Recykllujeme tu mnohokrát diskutované téma. Existují lidé, kteří při zakládání kvasů vypeckují i třešně, jablka, hrušky oloupají a vykrájí jádřinec. Samozřejmě tvrdí, že taková pálenka jim chutná líp. Pak jsou tací, kteří jablka a hruška ani nepomelou, jen je zalijí vodou s cukrem, i to jsem viděl.
Mně se osvědčilo následující:
Broskve vypeckovat vždy při zakládání, meruňky buďto vypeckovat (když je jich málo) nebo přecedit zkvašené. Hrušky pomlet, jablka zmoštovat. Švestky kvasit s peckami, jestli cedit před pálením nebo ne, na to nemám jasný názor. Pokud nemáme kotel s míchadlem a platíme energii (nač zahřívat pecky?), má přecezení kvasu před pálením jistou logiku. Do kvasu lze vrátit trochu vylouskaných jader. U sofistikovaného pálení s míchadlem ponechané pecky zvýrazní a vylepší chuť slivovice, u durancií zcela přesvědčivě.