Deformace rajčat



host - 245.24 (?) 
11.8.2017 20:10, zobrazeno: 4800x

Dobrý den, deformují se mi velká rajčada, Býčí srdce u stopky praskají, ostatní rajčata jsou v poho, třeba Tornáta.. Jo, vlasně jsem dostala ještě jednu rostlinku, prý je to Krim,  než stačí dozrát tak je měkké a u stopky v popraskání začíná uhnívat, nebo co. Potřebují nějakou zvláštní péči nebo hnojení? Myslím, že mají výživy dost ale možná málo vápníku, ale stříkám, protože, se mi zdálo, že i jedno nebo dvě Tornáda byla ze spodu trochu korkovitá. Jen málo. Půda je možná moc vyhnojená a nemůžou přijímat vápník. Potaďte prosím, děkuji Helena

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 173.17 (?), 11.8.2017 23:20

Nelze srovnávat české hybridy s nehybridními odrůdami. Vždyť hybridní odrůdy byly právě šlechtěny na to aby nepraskaly, aby neměly žlutý límec, aby byly odolnější chorobám,  odolnější k mechanickému poškození a také nebyly tak náročné na prostředí ve kterém se pěstují. Je to už více jak čtyřicet let co tato hybridí rajčata začala, ale zatím se nepodařilo dosáhnout, aby chuť hybridních rajčat byla srovnatelná s nehybridními (snad jen u cherry rajčat). Ale žádné rajče nemůže mít všechno.

Je úplně normální, že velká rajčata u stopky někdy praskají. V žádném případě to není nedostatkem vápníku (nedostatek se projevuje suchou hnilobou květního konce) nebo jiné živiny v půdě. Je to genetická vlastnost, která se projevuje zejména při střídání horkých suchých a vlhkých dnů. Bifteková rajčata praskají zejména u stopky, srdce praskájí podélně od stopky k vrcholu. Praskání kolem stopky je nebezpečné hlavně když na tato rajčata, předtím než se praskliny zacelí, zaprší a rajče napadnou různé plísně a hniloby.

Pokud jde o Black Krim, tak je to rajče hnědo fialové a takovým se říká zjednodušeně černé. Já moc rád černá rajčata nemám, protože jejich zrání je pro mne nekontrolovatelné. Rajče je tvrdé, ale třeba během dvou dnů rychle změkne a dokonce už může přezrát, jeho konzistence je potom měká a nemám ji rád. Proto tato rajčata se mají utrhnout ještě tvrdá, ale už vybarvená, uložit v nějaké místnosti a sledovat jejich dozrávání a ve správný okamžik je konzumovat.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 245.24 (?), 12.8.2017 14:18

Děkuji, také už tyhle rajčata pěstovat nebudu, černá se mi nelíbí, dostala jsem ho.Býčí srdce jsou vynikající, jen jsem jich několik vyhodila ještě zelených, protože byla deformovaná ze spodku a trochu korkovitá. Vyfotila jsem některá, ale ty už nejsou tolik. Myslíte, že je lepší tyto rajčata pěstovat ve skleníku nebo venku?  A můžete mi poradit, která jsou dobrá a odolná, k pěstování na kečup. Podobná těm Býčí srdce. Já jsem začátečník a než vše vyzkouším...

Děkuji Helena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 245.24 (?), 12.8.2017 14:36

Foto jsem zapoměla poslat, tak nyní.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 245.24 (?), 12.8.2017 14:38

ještě jedna fotka.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3217) - 173.17 (?), 12.8.2017 14:59

To není žádná vada. Je to jen zbytek jizvy po odpadnutí květu. Někdy je to jen malá tečka, někdy taková čárka a u některých odrůd je to takový kroužek. Možná se to až tak někomu nelíbí, ale jinak to nemá vliv na kvalitu rajčete.

Já používám na omáčku všechny bifteky a velká srdce. To co právě mám oloupu, nakrájím na velké kostky a dusím nebo peču. Tato rajčata nemají skoro žádná semínka a tak se s nějakým proasírováním nezabývám. Jen tak pro informaci: odebíral jsem si pro další roky semena z velkého srdce Alice (něco nad 300 g) a v celém rajčeti bylo 12 semen (slovy dvanáct). Na cizím webu se většinou píše, že nejlepší z bifteků je na omáčky Costolluto Genovese (měl jsem semena z Neoseedu a také se mně líbilo, ale když mně došly a koupil jsem semena od NG, tak jsem už spokojený nebyl). Ze srdcí je asi nejlepší Kosovo.

Rajčata z okruhu San Marzano (italové říkají, že je z nich nejlepší omáčka) na omáčku nepěstuji, protože na jídlo až tak nejsou a jsou u nás docela pozdní (myslím tím San Marzano 3, San Marzano Gigante, Scatolone, apod.)

                   Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 191.123 (?), 12.8.2017 16:41

Reagoval bych rád na pozdní zrání San Marzana III. Tohleto byla vždycky pravda, přesto jsem je rád pěstoval proto, že se mi zdály mít nejvyšší odolnost k napadení plísní bramborovou. Letos jsem pod SM3 zkusil dát trošku hnojiva - fosfátového skla (původní účel byl pro květinové truhlíky a něco mi zbylo) a San Marzana mi začaly dozrávat mezi prvními Bejbiny a Tomatoberry. Např.  Andine Cornue ani některým biftekům zatím ještě neuzrál ani jeden plod, zatímco San Marzana mají už spodní vijany sklizené.

Nechci dělat předčasné závěry po jedné sezoně, každopádně příští rok zkusím ten test provést na více rostlinách pro porovnání, jestli toto mohlo mít vliv.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.17 (?), 12.8.2017 18:27

Nechci Vám kazit radost, ale letos jsme asi všichni sklízeli všechno o minimálně čtrnáct dní dříve. Myslím si, že to je počasím, které bylo podobné tomu co ty San Marzana mají vždycky tam pod Vesuvem, kde jsou vlastně doma.

Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 191.123 (?), 12.8.2017 19:33

No, já srovnávám jednotlivé odrůdy rajčat mezi sebou. Mám jich kolem dvaceti (odrůd) a SM3 byly opravdu mezi těmi prvními, co zrály. Byly první z velkých rajčat a rychlejší i než některé cherry odrůdy.  Jsem na jejich pozdní zrání zvyklý, celkově s tím nemám problém - rajčata používám k zavařování a to dělám standardně až koncem srpna a v září. Vyloučit můžu i záměnu osiva, tohle je šarže kterou vysévám už třetím rokem, mám rostlin jen pět. 

Jinak to hnojivo jsem nikdy dřív neznal, chtěl jsem si jím jen usnadnit práci při pěstování balkonovek. Rád s rajčaty experimentuji, takže si příští rok rozpůlím sadbu a půlu přihnojím, podle toho pak poznám vliv fosfátového skla více.

Jinak rajčata totiž nehnojím, na jaře jenom zarývám do záhonů kompost a to je vše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika