Slivovice vs. calvados



host - 236.138 (?)
1.1.2019 19:18

To omotávání soudku strečovou folií Vám nepomůže ani náhodou. Počítejte s andělskou daní ve výši 15% každý rok, lepší nežli EET. Ale k rozhodnutí, že slivovice do soudku nepatří, Vám blahopřeji. Jedna významná Moravská firma to ještě nepochopila a myslí si, že se zlatou slivovicí udělají díru do světa, ani náhodou. PŠ

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22,  23   
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.45 (?), 7.3.2017 22:35
Áno, chápete to správne. Úbytok objemu v 10-litrovom súdku je 1-1,5 litra. Koncentráciu (% alkoholu) po stočení zo súdka už nemeriame, takže na túto otázku Vám neviem odpovedať. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 6.4.2017 19:37

Dovolím si trochu zamachrovat s výsledky svého domácího patlání, ovšem s vyjímkou Slivovice, ta je pálená v legální pálenici.

Mě a sousedovi chutná nejvíc Slivovice a v těsném závěsu za ní Ořechovka.

Takové to domácí patlání
Takové to domácí patlání
Slunce v lahvích
Slunce v lahvích
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.153 (?), 17.4.2017 15:30
Jiří II: Parádna výbavička, gratulujem! Fakt slunce v lahvích! Ako stvorené na spríjemnenie pokojných chvíľ, ale použiteľné aj ako "emergency box" 😃. Trebárs teraz po tých mrazoch... Ja som včera stočil jablkovicu, ktorú som mal v morušovom súdku od augusta 2016 (foto 1,2). Takmer 20 litrov zlatistého moku. Ako písal veľký E.Hemingway (ktorý mal tiež čosi odpité) - "The sun also rises". Morušový súdok je bez vypaľovania, na rozdiel od dubového. Pálenka z morušového je len nepatrne menej sfarbená než z dubového (foto 3 - vľavo jablkovica z dubového, vpravo z morušového súdka). A kvalita? - nepatrí sa hodnotiť vlastné produkty, ale kamarát ju označil za "HD" (v preklade: hovadsky dobrá 😃). IH




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Michal V - (14) - 24.34 (?), 11.12.2018 0:02

Zdravím pán Ivan,


chcem sa spýtať na ten vypálený dubový súdok - upravovali ste ho nejako pred tým ako ste doň dali prvú pálenku (napr. zaparením, vodou, vínom? - ak áno tak ako? ak nie - bol nejaký rozdiel medzi prvou jablkovicou z tohto suda a tými ďalšími?)


A ešte jedna otázka - jablkovicu, ktorú dávate do drevných súdkov robíte kvasením muštu alebo kvasu z podrvených jabĺk?


Michal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.190 (?), 11.12.2018 5:32
Michal: Pred prvým použitím sme drevený súdok naplnili vodou asi na 2 dni - aby drevo nasiaklo a utesnili sa prípadné netesnosti. Po vypustení vody už išla do súdka jablkovica. Prvá "várka" bola o niečo tmavšia než tie ďalšie, chuťovo som rozdiel nepozoroval. Pálime kvas z rozdrvených jabĺk, nie mušt. Do drevených súdkov dávame len jablkovicu a vínovicu (pri slivovici, marhuľovici a hruškovici by to bolo kontraproduktívne). Na základe skúseností odporúčam uprednostniť dubový súdok pred morušovým. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 110.1 (?), 1.1.2019 13:14

Mám podobnou zkušenost jako p. Hlavatý. Dubový soudek 10ltr zevnitř vypalovaný. Podobně fungují i připečené dubové hobliny nebo třísky. Pokud to dřevo neprojde tepelnou úpravou, tak ta nádherná sladká vůně tam není. Připečení musí být tak akorát, tedy žádný extrém, ani moc černé ani moc bledule. U jabkovice to funguje nádherně.  Proti nadměrnému odpařování omotávám soudek strečovou fólií. Slivovici preferuju čirou a do soudku ji nedávám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 1.1.2019 19:18

To omotávání soudku strečovou folií Vám nepomůže ani náhodou. Počítejte s andělskou daní ve výši 15% každý rok, lepší nežli EET. Ale k rozhodnutí, že slivovice do soudku nepatří, Vám blahopřeji. Jedna významná Moravská firma to ještě nepochopila a myslí si, že se zlatou slivovicí udělají díru do světa, ani náhodou. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.119 (?), 1.1.2019 19:42

No asi se to fi Jelínek stále vyplatí... z jejich stránek usuzuji, že jsou na ni dokonce hrdi! No jejich výrobky jsou...  jen lepší "lihoviny" na našem trhu. Já je osobně nemusím, mám dostatek vlastních produktů...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  21,  22,  23   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika