Kdy a jak pěstovat avokádo

Avokádo je oblíbeným ovocem s mnoha zdravotními výhodami, a proto stále více lidí se rozhoduje pěstovat své vlastní avokádo doma. Pěstování avokáda je zajímavý a zábavný zážitek, který vám umožní sledovat postup růstu tohoto exotického stromu.

Pokud se chcete dozvědět, jak a kdy pěstovat avokádo, přečtěte si následující tipy.

Výběr avokáda k pěstování

Prvním krokem k pěstování avokáda je vybrat vhodný avokádový kámen. Nejlepší je použít zralý avokádo, který je stále pevný na dotek, ale ne tvrdý. Ovocné dužiny avokáda se odstraní a kámen se vyjme opatrně z něj. Kámen by měl být celý a nepoškozený, bez trhlin nebo známek hniloby.

Kdy pěstovat avokádo

Ideální doba pro pěstování avokáda je na jaře, kdy je teplota stálá a příjemné. Avokádový strom potřebuje teplo a sluneční světlo, aby mohl růst a vyvíjet se správně. Především mladý avokádový strom potřebuje teploty nad 15 °C, aby se mohl rozvíjet. Avšak pokud žijete v oblasti s mírným podnebím, avokádo lze pěstovat venku i během celého roku.

Jak pěstovat avokádo

Odstraňte kámen z avokáda: Delší strana kámenu je vrchní částí, zatímco kratší strana je spodní částí. Opatrně odstraňte pokožku kolem kámenu, ale neodstraňujte hnědou slupku na vrchní části. Jemně zapíchněte tři nebo čtyři zápichy do kámenu tak, aby byl vodorovně položen na vrchní části nádoby.
Připravte nádobu s vodou: Nádoba, ve které bude kámen ponořený, by měla být tak velká, aby kámen byl zcela ponořený, ale ne tak velká, aby se mohl ponořit do vody pouze spodní konec. Kámen by měl být ponořený do vody zhruba do poloviny.

Sledujte růst a vývoj kámenu: Umístěte nádobu s kamenem na slunné místo, kde bude mít dostatek světla. Avokádový kámen začne brzy klíčit a ze spodní části vyroste kořen. Bude to trvat několik týdnů nebo i několik měsíců, než se kořeny rozrostou a začnou se objevovat listy na vrchní části kámenu. Je důležité udržovat vodu v nádobě čerstvou a pravidelně ji doplňovat, aby kořeny měly dostatečnou vlhkost pro růst.

Přesazení do hrnce: Jakmile kořeny dosáhnou délky asi 5-7 cm, můžete avokádový kámen přesadit do hrnce s půdou. Zvolte vhodný hrníček s drenážními otvory na dně a naplňte ho vhodnou zahradnickou půdou, která je dobře propustná a bohatá na živiny. Umístěte kámen do hrnce tak, aby byl kořenový systém zcela ponořený do půdy a jeho vrchní část byla nad povrchem půdy. Lehce půdu okolo kámenu upěchujte a zalijte vodou.

Péče o avokádový strom: Avokádový strom potřebuje teplé a slunečné místo, aby mohl růst. Umístěte hrníček s avokádovým stromem na slunné okno nebo na venkovní místo s dostatečným slunečním světlem. Pravidelně zalévejte strom, ale vyhněte se přemokření půdy. Při zalévání sledujte vlhkost půdy a zalévejte až poté, co vrchní část půdy oschne. Kromě toho můžete avokádový strom pravidelně hnojit, ideálně speciálním hnojivem pro citrusové nebo avokádové rostliny.
Péče o větve a tvarování stromu: Jak roste avokádový strom, můžete ho formovat podle svých představ. Pravidelně odstraňujte vrcholky a nechávejte tvarovatelné větve. To pomůže stromu vyvíjet se do požadovaného tvaru a rozvětvovat se. Dávejte pozor na přílišné zahuštění větví, které by mohlo omezit průchod světla a vzduchu a potenciálně snížit růst stromu. Pravidelně odstraňujte suché a poškozené větve, abyste udrželi strom zdravý a vitální.

Ovocné plody: Trpělivost je klíčem při pěstování avokáda, protože první plody se obvykle objevují až po několika letech. Květy avokáda jsou obvykle samčí a samičí na stejném stromě, ale květy se neotevírají najednou, což znamená, že opylení a plodnost může být složitý proces. Pokud chcete podpořit oopylení, můžete použít různé techniky, jako je ruční opylení, které zahrnuje přenesení pylu z jednoho květu na druhý s pomocí štětce. Po opylení se na stromě začnou tvořit plody, které dozrávají postupně a mohou být sklízeny, když jsou plně zralé. Zralost avokáda je obvykle určena tlakem na kůži – když je měkká, avšak ne příliš měkká, je plod pravděpodobně zralý a připravený k konzumaci.


Možné problémy a jejich řešení: Při pěstování avokáda mohou nastat různé problémy, jako je například škůdci a choroby. Mezi nejběžnější škůdce patří mšice, moli a puklice, které mohou poškodit listy a větve avokáda. Choroby, jako je například houbový šedý plíseň nebo černá skvrnitost, mohou také ovlivnit zdraví avokáda. Je důležité pravidelně kontrolovat strom na přítomnost škůdců nebo známky chorob a přijmout vhodná opatření, jako je použití insekticidů nebo fungicidů, pokud je to nutné. Důkladná péče o avokádo, jako je správné zalévání, hnojení a odstraňování suchých částí, může také pomoci prevenci škůdců a chorob.


Závěr: Pěstování avokáda může být zajímavým a odměňujícím zážitkem, který si můžete užít doma. Sledování, jak z avokádového kamene vyroste plnohodnotný strom a nakonec se objeví plody, je fascinující proces. Dodržov

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno