Slivovice - kvas



host - 122.179 (?)
14.12.2009 18:12

To, co uvádíte, odpovídá množství přes 13 litrů 50% alkoholu na 100 litrů kvasu. To je úctyhodný výsledek, pokud to nebylo dotováno řepným cukrem.Rozhodující je degustace.U starších stanic je možné sledovat výstupní koncentraci "předběžným "lihoměrem, který udával 60? A to byl stop pálení?Tomu dost dobře nerozumím, ani té hodnotě 96°.  AB

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 74.2 (?), 4.12.2009 10:28

Letos jsme pálili poprvé. Kvas byl z nějakých pološvestek a velmi sladkých blum. V pálenici říkali, že je to letos špatné s výtěžností, ať od toho moc nečekáme. Měli jsme dvě várky po cca 140 l kvasu. První várku ukončili pálení při 50% s tím, že poslední litr zůstává v měřícím zařízení a přechází do další várky. Ta bude naše, tak to může nechat na těch 50%. Druhou várku ukončil při 60%, ať to prý nezkazí tomu co jde po nás. Moc tomu ale nerozumím. Výsledkem bylo 24 litrů 81% destilátu. Vůně a chuť dobrá, teď větrá.

Nebylo to ukončení moc brzy? Povídal, že ochutnávání prý nemá moc smysl, protože z měřícího zařízení (pro celníky) vyteče pálenka až když je jí tam nashromážděn celý litr, tedy to není ta, která aktuálně teče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.26 (?), 4.12.2009 11:47

Kvas - vápno

Kdo má zkušenosti z přidáním vápna do bečky s kvasem před pálením?Slyšel jsem to v pálenici.Vým že vápno ničí kiseliny máte s tím někdo zkušenosti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 4.12.2009 14:09

Druhou várku ukončil při 60%, ať to prý nezkazí tomu co jde po nás...

Tomu taky nerozumím. Fajnšmekři si odlévají zvlášť 1 litr - když teče 51%, říkají jí ministerská. Bývá prý nejlepší, obvykle někde uprostřed pálení. 

Druhá věc, které nerozumím je množství vypálené slivocvice. Obvyklý výsledek je ze 100 litrů kvasu 10 litrů 50% pálenky, tedy 5 litrů absolutního lihu. Ve vašem případě je to 8,1 litrů z 100 litrů mače , tedy bezmála dvojnásobek. A to, vzhledem k tomu, kolik, alkoholu muselo zůstat ve výpalcích,   nedává smysl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 207.2 (?), 5.12.2009 10:34

Já tomu ukončení taky moc nerozumím, ale slivovice bylo opravdu z 280 l kvasu 24 litrů 81 % o teplotě asi 20,5 °. Byl jsem u toho a viděl to na vlastní oči. Ten co byl před námi měl z 300 l kvasu 27 litrů 80% destilátu. Přímo v pálenici nám to naředili na 37 litrů 52% slivovice. Až jsme se zhrozili, kolik toho je. Málem nám nestačili peníze. Ukončil to podle lihoměru, který nazýval "předběžný" (ukazoval cca těch 60) a podle nějakého teploměru, který ukazoval teplotu asi 96°, ale nevím odkud. Říkal, že to co teče už není ono.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 122.179 (?), 14.12.2009 18:12

To, co uvádíte, odpovídá množství přes 13 litrů 50% alkoholu na 100 litrů kvasu. To je úctyhodný výsledek, pokud to nebylo dotováno řepným cukrem.Rozhodující je degustace.U starších stanic je možné sledovat výstupní koncentraci "předběžným "lihoměrem, který udával 60? A to byl stop pálení?Tomu dost dobře nerozumím, ani té hodnotě 96°.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 154.214 (?), 4.12.2009 13:06

Súhlas lenže medzi 25% a 18% doťahom činil asi 3 lt slabej ale možno voňavej pálenky. Myslím že odstaviť pri 24% nebolo až také zlé rozhodnutie a tú silu som bohužial nemohol inak ovplyvniť jedine že by som ťahal fakt do tých 8%.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 129.96 (?), 14.12.2009 15:15

No to je v Uherském Ostrohu musela pěkně brnět palice a v hubě měli jak v polepšovně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 14.12.2009 15:58

Nikolivěk. Slivovice z Uh. Ostrohu byla zřetelně lepší, než jakou jsem schopen vypálit dnes. Pravda, sladkost a aroma švestek z Mařatic je jiná než na Svitavsku 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 143.253 (?), 14.1.2010 15:17

Dobrý den, zítra jedeme pálit, chtěla bych se zeptat zda máme doma odstranit koláč, který je na povvrchu kvasu plíseň na něm není.Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 14.1.2010 15:47

Osobně bych se řídil druhem ovoce. U jablkového kvasu bych odstranil 5-10 cm silnou horní tmavší vrstvu až do žlutobílé hmoty. U švestek bych si čichnul, příp. ochutnal a odstranil horní vrstvičku jen v případě, kdyby byla nějak nepříjemněji cítit - třeba octem. 
   Máte-li nádoby dost velké a na koláči není plíseň, nestane se nic závažného, i když kvas necháte vypálit tak, jak je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika