Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?



host - 24.34 (?) 
6.10.2018 17:52, zobrazeno: 7475x

Zdravím,

rád by som sa spýtal na názor znalcov na pridávanie vápna do kvasu pred destiláciou. Niekde sa odporúča pridať pred destiláciou do kvasu vápno pre neutralizáciu kyselín a uvolnenie alkoholu – napr. Ako správne pripraviť kvas. Keď som pripravoval kvas prvý krát pred niekoľkými rokmi, tak som vápno pridal – výsledok bol dobrý, len neviem či k tomu pomohlo práve to pridanie vápna alebo niečo iné. Niekto tvrdí že vápno vraj nemá žiadny vplyv na kyselinu octovú- nereaguje s ňou (neviem prečo by nemalo), prípadne niekto vápno vyslovenie neodporúča pridávať a vraj niektoré pálenice kvas s pridaným vápnom ani nevypália (je možné že reaguje s meďou??). Aký je teda váš názor? Určite ak je kvas ideálny, tak vápno netreba, …ale nie vždy všetko vyjde ideálne…

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 6.10.2018 19:02

Do čistého sudu dávám jen zralé ovoce, nic víc.

čisté zralé trnky (Domácí velkoplodá)
čisté zralé trnky (Domácí velkoplodá)
perfektně kvasí bez kvasinek i bez vápna
perfektně kvasí bez kvasinek i bez vápna
 hotový zákvas (50L) pro další 120l sud.(bez cukru,bez vody a bez pekářského droždí.
hotový zákvas (50L) pro další 120l sud.(bez cukru,bez vody a bez pekářského droždí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.63 (?), 6.10.2018 19:31

Je to blábol.
Mimo toho, že tím způsobem pálenice chce mít zneutralizované a ne velmi kyselé výpalky a tím si ulehčit práci s jejích likvidaci, nevidím v tom žádný racionální důvod. Ba spíš naopak protože takovým dávkováním zásad se kvas přivede do zásadité úrovně což vůbec není dobré a normální výrobci, zakladatelé kvasů a ani průmyslové a komerční lihovary to nedělají.
Snad jen v případě kvasů s vadami, naoctělými apod., ale i tak velmi citlivě a ne tak humpoláckým způsobem.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.159 (?), 6.10.2018 21:49

Podlle změny pH dojde k přechodu kvašení alkoholického na kvašení mléčné nebo přechodné (octovo-mléčné). To znamená, že neutralizaci kyselin si můžete dovolit jen pár hodin před pálením, kdy už v kvasu nejsou přebytečné/zkvasitelné sacharidy. Osobně mne zaráží, že mají v článku jednotné dávkování bez ohledu na použité činidlo (pálené vápno, hydrát, vápenec,...) a bez ohledu na změřené pH. Přitom hydrát a nehašené vápno budou neutralizovat tak, že si budou brát i CO2 stabilizující kvas. Bezpečný by snad byl uhličitan vápenatý, Jenže hrozba vykypěním kvasu (ionty kyseliny se vyměňují za "kyselinu uhličitou", jenž se následně rozpadá na vodu a co2) neznalého čtenáře vede k použití razantnějších verzí...

Takže používejte zdravý rozum a ochutnejte kapalnou fázi z pod deky. Pokud je ovocně příjemná a pitná jako suché víno, proč to nějak upravovat. A pokud už to bude utrejch volající po nápravě, tak raději si ověřte termín v palírně a jděte na reakční dobu řádově v hodinách stylem "večer před odvozem do palírny. Taky můžete zkusit poloprovozní pokus a do půllitru si dát 3 dcl mače a k tomu přidat 1/2 čajové lžičky jedlé sody. Pokud po skončení šumění bude mač pitelnější, můžete pokus opakovat s vápencem.

SfK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika