Slivovice - kvas



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?)
14.1.2010 15:47

Osobně bych se řídil druhem ovoce. U jablkového kvasu bych odstranil 5-10 cm silnou horní tmavší vrstvu až do žlutobílé hmoty. U švestek bych si čichnul, příp. ochutnal a odstranil horní vrstvičku jen v případě, kdyby byla nějak nepříjemněji cítit - třeba octem. 
   Máte-li nádoby dost velké a na koláči není plíseň, nestane se nic závažného, i když kvas necháte vypálit tak, jak je.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 74.2 (?), 4.12.2009 10:28

Letos jsme pálili poprvé. Kvas byl z nějakých pološvestek a velmi sladkých blum. V pálenici říkali, že je to letos špatné s výtěžností, ať od toho moc nečekáme. Měli jsme dvě várky po cca 140 l kvasu. První várku ukončili pálení při 50% s tím, že poslední litr zůstává v měřícím zařízení a přechází do další várky. Ta bude naše, tak to může nechat na těch 50%. Druhou várku ukončil při 60%, ať to prý nezkazí tomu co jde po nás. Moc tomu ale nerozumím. Výsledkem bylo 24 litrů 81% destilátu. Vůně a chuť dobrá, teď větrá.

Nebylo to ukončení moc brzy? Povídal, že ochutnávání prý nemá moc smysl, protože z měřícího zařízení (pro celníky) vyteče pálenka až když je jí tam nashromážděn celý litr, tedy to není ta, která aktuálně teče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.26 (?), 4.12.2009 11:47

Kvas - vápno

Kdo má zkušenosti z přidáním vápna do bečky s kvasem před pálením?Slyšel jsem to v pálenici.Vým že vápno ničí kiseliny máte s tím někdo zkušenosti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 4.12.2009 14:09

Druhou várku ukončil při 60%, ať to prý nezkazí tomu co jde po nás...

Tomu taky nerozumím. Fajnšmekři si odlévají zvlášť 1 litr - když teče 51%, říkají jí ministerská. Bývá prý nejlepší, obvykle někde uprostřed pálení. 

Druhá věc, které nerozumím je množství vypálené slivocvice. Obvyklý výsledek je ze 100 litrů kvasu 10 litrů 50% pálenky, tedy 5 litrů absolutního lihu. Ve vašem případě je to 8,1 litrů z 100 litrů mače , tedy bezmála dvojnásobek. A to, vzhledem k tomu, kolik, alkoholu muselo zůstat ve výpalcích,   nedává smysl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 207.2 (?), 5.12.2009 10:34

Já tomu ukončení taky moc nerozumím, ale slivovice bylo opravdu z 280 l kvasu 24 litrů 81 % o teplotě asi 20,5 °. Byl jsem u toho a viděl to na vlastní oči. Ten co byl před námi měl z 300 l kvasu 27 litrů 80% destilátu. Přímo v pálenici nám to naředili na 37 litrů 52% slivovice. Až jsme se zhrozili, kolik toho je. Málem nám nestačili peníze. Ukončil to podle lihoměru, který nazýval "předběžný" (ukazoval cca těch 60) a podle nějakého teploměru, který ukazoval teplotu asi 96°, ale nevím odkud. Říkal, že to co teče už není ono.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 122.179 (?), 14.12.2009 18:12

To, co uvádíte, odpovídá množství přes 13 litrů 50% alkoholu na 100 litrů kvasu. To je úctyhodný výsledek, pokud to nebylo dotováno řepným cukrem.Rozhodující je degustace.U starších stanic je možné sledovat výstupní koncentraci "předběžným "lihoměrem, který udával 60? A to byl stop pálení?Tomu dost dobře nerozumím, ani té hodnotě 96°.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 154.214 (?), 4.12.2009 13:06

Súhlas lenže medzi 25% a 18% doťahom činil asi 3 lt slabej ale možno voňavej pálenky. Myslím že odstaviť pri 24% nebolo až také zlé rozhodnutie a tú silu som bohužial nemohol inak ovplyvniť jedine že by som ťahal fakt do tých 8%.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 129.96 (?), 14.12.2009 15:15

No to je v Uherském Ostrohu musela pěkně brnět palice a v hubě měli jak v polepšovně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 14.12.2009 15:58

Nikolivěk. Slivovice z Uh. Ostrohu byla zřetelně lepší, než jakou jsem schopen vypálit dnes. Pravda, sladkost a aroma švestek z Mařatic je jiná než na Svitavsku 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 143.253 (?), 14.1.2010 15:17

Dobrý den, zítra jedeme pálit, chtěla bych se zeptat zda máme doma odstranit koláč, který je na povvrchu kvasu plíseň na něm není.Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 14.1.2010 15:47

Osobně bych se řídil druhem ovoce. U jablkového kvasu bych odstranil 5-10 cm silnou horní tmavší vrstvu až do žlutobílé hmoty. U švestek bych si čichnul, příp. ochutnal a odstranil horní vrstvičku jen v případě, kdyby byla nějak nepříjemněji cítit - třeba octem. 
   Máte-li nádoby dost velké a na koláči není plíseň, nestane se nic závažného, i když kvas necháte vypálit tak, jak je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika