Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?



host - 24.34 (?) 
6.10.2018 17:52, zobrazeno: 7511x

Zdravím,

rád by som sa spýtal na názor znalcov na pridávanie vápna do kvasu pred destiláciou. Niekde sa odporúča pridať pred destiláciou do kvasu vápno pre neutralizáciu kyselín a uvolnenie alkoholu – napr. Ako správne pripraviť kvas. Keď som pripravoval kvas prvý krát pred niekoľkými rokmi, tak som vápno pridal – výsledok bol dobrý, len neviem či k tomu pomohlo práve to pridanie vápna alebo niečo iné. Niekto tvrdí že vápno vraj nemá žiadny vplyv na kyselinu octovú- nereaguje s ňou (neviem prečo by nemalo), prípadne niekto vápno vyslovenie neodporúča pridávať a vraj niektoré pálenice kvas s pridaným vápnom ani nevypália (je možné že reaguje s meďou??). Aký je teda váš názor? Určite ak je kvas ideálny, tak vápno netreba, …ale nie vždy všetko vyjde ideálne…

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 6.10.2018 19:02

Do čistého sudu dávám jen zralé ovoce, nic víc.

čisté zralé trnky (Domácí velkoplodá)
čisté zralé trnky (Domácí velkoplodá)
perfektně kvasí bez kvasinek i bez vápna
perfektně kvasí bez kvasinek i bez vápna
 hotový zákvas (50L) pro další 120l sud.(bez cukru,bez vody a bez pekářského droždí.
hotový zákvas (50L) pro další 120l sud.(bez cukru,bez vody a bez pekářského droždí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.63 (?), 6.10.2018 19:31

Je to blábol.
Mimo toho, že tím způsobem pálenice chce mít zneutralizované a ne velmi kyselé výpalky a tím si ulehčit práci s jejích likvidaci, nevidím v tom žádný racionální důvod. Ba spíš naopak protože takovým dávkováním zásad se kvas přivede do zásadité úrovně což vůbec není dobré a normální výrobci, zakladatelé kvasů a ani průmyslové a komerční lihovary to nedělají.
Snad jen v případě kvasů s vadami, naoctělými apod., ale i tak velmi citlivě a ne tak humpoláckým způsobem.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.159 (?), 6.10.2018 21:49

Podlle změny pH dojde k přechodu kvašení alkoholického na kvašení mléčné nebo přechodné (octovo-mléčné). To znamená, že neutralizaci kyselin si můžete dovolit jen pár hodin před pálením, kdy už v kvasu nejsou přebytečné/zkvasitelné sacharidy. Osobně mne zaráží, že mají v článku jednotné dávkování bez ohledu na použité činidlo (pálené vápno, hydrát, vápenec,...) a bez ohledu na změřené pH. Přitom hydrát a nehašené vápno budou neutralizovat tak, že si budou brát i CO2 stabilizující kvas. Bezpečný by snad byl uhličitan vápenatý, Jenže hrozba vykypěním kvasu (ionty kyseliny se vyměňují za "kyselinu uhličitou", jenž se následně rozpadá na vodu a co2) neznalého čtenáře vede k použití razantnějších verzí...

Takže používejte zdravý rozum a ochutnejte kapalnou fázi z pod deky. Pokud je ovocně příjemná a pitná jako suché víno, proč to nějak upravovat. A pokud už to bude utrejch volající po nápravě, tak raději si ověřte termín v palírně a jděte na reakční dobu řádově v hodinách stylem "večer před odvozem do palírny. Taky můžete zkusit poloprovozní pokus a do půllitru si dát 3 dcl mače a k tomu přidat 1/2 čajové lžičky jedlé sody. Pokud po skončení šumění bude mač pitelnější, můžete pokus opakovat s vápencem.

SfK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika