Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Tatratea jak na to?

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.90.172 (?)
18.10.2016 10:11, počet návštěv: 3119
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Teprve nedávno jsem náhodou narazil na výborné pítí ze Slovenska s názvem TATRATEA 52%. Ta chuť mne tak dostala, že jsem se rozhodl pokusit se jej vyrobit v domácíh poměrech. Jako základ chci použít slivovici. Hrubý nástin receptu se dá sehnat na internetu, ale požádal bych, zda někdo nemáte svou vlastní zkušenost, nebo recet a postup jak na to. Děkuji všem za pomoc.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Tatratea jak na to?


Miloš Vysloužil (14400) - xxx.xxx.11.71 (?)
18.10.2016 10:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že již začátek Vašeho snažení (Jako základ chci použít slivovici) je takřka zárukou, že se to nepovede.

Připojit reakci
      

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.8.138 (?)
18.10.2016 10:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak. Slivovice je pouze na přímé pití. Pokud bych zkoušely nějaké pokusy, tak s nějakým kvalitním jakostním lihem a nebo velmi silnou vodkou. 

Připojit reakci
         

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.187.132 (?)
18.10.2016 11:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

'Anebo taky Zbojnický čaj, Beskydský čaj,  Lašský čaj a spousta podobných specialit. Nic Vám nebrání se pokusit na čajové bázi vyrobit něco podobného a možná i lepšího.
Macerát nebo průtahový destilát je vcelku v tom případě jedno, na ingrediencích vlastně taky moc nezáleží. Jde jen o to trefit se do chuti své a okolní. Taktéž ani nějaký ovocný destilát nebo jejich směs bych v tom případě nezavrhoval.
V likérnictví apod. žádné univerzální a všeobecně použitelné Rp. neexistují.
Každému chutná něco jiného...

Rafael.

Připojit reakci
   

Tatratea jak na to?


Ivan Hlavatý (1444) - xxx.xxx.234.231 (?)
18.10.2016 17:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Prečo trocháriť s 52-kou? Máme aj takéto grády (viď foto). Ale pozor - spojenie "Tatry" a českí turisti zaváňa prúserom... :-) (nič v zlom, dúfam že to bude brané s úsmevom. Ale o ten recept by som sa nepokúšal, radšej podporte našu ekonomiku a tú 72-ku si kúpte :-) IH
Obrázky:

Připojit reakci
      

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.13.105 (?)
18.10.2016 17:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak každý má svý chutě. Domácí vaječňák nebo bayleis taky málokdo vyrábí kvůli tomu, že to vyjde levnějc :-) Každopádně pochybuju, že to vyjde. Není to ledajaké, výše uvedené, lepidlo...

Připojit reakci
         

Tatratea jak na to?


Miloš Vysloužil (14400) - xxx.xxx.92.38 (?)
18.10.2016 18:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Domácí vaječňák nebo bayleis taky málokdo vyrábí kvůli tomu, že to vyjde levnějc

Tak domácí vaječnák asi proto, že je lepší než kupovaný, domácí bayleis proto, že vyjde levnějc. Originálu se - při vší úctě k nápadité receptuře - nevyrovná

Připojit reakci
            

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.152.226 (?)
18.10.2016 19:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nebude to tatratea, ale dobry domaci bilinkovy chlast by sa mohol podarit

Připojit reakci
      

Tatratea jak na to?


PP. [PE, 550] (4766) - xxx.xxx.9.135 (?)
18.10.2016 19:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chlastávali tam špiritus pašovanej z Polska. Kdysi v mládí jsem to vzal do huby a bylo to jak ve scéně s Burianem z U pokladny stál.

Připojit reakci
         

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.187.132 (?)
18.10.2016 22:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čaj odvar, lihový macerát nebo průtahový destilát z něj?
Přip. "jen" silice získané z něj vodní párou?
Na základ čajovin vcelku nepodstatné..
Ale jaké čaje použit? To už je celkem problém když je to základní surovina která zásadním způsobem ovlivňuje chuť.
Darjeeling, Assam, apod., je jich jak psů a i chuťově se velmi líší.
Není čaj jako, ale to platí vlastně u všech surovin...
*
Citrusy, vanilky, med, rumová aromata a vše co k tom nějak patří jako že i nějaké mixy ovocných destilátů je už celkem nepodstatné. To už je fact na chuti výrobce.

Rafael

Připojit reakci
            

Tatratea jak na to?


Jiří II (262) - xxx.xxx.143.84 (?)
20.10.2016 7:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podomácku vyrobený Vaječný koňak, Ořechový likér nebo likér Mystery, to jsou dobře známé pojmy, tak proč to nezkusit také s Tatratea? Slivovici, zejména tu nepovedeneou a tudíž nevhodnou k přímému pití, použít můžete. Ve výsledné chuti likéru se její pachutě obvykle neprojeví. Moje rada se týká doslazování likérů. Místo sypání a rozmíchávání cukru v likéru požívejte zásadně tkzv. invertní cukr tzn. rozvařený cukr v malém množství vody s přídavkem kyseliny citronové.

Připojit reakci
               

Tatratea jak na to?


PP. [PE, 550] (4766) - xxx.xxx.9.135 (?)
20.10.2016 8:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s radou o cukrovém sirupu. Letos jsem se dokopal k jeho výrobě a potvrzuju, že opravdu je to lepší, než sladit krystalem.

Cukerný sirup 1:1 - v 1 l sirupu je 1 kg cukru. 1 kg cukru do 0,42 l vody, přivést k varu a přidat 0,75 g kyseliny citronové rozpuštěné v troše vody. Vaříme 10 minut - dodržet - pěnu sbíráme. (Balaštík, nebo Půhoný, přesně nevím).

Připojit reakci
                  

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.156.35 (?)
20.10.2016 12:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, to je zásadní věc v likérnictví. Používat výše popsaný "Likérnický sirup"!

Rafael.

Připojit reakci
                     

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.210.155 (?)
30.10.2016 18:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji, všem za podněty, likernický sirup určitě vyzkouším.O výsledku budu informovat za 20 týdnů, alespoň tak dlouho by měla být doba zrání...wink

Připojit reakci
         

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.230.35 (?)
25.3.2017 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Polský špiritus měl cca 95% alkoholu!

Připojit reakci
      

Tatratea jak na to?


host - xxx.xxx.224.221 (?)
21.10.2016 17:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale i Beskydy můžou být pro "čajomilce" nebezpečné!
I když v lihovitosti na některé výrobky karloff.sk absolutně nemají musím uznat.
Co se týká pitelnosti a chutě nevím, každá ta čajovina má něco do sebe, chutnají mi všechny a netroufám si je srovnávat.

Rafael.

Obrázky:
Pokus o koláž...
Pokus o koláž...
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Tatratea jak na to?1625.3.20173120
Geist425.3.2017425
Pálenka z dýně4419.3.201728416
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017189
Vydrží kvas ze sladu?615.3.2017363
Slivovice vs. calvados2207.3.2017282233
Průtahové destiláty387.3.20174148
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20176901
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172097
Kalení destilátů jinak2416.2.20174401
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171549
drtič na ovoce409.2.2017101295
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171731
Dřevo do destilátu228.2.201710235
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174712
Kvas Oskoruse5923.1.201750235
Vymrazování916.1.20171883
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201769324
Kvalita domacej palenky1209.1.201729616
Domácí ořechovice9027.12.2016139363
Množení turbo kvasinek1322.12.20161780
Zakalená slivovice16422.12.2016166445
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201611531
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201642369
Odkalovač na koloně?411.12.20161541
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016866
Nahořklá slivovice6823.11.201651994
Jak zakopat slivovici4622.11.201637363
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163852
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161556
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161053
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614853
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161659
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161345
Proč tolik cukru38.11.20161543
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161552
Výběr domácí pálenice43.11.20162043
Náhrada škody od pálenice253.11.20165949
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161418
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.20161181
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa26.3.2017
Uzení masa24.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů