Rajčata pro sezónu 2015



Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 57.97 (?)
8.3.2015 7:15

Pěkné, bohaté kompaktní hrozny, ale to je vše. Chuť průměrná, praskání plodů se nevyhnulo, tlaku plísně také moc neodolávalo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  31,  32,  33,  34,  35  >   
         
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 1.3.2015 10:14

Souhlasím s panem Zdenci. Zatím o nic nejde, rostlinky stočte do spirálky či do tvaru J a zasaďte po jednom do kelímku. Dejte na větší stětlo a do menší teploty. Vytahování rostlin je vždy záležitost poměru světla a teploty. Místo přisvětlování je vhodné za rostliny umístit zrcadlo nebo staniol, také to zvýší světelný komfort.  Zdraví Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 95.14 (?), 1.3.2015 10:53

Se světlem mám trochu problém. Okna na severovýchod, plastová, trojskla s ještě jakousi folií, takže se zvenku zrcadlí, ale dovnitř moc dobře už venkovní světlo neproniká, radiátory jsem včera stáhla, tak aspoň teplo ovlivním a přes den začínám sadbovače přenášet do prosklené verandy aspoň po dobu, kdy se tam pohybuje teplota kolem osmnácti stupňů, pak je zase odnáším dovnitř na parapet. Člověk se nalítá po schodech, ale byla bych ráda, aby pak z toho aspoň něco bylo, když už vynaložím tolik úsilí. Proto mne známá vyděsila, že pak z takto vytáhlých sazeniček nic moc nebude a mám prý raději vyset znovu. Když člověku je těch rostlinek co vykoukly na svět už zase docela líto je vyhodit. Tak je nechám a uvidíme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 1.3.2015 18:13

Také nemám doma ideální podmínky.  Udělala bych to, co radí výše + sadit rostlinky šikmo do země, až budete vysazovat na pole, mívám v zemi kus rostliny, odhadem 40-50cm. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
treeface - (9) - 71.20 (?), 2.3.2015 13:39

Pěkný den všem z Hané,

a mám dotaz - je možné, resp. zkoušeli jste někdo pěstovat keříčkové rajče jako tyčkové? Já měl loni různé ruské keříčkové odrůdy (FINIK KRASNYJ, SAMOCVET NEFRITOVY, SPRUT SLIVKA atd.), ale vznikla z toho taková džungle, že se v tom ani nedalo vyznat, co je co :). 

A ještě, máte zkušenosti s odrůdami GOLDEN CHERRY a SUPERB?

Moc díky,

Pepa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 2.3.2015 19:38

U rajčete Finik krasnyj je na obale uvedeno polodeterminantní. Pěstovala jsem u tyčky na dva výhony, dorostlo mi asi do 1,7 m. Ve skleníku jsem pěstovala ve formě stěny na zdi, část výhonů jsem vyštipovala. Tato odrůda se příliš neodlišuje od klasických tyčkových rajčat. S ostatními Vámi jmenovanými nemám zkušenost. Obecně se determinantní rajčata dají pěstovat na několik výhonů, ostatní lze vyštipovat. Při vyštipování je nutno dávat pozor na to, aby nedošlo k nechtěnému ukončení růstu rostliny. Možná někdo další napíše také svoje zkušenosti. Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
treeface - (9) - 71.20 (?), 11.3.2015 7:04

Super, díky moc za odpověď. Pěstujete většinu rajčat venku, nebo ve skleníku? Mně přijde, že kromě faktu, že v tom skleníku začínají plodit dříve, to už od půlky léta není zas taková sláva... A nestíhám je ani vyštipovat, jak rychle rostou :-).

Pepa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 39.19 (?), 2.3.2015 22:19

Já se letos většinou přidržím již vyzkoušených osvědčených odrůd, i když něco nového bych rád také zkusil. Nejsem zase takový "rajčatový maniak", abych objednával semena ze zahraniční, a tak si budu muset vystačit s domácím sortimentem. Vezmu to podle oblíbenosti:

Goldkrone - loňská semena jsem někde zatratil, ale jak jsem zistil, prodává je i firma Moravoseed - už je mám doma. Tyto malá kulatá a sladká rajčátka mají naprosto specifickou chuť a mrzelo by mne, kdybych je letos nesehnal.

Zlatava - nesmí též chybět.

Dále to budou klasické červeno-vekoplodé "plniče" jako Start S, Tornáda, Patro či Pedro.

Z maloplodých vyseji i pár Ildi, nebo Idil.

Pro zpestření mi celkem zachutnala Green zebra (ale nesmí přezrát), stačí mi 3 kusy.

Možná i nějaké to Bejbino - i když většinou všechny plody popraskají.

Rád bych zkusil i chválenou Sladkaja Děvočka - ale semena jsem nikde neviděl prodávat.

Vysévat se chystám někdy po 10. březnu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
andydul - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 143.168 (?), 7.3.2015 16:12

Tento rok budem pestovať vo väčšom len dve najchutnejšie odrody, 1/3 rastlín budú Mini San Mazzo, ktoré má vynikajúcu, veľmi sladkú výraznú chuť, na tejto odrode som nenašiel žiadne nevýhody, plody prežili v roku 2014 aj silné krupobitie v tejto oblasti (Bratislava) dosť neobvyklé, v auguste, ktorý bol mimoriadne daždivý prasklo len zopár plodov na vrchole rastliny. U mňa po všetkých stránkach jednotka! Všetky ostatné plody z iných odrôd šli do koša, roztrhalo ich na kusy buď krupobitie, alebo silné augustové dažde, ale Mini San Mazzo sa udržalo, plody sú veľmi pevné, nemajú toľko vody a šupka je tenká - priam ideálne.

Samozrejme, tlak pliesní dovŕšil dielo skazy, sezónu pestovania pod holým nebom na streche paneláku som ukončil koncom augusta. Na krytom balkóne sa darilo rastlinám do prvých mrazov.

Ďalšia 1/3 rastlín bude jednoznačne Stupické, kvôli extrémnej skorosti, odolnosti na chlad a samozrejme kvôli pomerne dobrej chuti. Naviac je nenáročná na priestor aj kvôli svojmu vzrastu a netreba vylamovať zálistky.

Takmer každý tu chválite Bejbino F1, z mojich skúseností sa jedná o veľké sklamanie. Výhodou odrody je skorosť a mimoriadna plodnosť rastlín, výšku 3 metre nie je problém dosiahnuť. Nevýhodou je, že plody extrémne praskajú, nielen počas dažďa, ale aj keď je sucho, robia to aj rastliny pestované pod holým nebom, aj tie kryté. Nepreháňam, ak tvrdím, že 50% plodov tejto odrody praskne. Chuťovo priemer, aby plody mali akú-takú chuť je treba po dosiahnutí červenej farby plodov nechať plody na rastline ešte 1-2 týždňe. Po predchádzajúcich sezónach Bejbino obmedzím len na dve rastliny, kvôli kvantite plodov.

Podobne je na tom Ildi - rastlina nádherne kvitne a naraz poskytne stovky plodov, ktoré však nemajú pre mňa zaujímavú chuť, navyše rýchlo mäknú a kazia sa. Ako náhradu mám inú žltú cherry odrodu, ktorú som si vypestoval z plodu, ktorý som dostal na ochutnanie a hoci mi nechutil (nebol podľa mňa dostatočne zrelý), odložil som si semená, zasadil som a už pár rokov som veľmi spokojný, plody sú chutnejšie ako Ildi, dva krát väčšie, hoci výnos je nižší. Ide mi ale o chuť a kvalitu. Tento rok teda Ildi nebudem pestovať.

Tornádo F1 - slabý výnos, praskanie, podpriemerná chuť, už nebudem pestovať.

Sláva porýnia - veľmi neskorá, čo by bolo fajn, ale chuťovo podobne ako Tornádo, už nebudem pestovať.

Idyll - táto odroda nikdy nesklame, nevýhodou sú veľmi maličké plody a teda veľa roboty pri zbere, chuť veľmi dobrá - veľa kyselín a cukru, výrazná. Veľmi náchylná na plesňové choroby. Budem pestovať len jednu rastlinu kvôli časovo náročnému oberaniu a celkovej starostlivosti.

Potom mám pripravené sadeničky neznámych odrôd, ktoré pestujem kvôli chuti:

- Bifteková, plody s reborvaním o hmotnosti cca 500g - používame na pretlak, v minulom roku som ich z balkóna pri jednom zbere obral z troch rastlín 10kg a plodili pekne celú sezónu. Rastlina je vysoká cca 1m, vhodná na balkón.

- Čierna, plody s hmotnosťou cca 300g - exotická chuť, veľmi silná rastlina so stonkou hrubou až 2cm, ako som u inej odrody nevidel. Výška 2m.

- Odroda cherry slivkového tvaru z holandska, vynikajúca chuť, ak to bol hybrid, mám smolu, ak nie, budem sa tešiť na výsledok.

Celkovo budem mať maximálne 20 rastlín, kedže nemám záhradu a pestovanie rastlín blízko seba sa mi nevyplatilo (keď som mal 30 odrôd na rovnakom priestore). Na balkón dám len 8 rastlín a na strechu zbytok, hoci tam by sa ich zmestilo kvantum, vodu na zalievanie tam musím nosiť, v lete polievam dva krát denne, takže 10 litrov vody ráno a 10 večer. Každá rastlina má 20-litrovú nádobu zeminy, nie je to veľa, záhrada je záhrada, ale na streche majú aspoň celý deň slnko.

Čítal som tu aj o nekróze špičiek plodov z nedostatku vápnika a drvené škrupiny z vajec sú vhodné, lepšie je ich však pomlieť na prášok v mlynčeku na kávu, vápnik sa tak uvoľňuje lepšie. Ideálne pri výsadbe dať prášok priamo na koreň a zasypať zeminou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 173.17 (?), 7.3.2015 23:13

Pěstovali jste někdo v loňském roce cherry rajče Strillo ze SEMO? Jak jste s ním byli spokojeni?
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 57.97 (?), 8.3.2015 7:15

Pěkné, bohaté kompaktní hrozny, ale to je vše. Chuť průměrná, praskání plodů se nevyhnulo, tlaku plísně také moc neodolávalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  31,  32,  33,  34,  35  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika