Dobrý den, na tento web jsem zabrousil zcela náhodou, ale asi ho budu sledovat pravidelně. Dovolil bych si doplnit návod pana Vysloužila o pár vlastních zkušeností. Předně, jablka nemusí být výstavní, obecně se dá říci, že z vzhledově nepřitažlivých jablek lze vyrobit vynikající pálenku. V žádném případě ale nesmí být plody poškozené, napadené, nedejbože nahnilé. Ideální jsou pozdní odrůdy, ne však zimní (kožáky). Jablka neomývám, ale důkladně zbavuji stopek a listí (způsobují hořknutí). Trochu mě zaráží množství medu přidávaného p. Vysloužilem. Podle mě med špatně kvasí, osobně přidávám max. 0,5kg cukru (nejlépe třtinového) na 100l kvasu, pouze na rozkvašení. Vinné kvasinky se mi rovněž neosvědčily, zralé ovoce pěstované s dostatkem slunce kvasí velmi rychle i bez nich. Dost záleží i na nádobách, osvědčily se mi 100l sudy, ale lze použít i 50l šroubovací. Na jablka, narozdíl od švestek nedoporučuji sudy dřevěné. Důležitý je klid kvasu, nejhorší co může být je neustálé kontrolování, odebírání a jiné "čištění". Jedním z rozhodujících faktorů je samozřejmě pálenice, ideální je topení dřevem (dnes prakticky neexistuje), nebo parou. Běžně používaný plyn se musí hlídat, neuspěchat a nepřipálit.
Čočin