Rajčata 2017



   Předchozí příspěvky  |  <  41,  42,  43,  44,  45  >   
            
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 229.121 (?) 
1.6.2017 6:15

V sklenníku nekúrim, tak trocha zúročujem dlhoročné skúsenosti v pestovaní a tiež skúsenosti známych pestovateľov najmä z českých webov, veľmi podnetné príspevky dáva napr. pan Vladimír. Všetko je to o dobrom načasovaní sejby, podmienkach predpestovania a najmä vrtochch počasia. Tento rok mi napr. rajčiny vysadené von s už nasadenými plodmi po 13. máji 2 krát potrápili krúpy a najmä ich druhá nádielka z 23. mája zničila asi šrvrtinu výsadby(uhorky všetky) a zvyšok dosť poškodila a zbrzdila- viď foto- ale počasie sa nedá ovplyvniť. E.T.

Kumato
Kumato
Bejbino
Bejbino
Gardenberry
Gardenberry
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.89 (?), 5.6.2017 8:25

To je úžasné, také Vám závidím :-)

Mohla byste prosím trochu rozvést Váš letošní postup a načasování výsevu, výsadby atd., tak že již teď sklízíte rajčata?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 5.6.2017 8:45

Určitě je to fajn, ale má to nemalé ale... Třeba mně ještě v dubnu párkrát teplota klesla k 0° i ve skleníku a rostlinky nejblíž stěně nad 20cm nad zemí namrzly - třeba kany (venku bylo v kritickou noc nějakých -6°, možná i míň), takže jsem přitápěl. Ve dne u nás v dubnu slunce moc nesvítilo, takže podmínky pro rajčata naprosto nevhodné, bez slunce a tepla nerostou. Rozhodně to tedy není jen o načasování, ale především o vhodné poloze a kvalitním skleníku, pokud nechci přitápět. Pak je otázka, jestli není lepší nebojovat proti přírodě, nebýt nevolníkem rajčat už od prosince, ale přírodě se podřídit, a mít rajčata o měsíc později, bez větší práce a výdajů, a naopak plný skleník paprik a hadovek. Každopádně závidím. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.17 (?), 5.6.2017 16:22

Já kdybych měl za barákem zahradu a v ní skleník, tak bych jistě zajel za paní Evou na Slovensko a podíval se jak ty rajčata pěstuje.  Vždycky jsem si myslel, že vy všichni co máte skleník, tak jste si ho pořídili, abyste měli dříve kvalitní zeleninu. Asi nejmarkantnější rozdíl mezi doma pěstovaným a kupovaným je u rajčat. Takovou papriku nebo vzpomínané hadovky si lze v dobré kvalitě koupit po celý rok. Přitom i při pěstování několika rostlin rajčat zbývá jistě ve skleníku místo na ty dvě nebo tři hadovky, které podle mne stačí zásobit rodinu. Proto můj hlas je pro rajčata teď a ne někdy až za měsíc.  wink

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 33.3 (?), 5.6.2017 17:24

Pane Vladimir jste odbornik na pestovani rajcat tak poradte jake rajcata z domaci produkce do skleniku ja co jsem pestoval rajcata ve skeniku vzdycky jsem mel mezi patra kolem 40cm asi jsem zvolil nevhodnou odrudu rozdi mezi skenikem a pestovani venuku byl10 az 14 dni u odrudy Pedro   mi ve skeniku dozravaly zacatke zari

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.17 (?), 6.6.2017 6:32

Skleník nemám a tak Vám asi těžko poradím odrůdu, která by byla pro skleník nejvhodnější. Do skleníku můžete zasadit rajčata dříve než na pole, ale stejně do 15. května musíte být připravený, nějak v případě venkovního mrazu tato rajčata ochránit (přidáním krytu, topením). Obecně po patnáctém květnu jsou u nás venku dobré podmínky pro pěstování rajčat venku (denní teploty nad 15 °C, nižší než 30 °C). Ve skleníku jsou v této době daleko vyšší teploty často ve dne vysoko nad 30 °C a přes noc se také moc neochladí. Při této teplotě musíte hodně zalívat, světla je dostatek, živin asi také a tak rostliny bujně rostou. Proto ty dlouhé vzdálenosti mezi jednotlivými listy a květenstvími.
Pokud chcete, aby rozdíl mezi rajčaty sklizenými ve skleníku a venku byl daleko větší než deset dní, tak musíte rajčata do skleníku vysazovat minimálně někdy začátkem nebo uprostřed dubna a dát si nějakou tu práci s jejich udržením v době nepříznivého počasí (většinou se jedná o jednotlivé dny s mrazivou nocí).
Pokud jde o tu odrůdu Pedro z Moravoseedu. Když si přečtete na internetu jejich stránku, tak u této odrůdy je mimo jiné napsáno: určená pro teplé i studené rychlení ve sklenících i fóliových krytech. Ale rajče není salát, který vysadíte do studeného skleníku, nijak zvlášť se o něj nestaráte a sklízíte ho už málem v době, kdy se sází venku. Co tím rychlením rajčete přesně firma Moravoseed myslí není jasné, ale předpokládám, že myslí skleník ev. fóliovník s možností regulace teploty. Dále se dočtete, že Pedro je odrůda pozdní, což znamená, že od opylení květu trvá cca 90 dní do doby, kdy můžete plod vyvinutý z tohoto květu sklidit jako zralý. Když si to spočítáte, tak z rostlin vysazených už s květy okolo 15. května můžete dosáhnout první sklizeň za tři měsíce a to je v druhé polovině srpna.
Já si myslím, že ve skleníku lze pěstovat všechny odrůdy rajčat, jen zejména v létě to chce daleko větší péči než rajčata na záhonech a hlavně možnost otevřít skleník, aby se tam měla tak jako venku. Pokud vím, tak se u nás ve sklenících pěstují hodně rajčata s malými plody, která jsou podstatně ranější, ale odrůdy (a vlastní zkušenosti s nimi) by Vám měl poradit někdo jiný.
          Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 7.6.2017 11:10

Ve skleníku jsou v této době daleko vyšší teploty často ve dne vysoko nad 30 °C a přes noc se také moc neochladí.

No tak se docela pletete. Přikládám záznam měření teploty ve skleníku ve výšce 30cm nad zemí. Teplota v noci klesá velmi a blíží se té venkovní. Ve dne ho mám samozřejmě otevřený, v noci zavřený. Skleník mám celý nad zemí, bez fuků, s 4mm polykarbonátem.

Má zkušenost s pěstováním rajčat je nedobrá - rostou příliš bujně, stonky tlusté přes 3cm a stropu dosáhnou velmi brzy po vysazení. A pak je nutno je téměř denně uštipovat, aby nevytvořily půmetrovou kouli zelené masy u stropu. Květenství jsou příliš vysoko nad sebou, takže se jich tam moc nevleze, a ani plodů nebylo příliš. Zřejmě je nutné pěstovat do skleníku vhodné odrůdy.

Proto už zásadně dávám přednost paprikám a okurkám ve skleníku, než v něm doslova "bojovat" s rajčaty. Ten měsíc uspíšení před venkovními mi za to nestojí.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 173.56 (?), 19.6.2017 7:57

 V sklenníku nechávam posledné roky na 2 výhony klasické odrody a 3-4 výhony cherry. Potom sa tak nevyťahujú, idú viac do plodov, násada je bohatá. Neskôr ich spúšťam po odplodení spodných vijanov po špagátoch nadol k zemi aredukujem spodné listy.Tak som včera vybrala pár druhov na vyfotenie : tie väčšie tmavšie sú Perth Pride, Sleeping Lady, Cherokee Purple, svetlejšie Anna Russian a Jerguš F1.
Tá rozpraskaná od krúpov je Corazone F1. Z klasických Štart F1,Milica F1,Harzfeuer, Stupické poľné, Cristal F1 a Kumato, z koktejlových Bejbino, Blue Berry a Maglia rosa.
Cherry: Gardenberry, Black cherry, Juanita,Pollicino, Santa Orange a Goldkrone. Robila ochutnávku mäsitých a chutnalo najlepšie Indian Cherokee. Ešte zajtra porovnám klasiku a Kumato.
Z cherry suverénne najlepšie chutná Gardenberry a Santa Orange.Doteraz som obrala asi 10 kg rajčiniek. E. T.

Júnový výber
Júnový výber
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.84 (?), 19.6.2017 15:12

Prozatím z dosavadních dozrálých odrůd od chuťově nejlepší v sestupné řadě: Mandat, Goldkrone, Bejbino, Valdo, Gardenbery, Rubinka, Stupické polní, Galant. Uvidím, jaké nakonec bude pořadí po ochutnání většího vzorku plodů a dozrání dalších odrůd. 

Chuťově zatím nejlepší rajče, které jsem ochutnal (byť ho nepěstuji) je Juanita z jednoho megaskleníku na Hané. Špičková chuť. Příští rok uvidím, jaká bude F2 této odrůdy (tedy pokud to je hybrid). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 173.56 (?), 19.6.2017 18:17

Pestujem aj Juanitu, už 2. rok z presevu z kupovaných plodov, od Kameničanskej slovenskej farmy, dodávajú do hypermarketov už najmenej 3 roky, dobre a bohato rodí aj chutná. Mandant mám prvý rok aj Goldkrone, bohato nasádzajú, ale som myslela, že budú chutnejšie. Sklamalo ma Datlo.Gardenberry ma oslovililo nielen chuťou, ale i vzhľadom a skorosťou.Z cherry dozrieva najskorej. Chuťou sa líšia plody zo sklenníka od tých z vonku-vonkajšie majú plnšiu chuť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  41,  42,  43,  44,  45  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika