Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Tatratea jak na to?

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.90.172 (?)
18.10.2016 10:11, počet návštěv: 5106
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Teprve nedávno jsem náhodou narazil na výborné pítí ze Slovenska s názvem TATRATEA 52%. Ta chuť mne tak dostala, že jsem se rozhodl pokusit se jej vyrobit v domácíh poměrech. Jako základ chci použít slivovici. Hrubý nástin receptu se dá sehnat na internetu, ale požádal bych, zda někdo nemáte svou vlastní zkušenost, nebo recet a postup jak na to. Děkuji všem za pomoc.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Tatratea jak na to?


Miloš Vysloužil (15364) - xxx.xxx.11.71 (?)
18.10.2016 10:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že již začátek Vašeho snažení (Jako základ chci použít slivovici) je takřka zárukou, že se to nepovede.

Připojit reakci
      

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.8.138 (?)
18.10.2016 10:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak. Slivovice je pouze na přímé pití. Pokud bych zkoušely nějaké pokusy, tak s nějakým kvalitním jakostním lihem a nebo velmi silnou vodkou. 

Připojit reakci
         

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.187.132 (?)
18.10.2016 11:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

'Anebo taky Zbojnický čaj, Beskydský čaj,  Lašský čaj a spousta podobných specialit. Nic Vám nebrání se pokusit na čajové bázi vyrobit něco podobného a možná i lepšího.
Macerát nebo průtahový destilát je vcelku v tom případě jedno, na ingrediencích vlastně taky moc nezáleží. Jde jen o to trefit se do chuti své a okolní. Taktéž ani nějaký ovocný destilát nebo jejich směs bych v tom případě nezavrhoval.
V likérnictví apod. žádné univerzální a všeobecně použitelné Rp. neexistují.
Každému chutná něco jiného...

Rafael.

Připojit reakci
   

Tatratea jak na to?


Ivan Hlavatý (2440) - xxx.xxx.234.231 (?)
18.10.2016 17:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Prečo trocháriť s 52-kou? Máme aj takéto grády (viď foto). Ale pozor - spojenie "Tatry" a českí turisti zaváňa prúserom... :-) (nič v zlom, dúfam že to bude brané s úsmevom. Ale o ten recept by som sa nepokúšal, radšej podporte našu ekonomiku a tú 72-ku si kúpte :-) IH
Obrázky:

Připojit reakci
      

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.13.105 (?)
18.10.2016 17:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak každý má svý chutě. Domácí vaječňák nebo bayleis taky málokdo vyrábí kvůli tomu, že to vyjde levnějc :-) Každopádně pochybuju, že to vyjde. Není to ledajaké, výše uvedené, lepidlo...

Připojit reakci
         

Tatratea jak na to?


Miloš Vysloužil (15364) - xxx.xxx.92.38 (?)
18.10.2016 18:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Domácí vaječňák nebo bayleis taky málokdo vyrábí kvůli tomu, že to vyjde levnějc

Tak domácí vaječnák asi proto, že je lepší než kupovaný, domácí bayleis proto, že vyjde levnějc. Originálu se - při vší úctě k nápadité receptuře - nevyrovná

Připojit reakci
            

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.152.226 (?)
18.10.2016 19:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nebude to tatratea, ale dobry domaci bilinkovy chlast by sa mohol podarit

Připojit reakci
      

Tatratea jak na to?


PP. [PE, 550] (5046) - xxx.xxx.9.135 (?)
18.10.2016 19:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chlastávali tam špiritus pašovanej z Polska. Kdysi v mládí jsem to vzal do huby a bylo to jak ve scéně s Burianem z U pokladny stál.

Připojit reakci
         

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.187.132 (?)
18.10.2016 22:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čaj odvar, lihový macerát nebo průtahový destilát z něj?
Přip. "jen" silice získané z něj vodní párou?
Na základ čajovin vcelku nepodstatné..
Ale jaké čaje použit? To už je celkem problém když je to základní surovina která zásadním způsobem ovlivňuje chuť.
Darjeeling, Assam, apod., je jich jak psů a i chuťově se velmi líší.
Není čaj jako, ale to platí vlastně u všech surovin...
*
Citrusy, vanilky, med, rumová aromata a vše co k tom nějak patří jako že i nějaké mixy ovocných destilátů je už celkem nepodstatné. To už je fact na chuti výrobce.

Rafael

Připojit reakci
            

Tatratea jak na to?


Jiří II (352) - xxx.xxx.143.84 (?)
20.10.2016 7:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podomácku vyrobený Vaječný koňak, Ořechový likér nebo likér Mystery, to jsou dobře známé pojmy, tak proč to nezkusit také s Tatratea? Slivovici, zejména tu nepovedeneou a tudíž nevhodnou k přímému pití, použít můžete. Ve výsledné chuti likéru se její pachutě obvykle neprojeví. Moje rada se týká doslazování likérů. Místo sypání a rozmíchávání cukru v likéru požívejte zásadně tkzv. invertní cukr tzn. rozvařený cukr v malém množství vody s přídavkem kyseliny citronové.

Připojit reakci
               

Tatratea jak na to?


PP. [PE, 550] (5046) - xxx.xxx.9.135 (?)
20.10.2016 8:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s radou o cukrovém sirupu. Letos jsem se dokopal k jeho výrobě a potvrzuju, že opravdu je to lepší, než sladit krystalem.

Cukerný sirup 1:1 - v 1 l sirupu je 1 kg cukru. 1 kg cukru do 0,42 l vody, přivést k varu a přidat 0,75 g kyseliny citronové rozpuštěné v troše vody. Vaříme 10 minut - dodržet - pěnu sbíráme. (Balaštík, nebo Půhoný, přesně nevím).

Připojit reakci
                  

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.156.35 (?)
20.10.2016 12:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, to je zásadní věc v likérnictví. Používat výše popsaný "Likérnický sirup"!

Rafael.

Připojit reakci
                     

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.210.155 (?)
30.10.2016 18:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji, všem za podněty, likernický sirup určitě vyzkouším.O výsledku budu informovat za 20 týdnů, alespoň tak dlouho by měla být doba zrání...wink

Připojit reakci
         

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.230.35 (?)
25.3.2017 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Polský špiritus měl cca 95% alkoholu!

Připojit reakci
      

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.224.221 (?)
21.10.2016 17:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale i Beskydy můžou být pro "čajomilce" nebezpečné!
I když v lihovitosti na některé výrobky karloff.sk absolutně nemají musím uznat.
Co se týká pitelnosti a chutě nevím, každá ta čajovina má něco do sebe, chutnají mi všechny a netroufám si je srovnávat.

Rafael.

Obrázky:
Pokus o koláž...
Pokus o koláž...
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kompotovice714.11.20175672
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172560
destilační přístroj102910.11.20171281662
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717132
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.2017913
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714749
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172525
Repák + řepná pálenka253.11.201749119
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201721849
Pálení Matolin530.10.2017610
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201727845
Švestkovy kompot616.10.2017731
Archivace slivovice5712.10.201729309
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017103737
Samosběr švestek?11.10.2017382
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017301171
Kvas Oskoruse6228.9.201757543
Pálenka z dýně5528.9.201737277
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171130
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775288
Voda do kvasu?1918.9.20171896
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743167
Ražná - ražovica1018.9.201726512
Destilace vína - vínovice5216.9.201776566
Kvas z jahod411.9.2017562
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171295
Zakalená slivovice1685.9.2017185416
Test na metanol504.9.201760816
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20176807
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742309
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017110758
Destilát z kukuřice2611.8.201763612
Kompotová jamovice2031.7.20171847
Domácí ořechovice9330.7.2017155081
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017578
Marhulový kvas nekvasí2327.7.20174547
Vydrží kvas ze sladu?827.7.20171873
Bílý povlak na kvasu 226.7.20171276
Kvasenie visni223.7.2017409
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?8921.7.201714999
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení22.11.2017
A až Z o uzení22.11.2017
Generátor kouře9.11.2017
Generátor kouře7.11.2017
Doplnění zelňáku4.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů