Jak skloubit pěstování a dovolenou?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.11 (?), 21.2.2019 9:52
Mimmo uvažujete správne. Trošku sa s tým treba pohrať. Hrdlo fľaše zapichujem do hliny. Mne v kvetináči vydrží petka 3-4 dni. Na zahrade používam väčšie bandasky. 20 litrovu položím medzi dve paradajky. Ak vyteká rýchle, prihrniem k dierke viac hliny.
Anna
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 112.187 (?), 21.2.2019 10:28
Evidentně to záleží na mnoha faktorech - typ půdy, teplota, přímé slunce, typ rostliny...
Pokud se týká rajčat, uvádí se, že potřebují cca 1cm vody denně. Pokud budeme uvažovat, že voda ze zásobní PETky prosakuje v okruhu kolem rajčte cca 30cm v průměru (mám vypozorováno ze skleníku, že to je zhruba tak, když zavlažuji kapkovou závlahou), vychází mi, že je k jedné rostlině rajčete potřeba dodávat 0.7l denně. Takže jestli jsem uvažoval správně, tak PETka rozhodně zalívání v době 2týdenní dovolené nic nevyřeší. Buďto použít onen 20l kanystr, nebo mít vhodný typ půdy, který když před odjezdem vydatně prolijete, tak to nějakou dobu vláhu udrží.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.11 (?), 21.2.2019 11:29
Po návrate z dovolenky.
Anna
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3128) - 6.138 (?), 21.2.2019 19:38
Co takhle neodřezávat dno petky, jen ho přiměřeně propíchat (nutné vyzkoušet). Omezený přístup vzduchu zpomalí vytékání a navíc se zamezí odpařování vody, které není nezanedbatelné, pokud je petka na plném slunci.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 159.118 (?), 21.2.2019 20:04
Bohužel ne.
Pokud by byla malá dírka, žádné odtékání se nezpomalí. Přísun vzduchu i malou dírkou je dostatečný na pomalé odtékání vody - podtlak, který by vytékání zpomalil na délku několika dní, nevznikne.
Navíc nerozumím důvodu, proč to chcete zpomalit - pořád jsou v PETce jen 2l vody, ať tečou rychle či pomalu. Ale POUZE 2l, které vůbec nepokryjí potřebu rajčete během dovolené. Tu jsem se snažil podle obecného požadavku a chování vody při pomalém vytékání odvodit, a na 2 týdny mi to vychází na 10l. Takže třeba ke každému rajčeti postavit přikrytý kýbl vody s malou dírkou ve dně.
Odpařování vody z úzké světlé nádoby je v poměru k rychlosti vsakování zanedbatelné. Schválně si nechte naplněnou PETku s uřízlým dnem na slunci, pokud byste nevěřil. Já to mám odzkoušeno.
Řešení, jak jsem se snažil logicky odvodit, je buď dostatečně velká nádoba (aby voda v ní pokryla potřebu rostliny po celou dovolenou), nebo mohutné prolití půdy (tak jsem to udělal loni u rajčat a bez problémů vydržela loňské první 2 srpnové extrémní týdny).
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |