Rebarbora: pěstování a skvělé tipy pro hojnou úrodu

Zdroj: www.britannica.com

Co roste deset let a déle, téměř netrpí škůdci a je osvěžující na péči? Je to rebarbora! Tato vytrvalá zelenina má rubínové nebo zelené stonky s trpkou chutí, které se používají k výrobě koláčů, drobenek, koláčů, džemů a omáček. Přečtěte si, jak rebarboru správně zasadit, pěstovat a sklízet.

O rebarboře

Rebarbora pochází původně z Asie. Do Evropy byla přivezena v roce 1600 a do Ameriky krátce poté. Daří se jí v oblastech s chladnějším podnebím, a proto je oblíbená v severských zahradách. Rebarbora se snadno pěstuje, ale potřebuje období klidu, aby se jí dařilo a vytvářela hojnost obrovských stonků. Rebarboře se nejlépe daří tam, kde průměrná teplota v zimě klesá pod 4 °C a v létě pod 24 °C.

Stonky jsou jedinou jedlou částí rebarbory. Ty mají po uvaření bohatou, trpkou chuť. Listy rebarbory jsou jedovaté. Obsahují dráždivou látku zvanou kyselina šťavelová, proto dbejte na to, abyste je nepozřeli.

Na rebarboře je krásné, že je to trvalka: Zdravá rostlina vydrží plodit 10 a více let. Z tohoto důvodu by rebarbora měla být vysazena na vlastním místě v jakémkoli rohu zahrady, kde může nerušeně růst. Rebarbora dobře roste v půdě doplněné velkým množstvím dobře shnilého hnoje nebo kompostu; to inspirovalo některé zahrádkáře k tomu, aby ji vysadili v blízkosti svých kompostů!

Rebarbora se svými rubínovými nebo zelenými stonky a deštníkovitými listy dodá vaší zahradě výšku a strukturu a také nádherné barvy, které se budou vracet rok co rok.

Výsadba

Rebarbora roste nejlépe na plném slunci, ale snese i polostín. Vyberte místo s dobře propustnou a úrodnou půdou. Důležitá je dobrá drenáž, protože při přílišném zamokření rebarbora hnije. Do půdy přimíchejte kompost, shnilý hnůj nebo cokoli s vysokým obsahem organických látek. Rebarbora je náročná na živiny a potřebuje tyto organické látky. Další informace o změnách půdy a přípravě půdy pro výsadbu.

Rebarbora roste! Může dorůst do výšky a šířky 2 až 3 metry. Ujistěte se, že jste vybrali místo, kde nebude přeplněná.

Kdy vysadit rebarboru

Rebarboru lze vysazovat koncem podzimu nebo brzy na jaře Vysaďte korunky rebarbory po podzimním usnutí a na jaře budete mít úrodu rebarbory! Na jaře sázejte korunky v době, kdy je půda zpracovatelná, kdy jsou kořeny ještě v klidovém stavu a před začátkem růstu (nebo když rostliny teprve začínají vyrážet listy). Pokud máte měřič teploty, teplota půdy by měla být minimálně 10 °C.

Jak zasadit rebarboru

Vysaďte jednoleté korunky rebarbory, které najdete v zahradnickém centru nebo ve školce, případně si je můžete objednat online. Rostliny se prodávají jako prostokořenné exempláře nebo mladé rostliny již rostoucí v květináčích, připravené k přesazení. (Rebarboru lze pěstovat i ze semen, ale to se nedoporučuje.)

Před výsadbou zlikvidujte na místě výsadby všechny vytrvalé plevele. Vykopejte velké jámy o velikosti košíku. Rebarboru vysazujte ve vzdálenosti přibližně 60 až 120 centimetrů od sebe a 90 až 120 centimetrů mezi řádky. Korunky sázejte tak, aby očka byla asi 5 cm pod povrchem půdy a pupeny směřovaly vzhůru. Při výsadbě dobře zalévejte.

Rebarbora: pěstování a skvělé tipy pro hojnou úrodu
Zdroj: www.britannica.com

Pěstování

Častým problémem rebarbory je přeplnění, které může vést k nedostatečnému růstu. Každé 3 až 4 roky vykopejte a rozdělte kořeny rebarbory. Rostliny rozdělte v době vegetačního klidu na začátku jara (nebo na konci podzimu). Dělení by mělo mít alespoň jeden velký pupen. Hojně mulčujte silnou vrstvou slámy, abyste udrželi vláhu a odradili plevel. Rostliny dobře a důsledně zalévejte. Rebarbora potřebuje dostatek vláhy, zejména během horkých a suchých letních dnů.

Jakmile se objeví stonky se semeny, odstraňte je, protože rostlině jen ubírají energii, kterou by mohla využít k tvorbě stonků nebo kořenů.
Každé jaro, když půda rozmrzá nebo právě rozmrzla, ji lehce posypte hnojivem. Podívejte se na místní termíny mrazů. Na podzim odstraňte všechny zbytky rostlin. Jakmile půda zamrzne, je nejlepší rebarboru přikrýt 2 až 4 cm organického mulče, nejlépe dobře shnilého kompostu. Dodáním dusíku do půdy připravíte rostliny rebarbory na dobrou jarní sezónu.

Rebarbora: pěstování a skvělé tipy pro hojnou úrodu
Zdroj: www.almanac.com

Doporučené odrůdy

Existuje několik oblíbených a osvědčených odrůd rebarbory, které jsou vhodné pro pěstování v zahradě. Zde jsou některé z nich:

  1. Victoria: Jedna z nejoblíbenějších odrůd s velkými, červenými stonky a vynikajícím chutným dužnatým masem. Je odolná a dobře se osvědčila.
  2. Holsteiner Blut: Tato odrůda má červené stonky a je známá pro svou výraznou chutí a nižší obsah kyseliny. Je vhodná pro přípravu dezertů.
  3. Glaskins Perpetual: Odrůda s tmavě červenými stonky, které mají sladší chuť. Jedná se o jednu z odrůd, která je schopna produkovat po celou sezónu.
  4. Red Champagne: Tato odrůda má světle červené stonky a chutí připomíná jahody. Je oblíbená pro svou sladší chuť.
  5. Timperley Early: Časná odrůda rebarbory s tenkými, světle zelenými stonky. Je vhodná pro ty, kteří preferují méně kyselé odrůdy.

Při výběru odrůdy záleží na osobních preferencích ohledně chuti, barvy stonků a předpokládaného použití (např. na dezerty nebo konzervace). Je vždy dobré se poradit s místními odborníky nebo zahradnickými odborníky, aby vybrali odrůdy, které jsou vhodné pro konkrétní klimatické podmínky a půdu ve vaší oblasti.

Sklizeň

Během první vegetační sezóny nesklízejte žádné stonky. Ve druhém roce sklízejte střídmě. Rostliny se tak mohou řádně zakořenit. Po třetím roce rostliny nastává období sklizně (sezóna rebarbory!), které trvá 8 až 10 týdnů do poloviny léta. Stonky sklízejte, když jsou 12 až 18 cm dlouhé a mají alespoň 2 cm v průměru. Pokud jsou stonky tenké, přestaňte je sklízet, protože rostlina má již málo potravinových zásob.
Uchopte základnu stonku a jemným otáčením ji odtrhněte od rostliny. Pokud to nepomůže, můžete stonek u báze naříznout ostrým nožem.

Abyste zabránili šíření chorob, nezapomeňte nůž před řezáním dezinfikovat. Listy zlikvidujte. Vždy ponechte alespoň dva stonky na rostlinu, abyste zajistili další produkci. Bohatou úrodu můžete mít i více než deset let, aniž byste museli rostliny rebarbory vyměňovat.

Kdysi se věřilo, že se celá rostlina rebarbory stává s rostoucími letními teplotami jedovatou. Není to pravda, i když stonky sklízené v létě mají obvykle tužší strukturu než stonky sklízené na jaře. Nicméně po polovině léta (červenec) je nejlepší ponechat stonky na rostlině, aby mohly nasbírat energii pro růst v příštím roce.

Jak skladovat rebarboru

Rebarborové stonky nakrájejte a uložte do chladničky v zakryté nádobě. Nebo stonky pevně zabalte do plastové nebo hliníkové fólie a uložte do chladničky. Rebarboru lze v chladničce uchovávat čerstvou několik týdnů.

Stonky rebarbory nakrájejte na kousky, vložte je do zakryté nádoby nebo plastového sáčku se zipem a dejte je do mrazničky. Zmrazená rebarbora vydrží asi rok.

Rebarbora: pěstování a skvělé tipy pro hojnou úrodu
Zdroj: www.almanac.com

Rebarbora, původem z Asie a do Evropy přivezená v 17. století, je vytrvalá zelenina s lahodnými rubínovými nebo zelenými stonky, ideálními pro přípravu koláčů, drobenek, džemů a omáček. Pro úspěšné pěstování je klíčové zvolit vhodné odrůdy, vybrat optimální vzdálenost při výsadbě a zajistit dostatek slunce, polostínu a pravidelnou péči. Při sklizni ve druhém roce se doporučuje stonky sklízet střídmě, a následně může sklizeň trvat 8 až 10 týdnů v dalších letech. Po dodržení správných postupů může celá rostlina rebarbory plodit deset a více let, čímž se stává trvalkou v každé zahradě. Uchování čerstvosti stonků je možné v chladničce nebo zabaláním do fólie. S náležitou péčí lze očekávat hojnou úrodu a chuťové lahůdky přímo z vlastní zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno