Rajčata 2019



lajci - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 4.22 (?)
10.1.2019 7:22
Vyviseny záhon pre rajčiaky vlastnoručne postaveny.Po ročnom skúšani som zistil že doplnková závlaha bude ešte potrebná nakoľko v letných mesiacoch sa prehrievaju korene. Ale ináč dobrý spôsob ako si z prace urobiť relax viazaním a vylamovanim výhonov.


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 135.180 (?), 19.1.2019 9:55

Připomenu co jsi napsal: "podmínky jsou důležitější než odrůdy". S tím já nesouhlasím. Doufám, že každému zde na webu, který pěstoval rajčata alespoň dva roky je jasné, že pokaždé je stejná odrůda trochu jiná. Jednou jsou rajčata třeba zde vzpomínané odrůdy Start F1 trochu sušší, s koncentrovanější chutí, podruhé vodnatější mdlejší, potom mají zase žlutý límec, popraskají vlivem nadměrného množství vody a na balkoně trpí velkým horkem a nedostatky ve výživě (záleží na tom, jak pěstitel namíchá substrát).. Ale to ví každý a není třeba o tom diskutovat. Ale pořád je to odrůda Start F1 se svou typickou chutí. Ještě se, mně nestalo, že by některý z pozdějších českých hybridů chutnal v některém roce jako Start F1. Možná může někomu třeba Tornádo chutnat víc, ale to je otázka chuti každého z nás. Opravdu o tom, že podmínky pěstování jsou v čase různé a mění se je úplně zbytečné diskutovat.

K tomu Tomatoberry F1 mohu napsat jen to, že jsem ho pěstoval jednou ze semen darovaných a jednou ze semen která jsem si koupil v Anglii. Mohu říct, že mně chutnalo, to je vše. Ale každý máme své preference chuti a možná někomu třeba jako mně může chutnat víc třeba obyčejné Goldkrone, Podle mne je vše otázka módního trendu. Všichni pěstují cherry rajčata snad kvůli tomu, že je mají pro děti a vnuky, ke mně na zahradu žádná drobotina nechodí a tak se moc cherry rajčatům nevěnuji. Dnes už Tomatoberry ani Sungold není top odrůda. Kdo chce být in, tak pěstuje některé odrůdy firmy Tokita s názvy začínajícími na Sun...

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 33.10 (?), 19.1.2019 12:30

Rad bych vedel nazor jinych pestitelu rajcat na odrudu SUNGOLD F1 chci ji letos vyzkouset       v odbornem casopise pisou doslova odruda povazovana v celem svete za chutovou spicku jedno z nejranejsich rajcat cenene pro skutecne vyjimecnou plnou chut s vyvazenymi cukry i kyselinkami    novinka roku 2018     vasek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Matel - (4) - 39.19 (?), 20.1.2019 0:10

Za mne muzu rict, ze Sungold F1 patri mezi par nejlepsich odrud cherry rajcat ktera jsem doposud skusil. Chuti, vzrostem, rannosti, odolnosti... celkove velice fajn cherry odruda. Chutove lepsi je pro mne osobne uz jenom sweet aperitif, ale ten je drobny a celkove je toho mene na rostline. Myslim si ze Sungold proste nemuze urazit nikoho a minimalne za zkousku urcite stoji...

Rasto.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 135.156 (?), 20.1.2019 8:20

Je dobře, že jste se ozval. Třeba nám něco poví ještě někdo jiný.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 177.133 (?), 19.1.2019 18:26

Dnes už Tomatoberry ani Sungold není top odrůda. Kdo chce být in, tak pěstuje některé odrůdy firmy Tokita s názvy začínajícími na Sun...

Obě tyto odrůdy od Tokity jsou, a na Sun... je i Sungold wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 135.180 (?), 19.1.2019 19:00

Máte pravdu. Vyjádřil jsem se nepřesně. Myslel jsem ty nové odrůdy- Sunpeach, Suncherry, Sunchocola, Sungrape, Sungreen a Sunlemon. Tomatoberry (pěstoval jsem je už v roce 2014) a Sungold (pěstoval jsem od roku 2015) jsou poněkud starší odrůdy, možná u nás jsou to novinky, protože se semena objevují v nabídkách českých firem až teď. Pokud se mám vyjádřit k Sungoldu, tak je to chutné rajče (chuť trochu jiná než u nás známé červené odrůdy), ale je potřeba každý den probírat. Praská nejen když zaprší, ale také když o jeden dva dny přezraje a také po natrhání při přepravě a doma po uložení. Pro mne nemá žádný význam, protože vnoučata se objeví tak maximálně jednou za týden a to je už polovina Sungoldů špatná. Možná má někdo jiné zkušenosti, takhle to vidím já. Mám ještě dvě semena, tak je letos vyseji a to bude u mne konec.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.19 (?), 16.2.2019 23:29

S tím mohu jenom soulhasit, neni to rajce na skladovani, a taky kdyz prezraje tak mi prijde jako by bylo nahnile nebo jak to rict, je treba vychytat spravny moment. Proste je to spis na mlsani primo na zahrade... Jinak v mojich podminkach (nejmene zrazkova oblast CR) s praskanim nebyl zasadni problem, ale nekde to urcite vadit muze, nemam osobni zkusenost.

Dejte pak vedet jak/jestli se odvedcilo.

Rasto.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 135.132 (?), 10.1.2019 5:30

Možná, že je dobře, že Milan na diskusní příspěvek reagoval. Možná se od p.Daníka dovíme něco víc než jen to, že jde proti proudu. Diskuzi by to jen pomohlo.
Já jsem původně nechtěl reagovat, protože mně to připadalo jen jako takové rýpnutí a nechtěl jsem nějakou možnou diskuzi utnout. Pokud vím, tak zde na Zahrada.cz jsme jen tři, já, Milan a paní Eva ze Slovenska prezentovali, že provádíme předčasné výsevy rajčat už někdy v prosinci nebo listopadu. Proč to tak děláme jsme několikrát loni psali ve vlákně Rajčata 2018 (Milan také v jeho HP) a kdo měl zájem, tak si to mohl přečíst. Jen připomenu, že já vysévám tak brzy, protože rajčata z těchto výsevů vysazuji již koncem března (ne někdy po 15. květnu). To, že chci mít svoje rajčata co nejdříve, není podle mne nic nenormálního, kdo by nechtěl? K tomu nedostatku světla, který se zde na Zahrada.cz stále dokola omílá, tak napíši jen, že já s tím nemám žádný problém. Pochopitelně rajčata rostou pomaleji když je světlo osm hodin než když je denní světlo dvanáct a více hodin (rostliny asimilují jen za světla). K tomu obrázku se nijak nechci vyjadřovat, protože bych si musel rýpnout.
Vždycky jsem si myslel, že sbírat jde jen něco, co má trvalou hodnotu, třeba známky, krabičky od zápalek, kafe mlýnky nebo také něco většího, třeba lokomotivy nebo tanky. Já rajčata nesbírám, já je jím. Možná tím sběratelstvím myslíte fotografování, ale to je jen přidaná hodnota, focení mne vždy bavilo. Není nad pěknou fotku pěkného rajčete nebo nad pěknou fotku z dovolené na které je třeba nějaký hrad z naší krásné země. 
Nijak mne neirituje a ani se neptám, proč někdo pěstuje jednu, pět, možná patnáct jako Milan nebo čtyřicet jako Eva. Je to úplně jedno. Nevidím v tom žádný velký rozdíl. Také jsem pěstoval jen dvě odrůdy Start F1 a pro ranou sklizeň Stupické. Každý k tomu máme jistě své důvody. Třeba semena jsou drahá, nejsou běžným způsobem dostupná, atd. nebo si myslíme, že ta která pěstujeme jsou ta nej. Je to prostě volba každého z nás. Každý z nás si také můžeme myslet, co je někomu do toho, co si já pěstuji, nemusím se nikomu zpovídat. Já si například rád přečtu co jiní pěstují a nechám se tím inspirovat (že někdo pěstuje pět, osm nebo patnáct odrůd mně nic neříká). Přeji letos všem pěknou úrodu rajčat ať už pěstují cokoliv.
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
lajci - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 4.22 (?), 10.1.2019 7:22
Vyviseny záhon pre rajčiaky vlastnoručne postaveny.Po ročnom skúšani som zistil že doplnková závlaha bude ešte potrebná nakoľko v letných mesiacoch sa prehrievaju korene. Ale ináč dobrý spôsob ako si z prace urobiť relax viazaním a vylamovanim výhonov.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 129.206 (?), 10.1.2019 8:11

Pekne si to Vladimír napísal, tvoje príspevky sú vždy ľudské, zmysluplné a podnetné. Ja tiež   skúšam v pestovaní rajčín stále nové, pr. aj staršie druhy, nie som zberateľom odrôd, pretože som vlastne niečo ako rajčinový gurmán a zaujíma ma hlavne ich chuť, skorosť zrenia a až potom výnos.A tá chuť je naozaj rozmanitá! Vlani som mala vysadených vyše 70 druhov, tento rok som z nich vylúčila asi 2 tretiny a pridala niektoré ďalšie na testovanie.Počet redukujem asi na 40, možno niekedy zostanem pri 8-10 druhoch. Veď kedysi som tiež pestovala tak zo 5 odrôd. Ale neviem si predstaviť zostať pri 2-3 odrodách. Takže je to moja voľba, nikomu nič nevnucujem. Rada si prečítam na fóre príspevky nielen o rajčinách a často som sa z mnohých poučila a inšpirovala.Fandím aj Milanovi v jeho pokusoch. Prajem všetým úrodný záhradkársky rok.

                    Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika