Ještě doplním takto:
- refraktometrem (ani hustoměrem) nelze přesně změřit rozjetý kvas, tedy roztok cukru a alkoholu, a určit přesně obsah zbylého cukru nebo obsah alkoholu. Hustoměr ukazuje hodnotu cukru nižší než skutečnou, protože alkohol má menší hustotu než voda a refraktometr ukazuje naopak větší hodnotu, etanol má větší index lomu. U refraktometru je ale možnost jak odhadnout obsah cukru když známe hodnotu cukru před kvašením (předpokládejme změřenou refraktometrem přesně). Existují na to tabulky od německých amatérských pivovarníků, nebo i různé aplikace např. zde.
Nicméně hodnota, která nás pro rozhodnutí o ukončení kvašení zajímá "Tatsächlicher Restextrakt" tj. skutečný zbytkový cukr, pořád obsahuje i diskutované nezkvasitelné cukry, kde jejich množství neznáme a nezjistíme.
Je tedy prakticky nutné řídit se podle zkušenosti (jak již bylo řečeno v několika příspěvcích výše), případně celkem jednoduše tím, že bublátko přestalo bublat aniž se nějak změnily teplotní podmínky v místnosti kde se kvas nachází a kvašení mělo normální průběh.
PaJa