Rajčata 2017



vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 183.44 (?)
1.7.2017 3:48

Včera jsem porovnával sladkost sklizených rajčat a vychází mi pořadí Goldkrone, Mini Roma, Tomatoberry Garden, Rubinka, Supersweet 100 a Charmant. Všechny pěstuji venku za stejných podmínek. Charmant pěstuji poprvé a podle referencí jsem čekal sladší rajče.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  46,  47,  48,  49,  50  >   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 30.6.2017 18:05

Další plod Charmantu byl velmi příjemně sladký, aromatický, výborný. cheeky Prostě "pecka".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 129.20 (?), 30.6.2017 18:27

Pred 3 dňami som nafotila na tanieri výber z mojich Cherry, ktoré zatiaľ dozrievajú.Zľava Juanita, Goldkrone, Sladkaja Devočka, v strede 2 Bejbina s Pollicinami, pri nich hore Gardenberry, dolu vpravo Mandant a Datlo. 1ks. Black Cherry a celkom vpravo Charmant a nad ním 1 Maglia Rosa. Najlepšie jednoznačne chutná Gardenberry, Juanita a Goldkrone. Viac som očakávala od Datlo, Mandant a Charmant. Perspektívne vyzerá aj determinantná MagliaRosa.Škoda, že krúpy mi najviac doničili môjho favorita z Cherry- Orange Santa, na pekné chutné plody si budem musieť ešte chvíľu počkať.  Na druhej miske asi 8 druhov klasických i biftekových rajčín.

Moje Cherry
Moje Cherry
výber klasiky
výber klasiky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.246 (?), 30.6.2017 19:45

To je paráda, já to mám ještě všechno v zelené barvě, pouze Gardenberry se začíná červenat.   Hana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 30.6.2017 20:11

Tak já teda nevim. indecision Semena Charmantu mi poslal v zimě pan Vladimír. Do té doby jsem Charmant vůbec neznal. Nic jsem si od Charmantu nesliboval, ale jsem mile překvapen. Pan Vladimír by mně žádnou průměrnou odrůdu určitě neposlal. Jedině snad, že bych tady zaměnil cedulku za něco jiného. Plody jsou červené, kulaté, o něco menší než Bejbino. Chuť je sladká, výrazná. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.17 (?), 30.6.2017 20:40

O trochu menší jako Bejbino, říkává se tomu koktejlové rajče. Přesně to je Charmant F1. Já jsem ho u sebe ještě nejedl, ale v Lednici na Polním dnu mně náramně chutnalo. Zrovna ta rajčata s výraznou chutí a přitom sladká mně nejvíc chutnají. Proto jsem si semena ihned jak se objevila na webu koupil v profesionálním balení. Že každý má jiné chuťové pocity může být také tím, kde a jak se pěstují. Originál jsem poslal mimo jiné Petrovi a několika dalším, nepamatuji se, ale ET asi také.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 129.20 (?), 30.6.2017 21:45

Ano, Vladimíre, semená Charmantu mám od teba. Mám ho zasadený v sklenníku, aj vonku vo voľnej pôde, aj v kvetináči vo dvore. U mňa vôbec nedosahuje veľkosti koktejlového, ale Semo ma občas prekvapuje. Pollicino F1 kúpené originál vlani bolo podstatne menšie(niečo medzi cherry a koktejlovým) a malo aj iný tvar ako originál zakúpené tento rok- to je teraz väčšie ako klasické koktejlové a aj iného tvaru. Chuť nemôžem porovnať, nepamätám si ju od vlani, ale určite Juanita z presevu bola chutnejšia.Akej veľkosti dosahuje tvoj Charmant?Môjmu sa najlepšie páči v sklenníku. Všetkým pestovateľom rajčat prajem pekný víkend a radosť z vlastných rajčiniek

                         .Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 183.44 (?), 1.7.2017 3:48

Včera jsem porovnával sladkost sklizených rajčat a vychází mi pořadí Goldkrone, Mini Roma, Tomatoberry Garden, Rubinka, Supersweet 100 a Charmant. Všechny pěstuji venku za stejných podmínek. Charmant pěstuji poprvé a podle referencí jsem čekal sladší rajče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.17 (?), 1.7.2017 5:33

Abych pravdu řekl, moc se mně ani nechce otevírat toto vlákno „Rajčata 2017“. Kliknu na název, čekám víc jak minutu a teprve potom se mně otevře diskuze. Podívat se na obrázek a vrátit se znamená dvě minuty. Můj poslední příspěvek jsem ukládal více jak tři minuty, odešel jsem od počítače a chystal jsem se odejít z domu a pořád se tam točilo to kolečko nahrávání. Tak jsem počítač vypnul s tím, že se můj příspěvek nenahrál. O to víc sem překvapený, že je tam. To co teď napíši, bude asi poslední v tomto vlákně.
-Charmant F1 je úplně nové rajče firmy Moravoseed. Já jsem ho jedl jednou jedinkrát jak už jsem výše napsal na polním dnu Moravoseedu v Lednici a protože mně chutnal, tak ihned jakmile se jeho semena objevili na webových stránkách, tak jsem si je koupil. V některých diskuzních příspěvcích jsem o tomto rajčeti psal, ale nemám pocit, že bych někde psal o tom, že toto rajče je nějak extrémně sladké. Já zrovna nejsem ctitel velmi sladkých rajčat, třeba sladké Sungold F1 docela rád sním, ale vždycky dám raději přednost sladké ale svým způsobem pikantní Philovitě F1. Jinak žádnou recenzi chutě Charmant F1 o tom, že by měla být sladká jsem nečetl ani od Moravoseedu, a že by ji napsal někdo jiný pochybuji, protože je to opravdu novinka letošního roku.
-Velikost rajčat Charmant F1, která jsem chutnal byla opravdu koktejlová. To, že každý z nás vypěstuje jinou velikost rajčete není zvláště u těchto malých rajčat nic neobvyklého. Každý přece máme jiné počasí, jiný způsob pěstování, jinak vyhnojenou půdu apod.  Přitom si myslím, že jediné co je u Charmantu F1 stabilní, jsou semena.  Pokud jde o můj Charmant F1, tak ho pěstuji jen na lodžii obrácené na jihozápad a zakouší v těchto vedrech opravdu teploty okolo 40 °C. Překvapivě ani moc květy neopadávají, rostlina roste bujně (nejsem expert na míchání substrátu do kbelíků- asi tam mám přemíru živin- dusíku). Velikost nasazených rajčat je podstatně menší, ale já to neřeším, protože až zas tak velkým milovníkem cherry a podobných drobotin nejsem. Jen si myslím, že nasazená rajčata nedosáhnou té očekávané velikosti proto, že vysoké teploty urychlují jejich předčasné zrání. U českých rajčat (Start F1, Stupické apod.) se to projevuje tzv. žlutým límcem, což mne mrzí více, než nějaké nedorostlé cherry (Start F1 je totiž můj favorit No1).
-S chutí je to podobné jako s velikostí.   Každý vypěstujeme stejné rajče s trošinku jinou chutí. K tomu je třeba při našem hodnocení počítat také s naším individuálním vnímáním chuti. Je zbytečné abych to tady rozebíral. Stačí se podívat na pořad „Prostřeno“  a tam je slyšet, jeden hodnotí stejné jídlo málo sladké (slané) a druhý moc sladké (moc slané). Ne, že by se tam netaktizovalo, ale mnoha soutěžícím věřím, že je to tak jak říkají. Například já, nemám rád moc sladké zákusky a tak třeba laskonka je pro mne až nepoživatelná. Myslím tím laskonku, která se dělávala dříve, když jsem měl ještě co do činění s cukrářskou výrobou. Teď už mne obecně zákusky neoslovují, snad jen nějaké s ovocným želé nahoře.
Závěrem bych chtěl všem pěstitelům Charmant F1 popřát, aby se Vám podařilo vypěstovat toto rajče v takové velikosti a s takovou chutí, jakou jste si vysnili.
           Vladimír
PS.: Jestli si dobře pamatuji, tak 180 je Charmant F1 a 84 Gallant F1

Degustace
Degustace
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 129.20 (?), 1.7.2017 8:33

Aj mne trvá strašne dlho, lež načíta stránku a obrázky, ale rada si prečítam príspevky a odborné rady. Špeciálne si vážim rady p. Vladimíra, chýbali by mi v tomto vlákne.Prehodnotila som napr. pestovanie Stupického poľného a vysadila som ho opäť po veľa rokoch do sklenníka- veď asi nenadarmo je stálicou v ponuke aj na zahraničných weboch. Posadené 2 korene som temer nevyštipovala, doteraz som z nich obrala asi 4 kg a ešte stále majú na počudovanie bohatú násadu-a to dom si myslela, že ich začiatkom júla nahradím paprikou. Až teraz začínajú mať niektoré plody zelený limec, ale to sa ani pri tých teplotách nečudujem, Moje obľúbené Štartky zatiaľ límec nechytajú, zato u nemeckej Harzfeuer F1 sa mi žltý limec tvorí. Milica F1 a HildaresF1 nasádzajú plody v sklenníku aj pri teplotách okolo 40 st., ale chuťovo sa Štartkám nevyrovnajú tie si trocha dali pauzu, možno aj pre bohatú násadu, ale teraz, keď som ich dosť obrala, pokračujú v zasadaní. Teším sa, že nám tu p. Vladimír napíše, ako dopadlo porovnanie českých odrôd, ktoré má tento rok vysadené. Zdar rajčatovej sezóne a viac vlahy pre rajčinky!

                                                             Eva. T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Teta Jana - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (289) - 240.162 (?), 2.7.2017 8:45

Vůbec u nás neprší, je obrovské sucho, ale rajčata ještě stačím zalévat. Pěstuji letos několid odrůd z Ruska a některé vypadají zajímavě, kupříkladu Garmoška. Líbí se mi rajčata tvaru měšce a taková ona přesně je. Rostliny jsou mohutné se spoustou plodů, jen mi to nějak pomalu dozrává. První květ byl složený a já jsem si toho nevšimla a nevyštipla jej, tak vyrostla superharmonika.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  46,  47,  48,  49,  50  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika