Rajčata – Tipy pro pokročilé

Pokročilí pěstitelé rajčat jsou lidé, kteří se vyznají v této rostlině a dokážou ji pěstovat bez větších problémů. Pokud se řadíte mezi tyto zkušené pěstitele, určitě si chcete zajistit co největší úrodu a kvalitní plody. V tomto článku se proto podíváme na různé typy rajčat a poradíme, jak je správně pěstovat.

Tradiční odrůdy rajčat

Tradiční odrůdy rajčat jsou odrůdy, které se pěstují již po mnoho let. Patří sem například odrůda rajčat „Beefsteak“ nebo „San Marzano“. Tyto odrůdy jsou velmi chutné a vyznačují se vysokou odolností vůči chorobám. Pokud se rozhodnete pro pěstování tradičních odrůd rajčat, měli byste zvolit slunné a chráněné místo, na kterém bude rostlina dostatečně zalévaná a hnojená.

Cherry rajčata

Cherry rajčata jsou malá, sladká a velmi chutná rajčata. Vyznačují se vysokou odolností proti chorobám a jsou velmi nenáročná na pěstování. Pokud se rozhodnete pro pěstování cherry rajčat, měli byste zvolit slunné místo s dostatečným přístupem k vodě. Pokud se rozhodnete pro pěstování cherry rajčat v květináčích, měli byste si vybrat dostatečně velké květináče a pravidelně je zalévat a hnojit.

Plum rajčata

Plum rajčata jsou podobná jako tradiční odrůdy rajčat, ale jsou menší a mají delší tvar. Vyznačují se velmi sladkou chutí a jsou ideální pro vaření a konzervování. Pokud se rozhodnete pro pěstování plum rajčat, měli byste zvolit slunné a chráněné místo, kde bude rostlina dostatečně zalévaná a hnojená.

Odrůdy rajčat na polévku

Odrůdy rajčat na polévku jsou vhodné pro vaření a jsou velmi výnosné. Tyto odrůdy jsou většinou vysoké a silné, takže potřebují dostatečnou podporu. Pokud se rozhodnete pro pěstování odrůd rajčat na polévku, měli byste s přípravou půdy. Ta by měla být bohatá na živiny a dobře odvodněná. Rajčata na polévku potřebují hodně slunce, takže je nejlépe pěstovat na slunném a chráněném místě.

Odrůdy rajčat pro pestování v květináčích

Rajčata lze pěstovat i v květináčích na balkoně nebo terase. Pro tento způsob pěstování jsou vhodné odrůdy rajčat, které jsou menší a mají menší kořeny. Například cherry rajčata jsou vhodná pro pěstování v květináčích. Rajčata v květináčích potřebují pravidelnou zálivku a hnojení, a také vhodnou velikost květináče.

Zvláštní odrůdy rajčat

Existuje mnoho zvláštních odrůd rajčat, které se vyznačují odlišnou barvou, tvarem nebo chutí. Například odrůda „Black Krim“ má tmavou barvu a bohatou chuť, odrůda „Green Zebra“ má zelené pruhy a výraznou chuť a odrůda „Yellow Pear“ má žluté plody a sladkou chuť. Pokud máte zájem o pěstování zvláštních odrůd rajčat, je důležité si vybrat vhodné místo pro pěstování a zajistit dostatečnou zálivku a hnojení.

Postup pěstování

Pro pěstování rajčat je důležité zvolit vhodné místo, které bude slunné a chráněné před větrem. Před výsadbou je důležité připravit půdu, která by měla být bohatá na živiny a dobře odvodněná. Rajčata je nutné pravidelně zalévat a hnojit, aby se plody vyvíjely co nejrychleji a rostlina byla odolná proti chorobám.
Při pěstování rajčat je také důležité dbát na podporu rostliny. Rostliny rajčat potřebují pevnou podporu, která zajišťuje rovnoměrný růst a podporuje tvorbu plodů. Podpěry můžete vytvořit například ze dřeva, kovu nebo bambusu.

Většina rajčat potřebuje pravidelnou úpravu a řez. Během vegetačního období je nutné odstraňovat nežádoucí větve a větve, které se nevytvářejí plody. To umožní, aby rostlina využila své zdroje na produkci plodů namísto zbytečného růstu.

Kromě toho je důležité pravidelně kontrolovat rostliny na přítomnost škůdců a chorob. Pokud jsou nalezeny, je nutné rychle jednat a použít vhodné prostředky k jejich eliminaci.

Sklizeň rajčat

Rajčata jsou nejlepší, když jsou zralá a čerstvá. Zralost rajčat lze poznat podle barvy, textury a chuti plodů. Zralá rajčata jsou červená nebo oranžová, mají pružnou texturu a sladkou chuť.
Sklizeň rajčat je nejlépe provádět pravidelně, aby se zabránilo hromadění plodů a špatnému růstu rostlin. Rajčata lze sklízet jednotlivě, když jsou plody zralé a připravené k jídlu.

Závěr

Pěstování rajčat může být pro pokročilé zahradníky skvělým zážitkem. Existuje mnoho odrůd rajčat, které lze pěstovat a každá z nich má své vlastní požadavky na pěstování. Důležité je zvolit vhodné místo pro pěstování, připravit kvalitní půdu, pečovat o rostliny, poskytovat dostatečnou zálivku a hnojení a pravidelně kontrolovat rostliny na přítomnost škůdců a chorob. Pokud budete dodržovat tyto zásady, můžete si užít hojnou sklizeň chutných a zdravých rajčat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno