To není žádná vada. Je to jen zbytek jizvy po odpadnutí květu. Někdy je to jen malá tečka, někdy taková čárka a u některých odrůd je to takový kroužek. Možná se to až tak někomu nelíbí, ale jinak to nemá vliv na kvalitu rajčete.
Já používám na omáčku všechny bifteky a velká srdce. To co právě mám oloupu, nakrájím na velké kostky a dusím nebo peču. Tato rajčata nemají skoro žádná semínka a tak se s nějakým proasírováním nezabývám. Jen tak pro informaci: odebíral jsem si pro další roky semena z velkého srdce Alice (něco nad 300 g) a v celém rajčeti bylo 12 semen (slovy dvanáct). Na cizím webu se většinou píše, že nejlepší z bifteků je na omáčky Costolluto Genovese (měl jsem semena z Neoseedu a také se mně líbilo, ale když mně došly a koupil jsem semena od NG, tak jsem už spokojený nebyl). Ze srdcí je asi nejlepší Kosovo.
Rajčata z okruhu San Marzano (italové říkají, že je z nich nejlepší omáčka) na omáčku nepěstuji, protože na jídlo až tak nejsou a jsou u nás docela pozdní (myslím tím San Marzano 3, San Marzano Gigante, Scatolone, apod.)
Vladimír