostrikani se da rict, ze chvili po dukladnem roseni je palma zase sucha, o tom jak rychle chlasta samotny kokos ani nemluve.Po poradnem zvlhceni je do par minut suchy, ale nemekne, jako ze bych citil lehoucke zmeknuti pod rukou jak tady bylo psano.Z fotky a uhlu to neni moc videt, ale Palma ma nyni "pouhych"  8 listu a to jsem dva mensi musel ustrihnout, viz vyse.Ted nevim zda jste temi fleky kterych se nikdy nezbavime myslel ty mnou avizovane sede na kokosu nebo ty hnede na listech, kde ja je mam zatim jen na konecach listu a symbolicky maly prouzek 7-10 cm dlouhy a asi 1-4 mm siroky zespodu jednoho konce nejvetsich listu, spis je to takova tmave hnedozelena ...?Teplota v byte je ted +/- 18-max 20°C pres den venku bude min. Jak je to s tou palmou na balkone? to jako nechavate i pres noc, kdy tam urcite ted nebude ani 20°C spis tak 10-15 max°C ??? Mam strach, aby tam palma na ukor dostatku svetla neumrzla  . Jaka teplota by pripadne pres noc mela byt minimalni, aby venku na balkone palma mohla "prespat"? Pokud koupim vetsi kvetinac, tak predpokladam, ze kokos zustane cely nad povrchem, musim dat pozor na korinky, ale otazka zni jakou kombinaci jakych zemin cis substratu a v jakem pomeru mam pouzit na vyplneni prostoru mezi vetsim kvetinacem a stavajicim "obalem" palmy? Asi by bylo dobre vytvorit tu samou smes v jake to je, ale jak to poznam?Takze vyhen hned za sklem s castym rosenim je vporadku, ale jen nesmi byt na primem slunicku a absolvovat tak nejvetsi vyhen kolem 13-14 hodiny nebo to v nasich podminkach nevadi jelikoz ze zemi odkud pochazi jsou nase "slunecne vyhne" povazovany spise za "stin", viz moje zkusenosti z Krety ci Tuniska ?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 34.178 (?), 4.5.2010 13:35

Tak zatim se palma drzi, puvodni hnede flicky na konci 2 listu se nesiri, kokos je jiz praskly od stonku po okraj, dokonce se objevila dalsi prasklina na boku.Kokos chlasta jako duha, listy taky.Radeji jsem presadil do vetsiho kvetinace s vlastni miskou a pouzil zeminu pro kaktusy a sukulenty z Hornbachu:-) Vyska palmy je zatim pouhych 1.7 metru.Listy dal nerostou nebo se nezvetsujou.Spicate konce listu(hroty),  ktere byly hnede a suche, jsem ustrihnul :-) a palma zije.Vzal jsem take nake hnojivo na palmy, ale zatim jsem nehnojil.uvidime dal.Prilozim aktualni fotku s prasklinou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika