Dovolim si Vasi odpoved trochu rozsirit. Refraktometr meri zmenu indexu lomu zkoumaneho rztoku. A ten se meni podle koncentrace cukru(nejakych). Protoze zmena je nemala, je pristroj nakalibrovany na urcite rozmezi koncentraci urcitych cukru (ktere se asi bezne v kvasu/ovoci vyskytuji). Cely problem je, pokud je v roztoku pritomna dalsi latka, ktera nejak meni index lomu v zavislosti na sve koncentraci - treba prave ten lih.
Abych to shrnul, mostomery, cukromery a refraktomery funguji jenom, pokud jsou poizivany na smes latek, na kterou jsou kalibrovany - voda+ curky. Ve chvili, kdy se to doho namicha vykvaseny aklohol, nemuzou byt vysledky spravne. Na urceni mnozstvi cukru a alkoholu v rozjetem kvasu je treba pouzit pokrocilejsi metody. But doma provest titraci, neno v laboratori treba pomoci chromatografie.
L.