Jak se starat o túje

Túje jsou oblíbenou volbou pro zahradníky po celém světě díky svému exotickému vzhledu a schopnosti rychle růst. Tyto rostliny jsou odolné vůči větru a sněhu, ale stejně jako u každé rostliny vyžadují určitou péči. V tomto článku se podíváme na to, jak se starat o túje a zajistit jejich dlouhověkost.

Výběr místa pro túje
Túje jsou velmi odolné rostliny, ale stále potřebují určitou pozornost při výběru místa, kde je umístíme. Túje preferují slunce, ale mohou růst i na místech s částečným stínem. Důležité je také zajistit dostatečnou výživu a správnou drenáž půdy. Vhodná půda pro túje by měla být dobře odvodněná a propustná. Pokud si nejste jisti, jakou půdu máte, můžete si nechat udělat test půdy v místním zahradnickém centru.

Zálivka tújí
Při zalévání tůjí je důležité udržovat rovnoměrnou vlhkost. Zalévejte pravidelně, ale ne příliš často, aby se zabránilo zamokření kořenů. Pokud jsou túje vysazené v suché půdě, je vhodné zalévat je každý týden. V případě deště můžete zalévání omezit. Doporučuje se zalévat ráno nebo večer, aby se zabránilo spálení listů od slunce.

Hnojení tújí
Túje potřebují pravidelné hnojení, aby mohly rychle růst a být zdravé. Doporučuje se používat hnojiva s poměrem živin 10-10-10 nebo 12-6-6. Hnojivo nanášejte na půdu kolem tůjí v průběhu jara a léta. Dbejte na to, aby hnojivo nebylo příliš blízko kmenů rostlin, aby nedošlo k popálení kořenů.

Ořezávání tújí
Ořezávání tújí je důležité pro udržení jejich tvaru a zdraví. Doporučuje se ořezávat túje dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Pokud chcete tvarovat túje do konkrétního tvaru, je nejlepší to provést na jaře, kdy rostou nové výhonky. Ořízněte přebytečné výhonky a udržujte rovnoměrný tvar. Na podzim můžete provést menší úpravy, aby se udržel tvar a zdraví rostliny.

Ochrana tújí před škůdci
Túje jsou náchylné na několik druhů škůdců, včetně třásněnek, pavouků a mšic. Pokud si všimnete nějakých škůdců na vašich tújích, můžete použít insekticid nebo insekticidní mýdlo, aby je zničil. Je také důležité pravidelně kontrolovat rostliny, aby se škůdcům zabránilo v rozmnožování.

Zimní ochrana tújí
Túje jsou odolné vůči zimě, ale je důležité zajistit jim dostatečnou ochranu během extrémně studených období. Pokud očekáváte výrazné mrazy, můžete ochránit túje burlapem nebo jiným krycím materiálem. Pokud se rozhodnete kryt použít, nezapomeňte ho odstranit, jakmile teploty stoupnou.

Shrnutí
Túje jsou odolné rostliny, ale stále vyžadují pravidelnou péči, aby mohly rychle růst a být zdravé. Zajistěte jim slunečné a dobře odvodněné místo, pravidelné zalévání a hnojení, pravidelné ořezávání a ochranu před škůdci a extrémními teplotami. S pravidelnou péčí se vaše túje budou těšit zdraví a kráse po mnoho let.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno