Tento rok budem pestovať vo väčšom len dve najchutnejšie odrody, 1/3 rastlín budú Mini San Mazzo, ktoré má vynikajúcu, veľmi sladkú výraznú chuť, na tejto odrode som nenašiel žiadne nevýhody, plody prežili v roku 2014 aj silné krupobitie v tejto oblasti (Bratislava) dosť neobvyklé, v auguste, ktorý bol mimoriadne daždivý prasklo len zopár plodov na vrchole rastliny. U mňa po všetkých stránkach jednotka! Všetky ostatné plody z iných odrôd šli do koša, roztrhalo ich na kusy buď krupobitie, alebo silné augustové dažde, ale Mini San Mazzo sa udržalo, plody sú veľmi pevné, nemajú toľko vody a šupka je tenká - priam ideálne.
Samozrejme, tlak pliesní dovŕšil dielo skazy, sezónu pestovania pod holým nebom na streche paneláku som ukončil koncom augusta. Na krytom balkóne sa darilo rastlinám do prvých mrazov.
Ďalšia 1/3 rastlín bude jednoznačne Stupické, kvôli extrémnej skorosti, odolnosti na chlad a samozrejme kvôli pomerne dobrej chuti. Naviac je nenáročná na priestor aj kvôli svojmu vzrastu a netreba vylamovať zálistky.
Takmer každý tu chválite Bejbino F1, z mojich skúseností sa jedná o veľké sklamanie. Výhodou odrody je skorosť a mimoriadna plodnosť rastlín, výšku 3 metre nie je problém dosiahnuť. Nevýhodou je, že plody extrémne praskajú, nielen počas dažďa, ale aj keď je sucho, robia to aj rastliny pestované pod holým nebom, aj tie kryté. Nepreháňam, ak tvrdím, že 50% plodov tejto odrody praskne. Chuťovo priemer, aby plody mali akú-takú chuť je treba po dosiahnutí červenej farby plodov nechať plody na rastline ešte 1-2 týždňe. Po predchádzajúcich sezónach Bejbino obmedzím len na dve rastliny, kvôli kvantite plodov.
Podobne je na tom Ildi - rastlina nádherne kvitne a naraz poskytne stovky plodov, ktoré však nemajú pre mňa zaujímavú chuť, navyše rýchlo mäknú a kazia sa. Ako náhradu mám inú žltú cherry odrodu, ktorú som si vypestoval z plodu, ktorý som dostal na ochutnanie a hoci mi nechutil (nebol podľa mňa dostatočne zrelý), odložil som si semená, zasadil som a už pár rokov som veľmi spokojný, plody sú chutnejšie ako Ildi, dva krát väčšie, hoci výnos je nižší. Ide mi ale o chuť a kvalitu. Tento rok teda Ildi nebudem pestovať.
Tornádo F1 - slabý výnos, praskanie, podpriemerná chuť, už nebudem pestovať.
Sláva porýnia - veľmi neskorá, čo by bolo fajn, ale chuťovo podobne ako Tornádo, už nebudem pestovať.
Idyll - táto odroda nikdy nesklame, nevýhodou sú veľmi maličké plody a teda veľa roboty pri zbere, chuť veľmi dobrá - veľa kyselín a cukru, výrazná. Veľmi náchylná na plesňové choroby. Budem pestovať len jednu rastlinu kvôli časovo náročnému oberaniu a celkovej starostlivosti.
Potom mám pripravené sadeničky neznámych odrôd, ktoré pestujem kvôli chuti:
- Bifteková, plody s reborvaním o hmotnosti cca 500g - používame na pretlak, v minulom roku som ich z balkóna pri jednom zbere obral z troch rastlín 10kg a plodili pekne celú sezónu. Rastlina je vysoká cca 1m, vhodná na balkón.
- Čierna, plody s hmotnosťou cca 300g - exotická chuť, veľmi silná rastlina so stonkou hrubou až 2cm, ako som u inej odrody nevidel. Výška 2m.
- Odroda cherry slivkového tvaru z holandska, vynikajúca chuť, ak to bol hybrid, mám smolu, ak nie, budem sa tešiť na výsledok.
Celkovo budem mať maximálne 20 rastlín, kedže nemám záhradu a pestovanie rastlín blízko seba sa mi nevyplatilo (keď som mal 30 odrôd na rovnakom priestore). Na balkón dám len 8 rastlín a na strechu zbytok, hoci tam by sa ich zmestilo kvantum, vodu na zalievanie tam musím nosiť, v lete polievam dva krát denne, takže 10 litrov vody ráno a 10 večer. Každá rastlina má 20-litrovú nádobu zeminy, nie je to veľa, záhrada je záhrada, ale na streche majú aspoň celý deň slnko.
Čítal som tu aj o nekróze špičiek plodov z nedostatku vápnika a drvené škrupiny z vajec sú vhodné, lepšie je ich však pomlieť na prášok v mlynčeku na kávu, vápnik sa tak uvoľňuje lepšie. Ideálne pri výsadbe dať prášok priamo na koreň a zasypať zeminou.