Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Dík za příjemné čtení, pálím již roky a to všechno možné ovoce: švestky, jablka, hrušky, třešně, višně, meruňky, zkoušel jsem i rybíz a černý jeřáb. Každročně tak 100 - 200 kg kvasu. Vlastní pálení přenechám odborníkům, ale jsem vždy přítomen. Používám jen kvalitní ovoce - nepadané. Preferuji 51 53%. Mám vynikající zkušenost se zráním pálenek ve dřevě. Vzhledem k velkému odparu jsem opustil 10lt soudky a nahradil je skleněnými demižony, do kterých přidávám štípané dřevo. Dubové, bukové nebo švestkové. Množství asi tak aby odpovídalo vnitřní ploše sudu. Výsledky jsou vynikající již po roce. Doporučuji. Já takto ukládám asi tak 1/3 pálenek ze švestek nebo jablek. Pálenky s jemným aroma se do dřeva nehodí. A které dávám přednost? Osobně pálemce z jablečného kvasu a to ze skla, tak po třech letech. Používám vždy pouze jednu odrůdu a nejlepší zkušenost mám z "Rubínem". Stařená ve dřevě je také výborná. Do kvasu přidávám malé množství převařeného cukerného roztoku (max 2 kg na 100 llt), ve kterém rozpustím špetku kyseliny citronové. Přidávám vinné kvasinky. Ovoce pouřívám bez šťopek a umyté. Samozřejmě jen zcela zdravé. Je to moje hobby a žádná ani ta nejdražší koupená pálenka není lepší.