Refraktometr na měření kvasu



host - 52.64 (?)
26.8.2018 22:19

Ale jako orientační hodnota ty 4-6°Bx mají nějakou vypovídací schopnost...!!!
*
Jinak jsem taky hodně používal refraktometr při docukřování nebo ředění u zakladání kvasů.
Za zralý kvas považuji ten u něhož se "propadla deka", tzn., že pevná část klesá ke dnu a nahoru vystupuje tekutý podíl který se začíná čistit. Samozřejmě, že v kvalitně uzavřených větších sudech s bublátky.

Rafae.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 61.113 (?), 24.8.2018 7:46

Já bych z toho problému neobviňoval jen  "nezkvasitelné" cukry. Refraktometr měří lom světla v roztoku a stejný lom světla jako roztok vody a cukru může mít spostu jiných roztoků. Vykvašený mač má 4-6 Brix hlavně z důvodu vzniklého lihu. Zkuste si změřit "cukernatost" vypálené kořalky a uvidíte, že má třeba 15 Brix :-) 

Michal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 214.129 (?), 24.8.2018 8:33

Z chemie jsem vždycky propadal, ale příspěvek pana Šlosara se mě zdá logický a srozumitelný. V podstatě se tedy jedná o špatný termín - nejde o necukry nýbrž o druh cukrů, které neumí kvasinky zpracovat na líh. Protože jsou to cukry tak je refraktometr změří, ale protože nikdy nezkvasí tak z kvasu nikdy nezmizí a proto se neberou v úvahu.  Děkuji za vysvětlení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 117.166 (?), 24.8.2018 12:43

Obecným ale dostatočným vysvetlením snáď bude, že refraktometer nie je vysokoselektívnym analytickým prístrojom, výhradne na určenie zmeny lomu svetla na základe koncetrácie cuktrov ale aj súčastne všetkých iných látok, ktoré do rozsahu refraktometra spadajú. To znamená, že významná analytická odchylka môže nastať už pri inej odrode alebo pri inom pôdnom zložení ak bude kvasný materiál obsahovať koncetračne významné množstvo akejkoľvek látky interferujúcej spektrum sacharóry, glukoźy, fruktózy... na druhej strane môže nastť situácia, že významný prídavok nejakého špecifického cukru sa v rozdielnom lome svetla proporcionálne neprejavý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
P. Šlosar - (14) - 236.138 (?), 26.8.2018 21:15

Jenomže sacharozy, glukoza i fruktoza podléhají Gay-Lussacově reakci, takže čistě teoreticky z monosacharidů (glukoza, fruktoza) z 100 g těchto cukrů vzniká 51,1g ethanolu a 48,9g CO2. Tyto komponenty přispívají k celkovému °brixi velmi nepatrně. Výslednou hodnotu cukernatosti nejvíce ovlivňují nezkvasitelné cukry a přirozené soli. Proto tvrdím, že měření cukernatosti na konci kvasného procesu je celkem nezajímavé, použití refraktometru při založení kvasu, před přídavkem řepného cukru je daleko zajímavější a poučnější. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 52.64 (?), 26.8.2018 22:19

Ale jako orientační hodnota ty 4-6°Bx mají nějakou vypovídací schopnost...!!!
*
Jinak jsem taky hodně používal refraktometr při docukřování nebo ředění u zakladání kvasů.
Za zralý kvas považuji ten u něhož se "propadla deka", tzn., že pevná část klesá ke dnu a nahoru vystupuje tekutý podíl který se začíná čistit. Samozřejmě, že v kvalitně uzavřených větších sudech s bublátky.

Rafae.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 13.106 (?), 26.8.2018 23:42

Dovolim si Vasi odpoved trochu rozsirit. Refraktometr meri zmenu indexu lomu zkoumaneho rztoku. A ten se meni podle koncentrace cukru(nejakych). Protoze zmena je nemala, je pristroj nakalibrovany na urcite rozmezi koncentraci urcitych cukru (ktere se asi bezne v kvasu/ovoci vyskytuji). Cely problem je, pokud je v roztoku pritomna dalsi latka, ktera nejak meni index lomu v zavislosti na sve koncentraci - treba prave ten lih.

Abych to shrnul, mostomery, cukromery a refraktomery funguji jenom, pokud jsou poizivany na smes latek, na kterou jsou kalibrovany - voda+ curky. Ve chvili, kdy se to doho namicha vykvaseny aklohol, nemuzou byt vysledky spravne. Na urceni mnozstvi cukru a alkoholu v rozjetem kvasu je treba pouzit pokrocilejsi metody. But doma provest titraci, neno v laboratori treba pomoci chromatografie.

L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
EL Edgar - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 165.187 (?), 1.9.2018 19:34

To že Refraktometrom sa zbytkový obsah cukru v prekvasenom kvase odmerať nedá som písal v diskusii "Kolik cukru má být v kvasu pri pálení". Vtedy so mnou nesúhlasil pán RAFAEL. Nemal som chuť sa s ním hádať. Môj názor je ten, že množstvo cukru v prekvasenom kvase sa Refraktometrom určiť nedá. Jednoducho to nie je možné! Refraktometer nie je určený na meranie množstva cukru v kvasoch, kde už prebehol proces kvasenia. Je to dobrá pomôcka na zistenie obsahu cukru v ovocí pred kvasením. Kedy má ísť kvas do pálenice sa určuje podla môjho názoru inak. V neposlednom rade záleží aj na tom z akého ovocia je kvas pripravený. Robím niekoľko kvasov ročne, ale nikdy by som sa nespoliehal na Refraktometer napríklad pri marhuľovom kvase, že už je ten čas ísť do pálenice...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.0 (?), 26.11.2018 13:45

Ještě doplním takto:

- refraktometrem (ani hustoměrem) nelze přesně změřit rozjetý kvas, tedy roztok cukru a alkoholu, a určit přesně obsah zbylého cukru nebo obsah alkoholu. Hustoměr ukazuje hodnotu cukru nižší než skutečnou, protože alkohol má menší hustotu než voda a refraktometr ukazuje naopak větší hodnotu, etanol má větší index lomu. U refraktometru je ale možnost jak odhadnout obsah cukru když známe hodnotu cukru před kvašením (předpokládejme změřenou refraktometrem přesně). Existují na to tabulky od německých amatérských pivovarníků, nebo i různé aplikace např. zde.

Nicméně hodnota, která nás pro rozhodnutí o ukončení kvašení zajímá "Tatsächlicher Restextrakt" tj. skutečný zbytkový cukr, pořád obsahuje i diskutované nezkvasitelné cukry, kde jejich množství neznáme a nezjistíme.

Je tedy prakticky nutné řídit se podle zkušenosti (jak již bylo řečeno v několika příspěvcích výše), případně celkem jednoduše tím, že bublátko přestalo bublat aniž se nějak změnily teplotní podmínky v místnosti kde se kvas nachází a kvašení mělo normální průběh.

PaJa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 193.46 (?), 26.11.2018 21:30

Mam trosku jiny dotaz a neanesl jsem presnou odpoved a nechci zakladat novou diskuzi.

Jde refraktometrem na alkoho zmerit alkoho v kvasu?Nasel sem refraktometr na alkohol se stupnici od 0 do 80%.

Ma nekdo odzkousene jestli to zmeri alkohol v kvasu a s jakou presnosti?

Mira

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.0 (?), 27.11.2018 10:57

Jsem myslel že je to z předchozího jasné - nelze. Resp. měřit lze, ale správnou hodnotu nedostanete. Refraktometr se stupnicí na alkohol měří správně roztok alkoholu s vodou, pokud tam budou další látky - u kvasu se jedná hlavně o cukr - naměříte víc než je skutečnost.

Pokud znáte (změřil jste si) hodnotu cukru před kvašením (refraktometrem se stupnicí na cukr v Brix), můžete zkusit použít program, na který jsem odkazoval výše, tam vám to spočítá kromě zbytkového cukru i přibližný obsah alkoholu v kvasu.

PaJa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika