Okurky grafting



solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?) 
18.5.2021 19:37, zobrazeno: 1930x

ahoj, chtěl bych se poradit s člověkem co roubování okurek dělal. Nasel jsem si na youtube různé příspěvky ohledne roubovaných okurek. Koupil jsem nové, silikonove, klipsy ze Sema, semeno tykve Sprinter a semena okurky. Okurky jsem přesně podle návodu zasel o 4 dny dřívější než semene dýně. Po 4 dnech od zasazení okurek, jsem zasel semena tykve Sprinter. Jako první začali vcházet semene okurek a později semene okurek. Když byly rostlinky vysoke asi 5 cm postupoval jsem přesně podle návodu, šikmo nařezal okurku, i dýni, kazdou v opačném směru zasunul do sebe a chtěl fixovat silikonovým klipsem   na roubování od Sema, které jsem si za tím ucelem koupil. Zel, s uvedeným, silikonovymi klipsy nebylo mozne ty rostliny ve spoji řezu zafixovat, nakolik dýně měla mnohem tlustší stonek jako okurka a klips je tenky a nedrží. Zkoušel jsem proto 2.metodu a to naříznutí otvoru mezi dvěma, klíčícími lístky dýně, kde jsem zasunul step okurky. Zel nepodařilo se to z důvodu, nedostatečné, 100% vlhkosti a rouby se mi neujaly ani jeden. Jelikož jsem typ, co věci jen tak, lehce nevzdává, koupil jsem nové, plastové, červené klipsy ze Sema, které fixují i hrubší stonku, zasel jsem nove semene okurky a dýně a chci pokračovat ve roubování, abych se to naučil.

Chci se vas zeptat, dají se rouby i takové rostliny, vid obrazek, okurky ktere uz maji prave listky, nebo do jaké velikosti se dají úspěšně roubovat? Po roubování chci postříkát rostlinu rozprašovačem a dát na květináček odříznutou PET láhev a dat oubovane rostliny za okno. Rostlina ma mit v té láhve světlo, nebo staci ji dát do polostínu? Potřeboval bych poradit od zkušeného člověka, co to uz uspesne udělal. Dekuji za každou, dobru radu, J


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 158.138 (?), 18.5.2021 22:16
Ahoj, nejsem v tom zkušený, ale loni žádná, letos se podařilo 5 že 7. Podnože příště ne o 4 ale klidně o 7 dní později. Pytlík je ok, ale dal jsem je pak do průhledné plastové bedny s víkem, pod okno do stínu, na slunce ne, uschnou, spálí se. Po týdnu odříznout vršek tykve, po dalším spodek okurky, vždy jsem nechal 1cm precuhovat musí být zalito a každý den rosit, tím se i vyvetra. Určitě to nedělám úplně dobře, ale konečně se zadařilo. Výhody, sám si vyberu odrůdy, radost z úspěchu, taky cena, když jsem viděl za kolik se u nás prodává sazenice. Zatím už ve skleníku rostou. Hodně štěstí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?), 19.5.2021 15:19

prikladam jeste navody, podle kterých jsem postupoval: 

1/ návod_1 z TV Nova - zářez o obou rostlin, opačným směrem

2/ návod_2 z Japonska - tu se do otvoru v dýně, zasune roub z okurky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 81.173 (?), 24.5.2021 16:16

Dobrý den, letos jsem roubovala poprvé. Z cca 30 se mi jich chytlo kolem 15, takže napoprvé jsem spokojená. Metodu jsem zkusila nejprve šikmým řezem proti děložnímu listu, pak jazýčkovou a nakonec i zapíchnutí mezi děložní listy. Volila jsem to podle aktuálního pocitu, měla jsem ty rostliny každou jinou. úspěšnost byla srovnatelná, ale zdá se mi, že nejlíp rostliny prosperovaly u jazýčkové. Navíc mi jedna várka sprinterů vůbec nevylezla, shnila v zemi, takže pak jsem dosévala, no chaos.

Klipsy jsem si koupila na aliexpresu, přijde mi, že by mohly být větší, u některých rostlin se mi zdá že škrtily.

A doporučuju si koupit nějaký sadbovač s vysokým deklíkem, mě se sáčky ani petky neosvědčily. Petky byly úzké, sáčky se lepily na listy. Podařilo se mi koupit vysoký sadbovač přes 20 cm, ta manipulace byla pak mnohem jednodušší, bylo to akorát na rostliny v kelímcích od jogurtu. Zezačátku jsem přistiňovala, mám okna na jih, takže aby se nespálily, později jsem je postupně otužovala na světle. V současných studených teplotách mi ovšem čučí na okně, tak nevím jak snesou přesazení ven až to přijde. Jednu okurku jsem strčila do pařeniště, tam roste.

Jen ještě dodám, že jsem zkusila i melouny, ale ty mi nevyšly vůbec, listy jim postupně zežloutly a uhnily nebo uschly, nevím co jsem dělala špatně.

Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?), 24.5.2021 20:52
zdravím, tak dnes jsem udělal nový pokus. Rouboval jsem jazýčkovou metodou. Koupil jsem plastové klipsy od Sema. Po naroubování jsem dal na kvetináčky uřezanou PET láhev, řádně polil a zarosil. Tak jsem zvědavý co z toho bude. Ještě otázka, třeba rostliny denne jen rosit, nebo i větrat? Jan




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?), 3.6.2021 11:57

včera jsem odřezal tykve nad klipsem 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.40 (?), 25.5.2021 7:32

Muzete napsat na jakou podnoz jste roubovala kdy jste roubovala ktery den a co jste vysela jako prvni   podnoz nebo okurku dekuji   vasek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jz77f - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 191.131 (?), 26.5.2021 7:49

Dobrý den,

asi před týdnem jsem narouboval dva melounky na podnože. Jeden na místo odříznutého děložního lístku, druhý do otvoru mezi děložními lístky. Ten první mám už na vzduchu, ten druhý ještě pod igetiťákem. Kdy se mají odříznout děložní lístky podnože a kdy sundat klipsy? A kdy přesadit do země?

Děkuji.

jz77f

naroubované melounky
naroubované melounky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?), 30.5.2021 8:51
Ahoj, tak podávám raport. 7dní po naroubování se ukazují na některých okurkách první lístky, některé jak kdyby ještě spaly. U kořenu se na úrovni, jak jsou v pudě začínají rust nové vlásečnice kořenu. Chci se zeptat, mám již odstranit PET láhve a začít je otužovat?
Okurka grafting
Okurka grafting

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika